Αν μη τι άλλο ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού Μπεσνίκ Χάσι τα έχει δει (και ζήσει) σχεδόν όλα και μάλιστα από πολύ νωρίς, την εποχή που ήταν ακόμα ποδοσφαιριστής.
Και αυτό δεν είχε καμιά σχέση με τις προσωπικές του ικανότητες, αλλά είχε να κάνει περισσότερο με τον τόπο της γέννησής του, την Γκαϊκόβα του Κοσόβου. Μια περιοχή όπου η ατμόσφαιρα ήταν ανέκαθεν έκρυθμη, αλλά η κατάσταση έγινε πλέον μη ελεγχόμενη όταν το ακροδεξιό ένοπλο απελευθερωτικό κίνημα (UÇK) κήρυξε πόλεμο κατά της Σερβίας για την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Ενας από τους σκληρότερους πολέμους στη σύγχρονη Ιστορία, με χιλιάδες νεκρούς κοσοβάρους Αλβανούς και εκατοντάδες χιλιάδες που απελάθηκαν.
Ο Χάσι έπαιζε τότε στο Βέλγιο και είχε φτάσει στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του να στεφθεί πρωταθλητής με την Γκενκ. Τις μέρες που οι συμπαίκτες του πανηγύριζαν, στα τελευταία βήματα προς τον τίτλο, ο ίδιος ζούσε το προσωπικό του δράμα.
Οι δικοί του άνθρωποι, η οικογένειά του, βρίσκονταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και το χειρότερο γι’ αυτόν ήταν ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους, να μάθει εάν είναι καλά.
Τι ειρωνεία, εκείνη η σεζόν ήταν η κορυφαία (αγωνιστικά) της ποδοσφαιρικής του καριέρας, όπως εκμυστηρεύτηκε παλαιότερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Telegraph», η οποία μάλιστα δόθηκε στα Τίρανα με την ευκαιρία ενός αγώνα με την Εθνική Αλβανίας!
Στο ίδιο μέρος δηλαδή που ήταν το στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων όπου βρισκόταν η οικογένειά του, την οποία ευτυχώς μπόρεσε να ξαναβρεί και να ενωθούν χωρίς καμία απώλεια.
Τα λόγια του σε αυτή τη συνέντευξη ήταν συγκλονιστικά: «Ηταν αδύνατον να έρθω σε επαφή μαζί τους επειδή είχαν πέσει οι τηλεφωνικές γραμμές. Τους άκουσα ύστερα από τέσσερις εβδομάδες, αλλά δεν ήξερα αν η Λαουρέτα (η σύζυγός του) ήταν ζωντανή. Ηταν τραγικό και δεν περιγράφεται το τι έζησα. Η Λαουρέτα ήταν στο Κόσοβο σχεδόν σε όλο τον πόλεμο. Οταν πήγε στα Τίρανα, τη βρήκε η οικογένειά μου και μου τηλεφώνησαν για να μου πουν ότι είναι εντάξει».
Η συνδρομή των συμπαικτών του στο Βέλγιο αλλά και των φιλάθλων της Γκενκ είναι κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ όσο ζει. Είχαν συγκεντρώσει τότε 50.000 δολάρια και του τα έδωσαν την επομένη του τελευταίου αγώνα, όπου κατέκτησαν το πρωτάθλημα, για να τα πάρει μαζί του και να τα μοιράσει στους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου. Οπως και έκανε, μοιράζοντάς τα σε 360 οικογένειες.
Ο κοσοβάρος τεχνικός βρέθηκε χθες στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη, όπου είχε συνομιλίες με τον νέο αθλητικό διευθυντή του Ολυμπιακού Αρμάντο Μάριο Ουσίγιος, αλλά και τους Φρανσουά Μοντέστο, Ντάρκο Κοβάσεβιτς, όπως επίσης με τον α’ αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Σάββα Θεοδωρίδη και τον διευθυντή επαγγελματικού ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Κυριάκο Δουρέκα.
Το ζητούμενο πλέον για τον Μπεσνίκ Χάσι είναι να προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα ο μεταγραφικός σχεδιασμός, ώστε να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες της ομάδας μαζί του στην προετοιμασία.