Βουλωμένο γράμμα διάβασε όλη η μπασκετική πιάτσα για το τρίο που θα αναλάμβανε τη δύσκολη αποστολή να φέρει εις πέρας τον αποψινό, τέταρτο, τελικό της Α1. Με όποιον κι αν μιλούσες, έλεγες πως ο επικεφαλής της τριάδας θα ήταν ο Παναγιώτης Αναστόπουλος, δεύτερος ο Νίκος Σώμος ή ο Γιώργος Πουρσανίδης και τρίτος, κατά πάσα πιθανότητα, ο Γιώργος Ανδρικόπουλος!

Ποιο είναι τελικά το τρίο που θα μπει απόψε μαζί με τις δύο ομάδες στο παρκέ του ΟΑΚΑ; Αναστόπουλος, Πουρσανίδης, Ανδρικόπουλος! Ο πρώτος είναι πολύπειρος. Οι άλλοι δύο θα πάρουν το βάπτισμα του πυρός. Αλλά στην κυριολεξία! Θα πέσουν στη φωτιά και θα κάνουν πρεμιέρα σε ντέρμπι Αιωνίων στον τέταρτο τελικό, που ύστερα από όσα έχουν συμβεί μυρίζει μπαρούτι. Σωστά καταλάβατε. Οι Πουρσανίδης, Ανδρικόπουλος δεν έχουν παίξει ποτέ ξανά ντέρμπι των δύο ομάδων. Οχι μόνο σε τελικό, ούτε καν σε κανονική περίοδο και η ΚΕΔ τους στέλνει σε αυτό το ματς!

Η επόμενη τριάδα

Αιτία της λειψανδρίας που παρουσιάζεται στην ελληνική διαιτησία, η απόφαση της ομοσπονδίας να θέσει εκτός πινάκων τους διαιτητές που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα. Οι Γκόντας, Κορομηλάς, Φούφης, Παπαπέτρου (ο Χριστοδούλου δεν υπολογίζεται γιατί έχει περάσει το όριο των 50 ετών) διαιτητεύουν στο κορυφαίο πρωτάθλημα, μετά το ΝΒΑ, αλλά έχουν αποκλειστεί από την Α1 με αποτέλεσμα η ΚΕΔ να ρίχνει στα βαθιά διαιτητές που δεν έχουν καμία απολύτως εμπειρία από τέτοια ματς, που αν μην τι άλλο είναι ειδικών συνθηκών. Στο ΣΕΦ, ο Δεσλής που έκανε λάθος στο φάουλ το οποίο καταλόγισε στον Κώστα Παπανικολάου και αντέδρασε δυναμικά, με (σωστή) τεχνική ποινή στις διαμαρτυρίες του ερυθρόλευκου φόργουορντ μετά την ένταση, έδειξε να επηρεάζεται όπως και ο Καρακατσούνης, αφήνοντας τον Σχινά να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Απόψε στο ΟΑΚΑ οι άπειροι θα είναι δύο…

Στην περίπτωση που έχουμε πέμπτο αγώνα, την Κυριακή στο ΣΕΦ, η ΚΕΔ θα επιλέξει τους διαιτητές του τελικού των τελικών από όλους όσοι κρίθηκαν ικανοί να διαιτητεύσουν ένα από τα ματς της σειράς. Δηλαδή το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Αναστόπουλος θα είναι απόψε στο ΟΑΚΑ δεν θα τον αποκλείσει σε ενδεχόμενο πέμπτο τελικό. Κι όπως η πιάτσα πιθανολογούσε και δεν λάθεψε για την τριάδα του τέταρτου τελικού, έτσι πιθανολογεί για τον επόμενο. Αν λοιπόν χρειαστεί, οι διαιτητές κατά πάσα πιθανότητα θα είναι οι Αναστόπουλος, Σχινάς, Πηλοΐδης. Ο ντόρος που δημιουργήθηκε και η στοχοποίηση του Σχινά, μάλλον θα τον θέσουν εκτός και ο τρίτος της «παρέας» θα είναι ο Σώμος ή ένας εκ των Παναγιώτου, Ψαριανού.

Ο Μπλατ καθορίζει το ντόμινο

Μόνο στα μέρη μας ασχολούνται με τους διαιτητές. Στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν γίνεται καμία συζήτηση, ούτε καν υπάρχουν ρεπορτάζ για τους ορισμούς ή τις κληρώσεις. Σε όλα τα άλλα πρωταθλήματα το ενδιαφέρον περιορίζεται στο αγωνιστικό μέρος, στους πραγματικούς πρωταγωνιστές και τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι, ασχολούνται με τις μεταγραφές και τα σενάρια.

