Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχει μπει εδώ και καιρό άλλη μία υπόθεση με κεντρικά πρόσωπα τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

Λίγες μέρες μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του ζεύγους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την εισαγγελική διάταξη περί απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα, έγινε γνωστό πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, υπό την εποπτεία της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, έρευνα για την πώληση του ακινήτου που διέθετε ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του στη Σύρο. Η νέα προκαταρκτική εξέταση αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, το αν η πώληση είναι εικονική η όχι. Επιπλέον, οι Αρχές ψάχνουν να δουν πώς δόθηκε η φορολογική ενημερότητα ενώ φέρεται να υπήρχαν φορολογικές εκκρεμότητες.

Και ενώ οι ελληνικές Αρχές αναμένουν τις απαντήσεις από την Ελβετία για δύο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο –κάποιοι λένε ότι οι Ελβετοί κρατούν το… κλειδί στην υπόθεση Παπαντωνίου -, ο πρώην υπουργός φέρεται ότι κίνησε νομικές διαδικασίες στην Ελβετία προκειμένου να αποφευχθεί το άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών.

«Δείξε ανοχή στους μίζερους…»
«Ας αποχαιρετήσουμε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όπως αρμόζει. Με σεβασμό. Αντλώντας διδάγματα από τα σωστά του και τα λάθη του. Καλό ταξίδι πατριώτη και δείξε ανοχή στους μίζερους και τους κακεντρεχείς» είπε, τελειώνοντας τον χθεσινό του λόγο στη Βουλή, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ηταν ο τελευταίος πολιτικός αρχηγός που μίλησε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το χειροκρότημα ήταν δυνατό. Οταν τελείωσε το πολιτικό μνημόσυνο, η Μαρέβα και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη πλησίασαν για να χαιρετήσουν τον επικεφαλής του Ποταμιού. «Ευτυχώς που ήσουν ο τελευταίος που μίλησε», του είπαν, «για να μη φύγουμε από τη Βουλή με μια πικρία». Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Είδες… ο Καρυπίδης;

Ανοίγει ο δρόμος προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν να συμμετάσχουν στην παραγωγή ενέργειας κάθε μορφής από κοινού με ιδιώτες ή και μόνοι τους, ώστε να καλύπτουν δικές τους ανάγκες, με το νομοσχέδιο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς που έθεσε χθες σε διαβούλευση το υπουργείο Ενέργειας. Η είδηση όμως έχει και άλλη διάσταση. Σας θυμίζω ότι το Μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στους επικείμενους διαγωνισμούς για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και σε τοπικούς φορείς.

Παράμετρος που φυσικά δεν έχει μπει τυχαία. Γιατί εδώ και καιρό συζητείται το ενδεχόμενο σε κάποιο από τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τις μονάδες της ΔΕΗ να δείτε με μειοψηφικό φυσικά ποσοστό και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο περιφερειάρχης είναι δυνατός πολιτικός «παίκτης» στην περιοχή, χώρια που στην κυβέρνηση είναι γνωστό ότι θα ήθελαν να τον κάνουν και επενδυτή για ευνόητους λόγους. Είναι κοινό μυστικό πως ο Θόδωρος Καρυπίδης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «γλυκαντικό» στο πωλητήριο: εφόσον το σχήμα στο οποίο θα συμμετάσχει η Περιφέρεια αγοράσει κάποια μονάδα της Μακεδονίας, ένα μικρό ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας θα μπορούσε να διατίθεται για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής.

Προχωρούν ενωτικά

Ετοιμη η πολιτική εισήγηση των συνιστωσών της ΔΗΣΥ, η οποία επικυρώθηκε Τρίτη βράδυ –και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που την ήθελαν επαρκώς διπλωματική και ενωτική, γεφυρώνοντας τις διαφορές των συνιστωσών που θα αποτελέσουν εν δυνάμει τον νέο φορέα.

Μια από τις πιο βασικές διαφωνίες στο προσχέδιο είχε να κάνει με το χρονοδιάγραμμα. Οι λέξεις «πρώτο τρίμηνο του 2018» ως καταληκτική ημερομηνία διεξαγωγής του ιδρυτικού Συνεδρίου του νέου φορέα σβήστηκαν και αντικαταστάθηκαν με τη φράση «σε κάθε περίπτωση, και με την επιφύλαξη πολιτικών εξελίξεων (σ.σ. το χρονοδιάγραμμα) θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Η πρόταση-πρόσκληση προς τις άλλες δυνάμεις του χώρου, διά χειρός Παναγιώτη Ιωακειμίδη, είναι επίσης ξεκάθαρη: «Καθώς καλούμε όλες τις δυνάμεις, φορείς, προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου να συμμετέχουν στις διαδικασίες προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα, οι οριστικές ρυθμίσεις του οδικού χάρτη και η ακριβής χρονική σειρά των βημάτων θα καθορισθούν με τη συνεργασία όλων που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν. Το χρονοδιάγραμμα στην τελική του μορφή θα καθορισθεί με την ως άνω συνεργασία». Τα βρήκαν, λοιπόν, στα πολιτικά –τουλάχιστον για την ώρα. Χθες, σειρά είχε η οργανωτική εισήγηση, ενώ σήμερα συζητείται το Σχέδιο Ελλάδα.

Ωρα νεολαίας

Με όποιον κι αν µιλήσεις στην Ωρα Αποφάσεων, ένα θα σου πουν: θέλουν να κάνουν τα πράγµατα διαφορετικά. Αποφάσισαν λοιπόν να συνδιαµορφώσουν τις θέσεις του κόµµατος µε τους πολίτες. Χθες έκαναν την αρχή µε τη νεολαία, την οποία καλούν σε διαδικτυακή συζήτηση στην ιστοσελίδα του κόµµατος για θέµατα που την αφορούν, όπως το λεγόµενο brain drain. Στον διάλογο, που θα γίνει και µέσω chat (!), θα συµµετάσχουν τα µέλη της Επιτροπής Ειδικών που συγκροτήθηκε για το εγχείρηµα: ο καθηγητής Παραγωγής και Μεταφορών Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, η Μαρίλη Μέξη από το Πανεπιστήµιο της Γενεύης, ο διευθυντής Πληροφορικής του ΜΙΤ Μιχάλης Μπλέτσας, ο Μιλτιάδης Νεκτάριος από το Πανεπιστήµιο Πειραιά, ο πρώην υπουργός και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο συγγραφέας Θανάσης Χειµωνάς. Η πλατφόρμα, ενσωματωμένη στο www.oraapofaseon.gr, θυμίζει φόρουμ συζήτησης, ενώ στα post της επιστημονικής επιτροπής υπάρχουν ήδη οι πρώτες απαντήσεις.