Ευτυχώς που –μέχρι τώρα τουλάχιστον –του πάνε καλά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και δεν έχει συμβεί κανένα απρόοπτο, γιατί για τον Κώστα Γαβρόγλου τα υπόλοιπα θέματα, και ιδίως όσα σχεδιάζει για τα πανεπιστήμια, δεν πάνε και τόσο καλά.
Χθες, στο πλήθος των ισχυρών αντιδράσεων που έχουν ήδη εκδηλωθεί για το νομοσχέδιό του (που, θυμίζω, επαναφέρει άσυλο στα ΑΕΙ και φοιτητές στις διοικήσεις, καταργεί τα συμβούλια ιδρυμάτων, αλλάζει τρόπο εκλογής πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων κ.ά., με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από ορισμένους «αντιμεταρρύθμιση») προστέθηκαν οι φωνές διαμαρτυρίας ομάδας πρωτοβουλίας 30 πανεπιστημιακών.
Οι πανεπιστημιακοί σε συνέντευξη Τύπου (φωτογραφία) εξέφρασαν πλήρη αντίθεση στις σχεδιαζόμενες αλλαγές, με τη συντονίστρια της πρωτοβουλίας τους Βάσω Κιντή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, να τονίζει το γεγονός ότι δόθηκαν στη δημοσιότητα… δύο διαφορετικά σχέδια νόμου!
«Αλλο δόθηκε στους πρυτάνεις, άλλο για τη διαβούλευση. Στο δεύτερο άλλαξαν οι διατυπώσεις για το άσυλο και τη συμμετοχή των φοιτητών, ώστε να φαίνεται ότι γίνεται μια αθώα τροποποίηση, ενώ στην πραγματικότητα δίνεται συμβολικά το σήμα στο κομματικό κυρίως ακροατήριο ότι θα επανέλθει το άσυλο και οι φοιτητές στη διοίκηση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται ένα εξαιρετικά συγκεντρωτικό σύστημα και φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν θέλει τα πανεπιστήμια να διοικούνται δημοκρατικά».
Αλλοι πανεπιστημιακοί τόνισαν ότι και η πρόβλεψη για δωρεάν σπουδές πολλών φοιτητών σε μεταπτυχιακά προγράμματα είναι προβληματική, καθώς δεν λύνει το μείζον θέμα της χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών, ενώ απέδωσαν την προσπάθεια βεβιασμένης νομοθέτησης σε ικανοποίηση διαφόρων ομάδων συμφερόντων στα ΑΕΙ.