Σε αναζήτηση στρατηγικής για το χρέος εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση, εκπέμποντας μεν τεχνητή αισιοδοξία για λύση στο προσεχές Eurogroup, αλλά την ίδια ώρα σπεύδει με κάθε τρόπο να κλείσει τις τρύπες στα προαπαιτούμενα για να αποφύγει ατύχημα με την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης.

Ετσι, σχεδόν 20 μέρες μετά την ψήφιση ενός από τα πιο σκληρά πακέτα προαπαιτούμενων και μνημονιακών μέτρων, στη Βουλή έρχονται με διαδικασίες – εξπρές διατάξεις που εστιάζουν κυρίως στις συντάξεις και την αγορά εργασίας, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα και να δοθεί έτσι το σήμα στο Eurogroup για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης.

Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί συναγερμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες έγινε ενημέρωση του προεδρείου της ΚΟ από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας σε κλειστή σύσκεψη και σήμερα ενδέχεται να υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση των βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, στη χθεσινή σύσκεψη τονίστηκε ότι η Αθήνα θα πρέπει να πάει στο Eurogroup χωρίς εκκρεμότητες στη λίστα με τα προαπαιτούμενα, ενώ για το ζήτημα του χρέους επαναβεβαιώθηκαν όσα συζητήθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται ούτως ή άλλως σε αναβρασμό, λόγω των διοδίων της Εγνατίας Οδού. Ορισμένοι από τους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας θεωρούν ότι δεν έλαβαν επαρκείς απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη σε κλειστή σύσκεψη που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα ο εκνευρισμός να είναι έκδηλος.

Στο ζήτημα του χρέους, δίχως να αμφισβητείται πλέον πως η πρόταση Σόιμπλε είναι αυτή που παραμένει στο τραπέζι και ότι επ’ αυτής διεξάγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει ακόμη και μια λεκτική διατύπωση που θα «φωτογραφίζει» την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ενώ βάζει τρεις προϋποθέσεις, προκειμένου η όποια πρόταση να γίνει αποδεκτή:

1. Να προσδιοριστούν με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ούτως ώστε να ισχύσει ο συμφωνημένος κανόνας που προβλέπει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.

2. Να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έπειτα από αυτά τα μέτρα, να συντάξουν θετική μελέτη βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.

3. Να προσδιοριστούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Το τελευταίο αποτελεί το νέο στοιχείο στη ρητορική της κυβέρνησης. Ειπώθηκε και διά στόματος Τσίπρα, από το βήμα του Concordia Europe Summit: «Υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθεί η διαφορά, αρκεί να υπάρξει και η βούληση. Να αναλάβει δηλαδή η Ευρώπησυγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη τις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των θεσμών», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ίδια ομιλία, επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά των δανειστών, οι οποίοι –όπως είπε –είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν αποφάσεις όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη. Οι επενδυτές είναι έτοιμοι. Οι αγορές είναι έτοιμες και περιμένουν όλοι ένα σήμα, από την ηγεσία της Ευρώπης και τους θεσμούς. Δεν πρέπει αυτό να διακινδυνευτεί», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι «πιο αναγκαία και πιο εφικτή από ποτέ».

Νωρίτερα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε: «Δεν πρόκειται να πάρουμε ό,τι μας δώσουν. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρουμε το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει τι θα συμβεί εάν δεν υπάρξει λύση ούτε στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.