Σε προηγούμενο «The Shot», από την Κωνσταντινούπολη αμέσως μετά το φάιναλ φορ, σας είχα γράψει ότι στο παζάρι των παικτών θα στηθεί ένα (νοητό) ντόμινο με τους Μίλος Τεόντοσιτς, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να βρίσκονται στην αρχή και να καθορίζουν πώς θα πέσουν τα επόμενα «τουβλάκια». Ανάλογο ντόμινο θα στηθεί και στους προπονητές.

Τις εξελίξεις θα κρίνει ο Ντέιβιντ Μπλατ. Ο φιναλίστ του ΝΒΑ, με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, προπονητής της Νταρουσάφακα έχει συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά με την τουρκική ομάδα, αλλά οι Τούρκοι θα σεβαστούν την όποια απόφασή του. Ο Μπλατ είναι αλήθεια ότι δεν χωρά στο Eurocup και είναι λογικό να μετακινηθεί σε ομάδα Ευρωλίγκας.

Τέσσερις μνηστήρες

Οπως επίσης είναι φυσιολογικό ο Ντέιβιντ Μπλατ να είναι Νο1 στόχος πολλών ομάδων που θέλουν προπονητή. Τουλάχιστον τέσσερις λέγεται πως είναι οι «μνηστήρες» του πρωταθλητή Ευρωλίγκας με τη Μακάμπι το 2014 (στο Μιλάνο) και Ευρώπης το 2007 με την Εθνική Ρωσίας (στη Μαδρίτη). Στο Τελ Αβίβ, που έπειτα από μια τραγική σεζόν με αλλεπάλληλες αστοχίες στην επιλογή προπονητών επιθυμούν διακαώς να φέρουν πίσω στη Nokia Arena τον Μπλατ, υποστηρίζουν ότι άλλες τρεις ομάδες τού έχουν κτυπήσει την πόρτα.

Το σενάριο θέλει την Μπαρτσελόνα, τη Xίμκι και ενδεχομένως την Εφες να είναι εκείνες που προσπαθούν να πείσουν τον Μπλατ να μην πάει στη Μακάμπι. Το Μιλάνο, που κυκλοφόρησε ότι επίσης θα ήθελε τον Αμερικανοεβραίο, θα πορευθεί με τον Σιμόνε Πιανιτζιάνι μολονότι δεσμεύεται με συμβόλαιο με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ. Εκείνο που πρέπει να σημειώσετε είναι ότι στο Τελ Αβίβ, όπου έχουν δώσει στον Μπλατ περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα για να απαντήσει στην πρότασή τους για τριετές συμβόλαιο, λένε ότι οι εναλλακτικές τους είναι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους –όπως όλοι πιθανολογούν –και ο Τσάβι Πασκουάλ που αποτελεί κάτι σαν «κρυφό έρωτα» της Ομάδας του Λαού! Η Μακάμπι πάντα ρωτούσε για τον Πασκουάλ όταν ακόμη βρισκόταν στην Μπαρτσελόνα και θα επιδιώξουν να τον προσλάβουν αν αρνηθεί ο Μπλατ και εφόσον ο Καταλανός έχει θέμα με την παραμονή του στον Παναθηναϊκό.

Καζάν καλεί Μπαρτζώκα

Ο Γιασικεβίτσιους είναι υποψήφιος και για την Μπαρτσελόνα, που απέλυσε χθες τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Τον έλληνα προπονητή θέλει η Ούνιξ Καζάν, όμως δεν πρόκειται να βιαστεί, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει η διευθέτηση της αποζημίωσής του, η οποία αγγίζει το εκατομμύριο.

Βήμα στον σωστό δρόμο

Η αθλητική παιδεία μας είναι το βασικό πρόβλημα για τον αθλητικό πολιτισμό μας. Στη χώρα μας δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε την ομάδα μας. Αγαπάμε τις νίκες της, που ενίοτε τις θέλουμε με κάθε τρόπο και μισούμε τον αντίπαλο.

Η 1η Γιορτή Αθλημάτων, η οποία διοργανώνεται στο ΣΕΦ από σήμερα έως το Σάββατο και αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 2.000 μαθητές, είναι ένα βήμα στον σωστό δρόμο.

Κουίζ

Παίκτης που αποτελεί στόχο ελληνικών ομάδων έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον κι άλλων συλλόγων. Στην αγορά θεωρείται σίγουρο ότι θα καταλήξει σε ελληνική ομάδα, όμως η πεποίθηση αυτή το πιθανότερο είναι να μην επιβεβαιωθεί. Εκτιμάται ότι δεν θα έχει προτάσεις από αλλού. Κι όμως έχει ήδη κάποιες στα χέρια του. Μολονότι λοιπόν όλοι λένε πως θα παίξει στην Α1, εγώ θα ποντάρω ότι θα αγωνιστεί στην Ισπανία. Είναι Ελληνας. Ποιος είναι;