Δεκαπέντε ταινίες σε πρώτη προβολή θα παρουσιάσει στην Αθήνα το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου, που επιστρέφει από σήμερα στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ φέρνει έως τις 15 Ιουνίου βραβευμένες παραγωγές από την Ισπανία, την Αργεντινή, το Μεξικό, το Περού, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Χιλή, το Εκουαδόρ και την Κούβα, τα καλύτερα δείγματα του ισπανόφωνου σινεμά τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, οι ταινίες αντανακλούν και τον κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό για τη σύγχρονη πραγματικότητα στη Λατινική Αμερική.

Η αυλαία ανοίγει σήμερα με το μυστήριο του «Αόρατου επισκέπτη», θρίλερ χιτσκοκικών επιρροών που υπογράφει σκηνοθετικά ο Οριόλ Πάουλο. Την Παρασκευή θα προβληθούν οι ταινίες «Η ανοιχτή πόρτα» της Μαρίνας Σερεσέσκι λίγο πριν από τη «Σφαγή του Ελ Αμπάρο» του Ρομπέρ Καλσαδίγια. Το Σαββατοκύριακο είναι αφιερωμένο σε προβολές που φέρουν τη σφραγίδα της Λατινικής Αμερικής, με παραγωγές όπως τα «Καφέ» του Ατουέι Βιβέρος Λαβιέγε, «Ο οδηγός» του Σαλβαδόρ ντελ Σολάρ, «Οι άνεμοι της Αβάνας» του Φέλιξ Βισκαρέτ.

Την Τρίτη 13 του μήνα, οι άνθρωποι του φεστιβάλ πιστοί στο πνεύμα της ημέρας αποτίνουν φόρο τιμής στον ισπανικό τρόμο και προβάλλουν με ελεύθερη είσοδο την κλειστοφοβική ταινία «Το Λαγούμι». Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα έχει ο κωμικός σουρεαλισμός του Αλεξ ντε λα Ιγκλέσια στο «Η μεγάλη μου νύχτα», προτεινόμενο για τέσσερα βραβεία Goya, αλλά και το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Η Γη και η σκιά» του οποίου η ιστορία εξελίσσεται με φόντο μια φυτεία ζαχαροκάλαμου στην Κολομβία.

Η νέα ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, «Σουζάνα, με σκοτώνεις», έρχεται διά χειρός Ρομπέρτο Σνάιντερ και από το Μεξικό καταλήγει να εκτυλίσσεται στην Αϊόβα των ΗΠΑ. Η φετινή διοργάνωση ολοκληρώνεται με τον «Πιλότο» του Σεμπαστιάν Μπορενστέιν, που μας γυρίζει στο 1977 για να θίξει έμμεσα το ζήτημα της στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής και των πολιτικών κρατουμένων.

INFO

Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου , από σήμερα έως τις 15/ 6 στον κινηματογράφο «Λαΐς» της Ταινιοθήκης (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κεραμεικός, τηλ. 210-3609.695). Είσοδος 5-7 ευρώ, κάρτα διαρκείας 40 ευρώ