Λίγες ώρες πριν πέσει η αυλαία της Art Athina 2017, εδώ και δέκα ημέρες, ο «Ορίζοντας» του Κώστα Βαρώτσου –το πιο εντυπωσιακό έργο από όσα συνέθεσαν το Πάρκο Γλυπτικής της φετινής διοργάνωσης στη βεράντα του γηπέδου Tae Kwon Do –είχε αρχίσει να ξηλώνεται γυαλί γυαλί από τους εξειδικευμένους εργάτες ώστε να προλάβουν να τον στείλουν… διακοπές. Κι εδώ και λίγες ημέρες οι επτά μεταλλικοί κύκλοι που συνθέτουν το γλυπτό του δημιουργού, το όνομα του οποίου έχει ταυτιστεί με τον «Δρομέα», έχει βρει ήδη τη θέση του στην παραλία της Ερμούπολης ως προάγγελος της έκθεσης «Διαστρωματώσεις», η οποία εγκαινιάζεται το Σάββατο στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο.

Κι αν κάποιος σκεφτεί ότι τα εγκαίνια στην Ερμούπολη συμπίπτουν με της documenta 14 στο Κάσελ, ο δημοφιλής δημιουργός υπόσχεται ότι όποιο από τα δύο εικαστικά γεγονότα και αν επιλέξουν οι φίλοι της δουλειάς του δεν θα βγουν χαμένοι, καθώς παρουσιάζει και στις δύο πόλεις το ίδιο ολοκαίνουργιο έργο του σε δύο εκδοχές: μια εγκατάσταση όπου οι 27 σημαίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται αραδιασμένες στο πάτωμα και σπασμένες καθώς είναι φτιαγμένες από γυαλί και όχι από ύφασμα.

Το δίδυμο αυτό έργο που παρουσιάζει ο Κώστας Βαρώτσος και το οποίο εκπέμπει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για την κατάσταση της Ευρώπης, μια ανάσα πριν το Brexit και με τον ευρωπαϊκό Νότο σε βαθιά οικονομική ύφεση, στην εκδοχή της Ερμούπολης συνοδεύεται και από δυο κάθετους άξονες – στροβίλους που ενισχύουν την αίσθηση της διάλυσης η οποία επιτείνεται από την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων.

Οι «Διαστρωματώσεις», τις οποίες επιμελείται η ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου και διοργανώνονται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης περιλαμβάνουν εκτός από τον «Ορίζοντα» και τη σύνθεση με τα θρύψαλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άλλα δέκα συνολικά έργα του καλλιτέχνη. Ανάμεσά τους ένας «Λαβύρινθος» από γυαλί, επίσης έργο που δεν φείδεται πολιτικών προεκτάσεων, αλλά και μια από τις «Πόρτες» του –ένα πλαίσιο ανοιχτό που περιβάλλεται μόνο στις εξωτερικές του πλευρές από κοφτερά γυαλιά –θέλοντας να δώσει μια αίσθηση αισιοδοξίας ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση στα προβλήματα, με τους κινδύνους να μένουν στο περιθώριο αλλά και να ελλοχεύουν να πληγώσουν όσους λοξοδρομήσουν.

INFO

H έκθεση του Κώστα Βαρώτσου «Διαστρωματώσεις» εγκαινιάζεται το Σάββατο στις 19.00 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη Σύρου. Εως 31 Ιουλίου.