«Μετά την εμπειρία των δύο τελευταίων ετών, είναι βέβαιο πως μόνο ένα κορόιδο θα έσπευδε να κάνει προβλέψεις για το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών –όπως μπορούν να πιστοποιήσουν ο πρωθυπουργός Εντ Μίλιμπαντ, η πρόεδρος Χίλαρι Κλίντον και το νικηφόρο στρατόπεδο υπέρ του Remain. Παρ’ όλα αυτά, ιδού μία πρόβλεψη: είτε νικήσει είτε χάσει, ακόμα και αν καταφέρει να εξασφαλίσει ενισχυμένη πλειοψηφία, αυτές θα είναι οι τελευταίες εκλογές για την Τερίζα Μέι. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι ως υποψήφια αποδείχθηκε τόσο κακή που είναι να σου πέφτει το σαγόνι».
Με αυτό τον τρόπο άρχιζε, χθες στην «Γκάρντιαν», ο Τζόναθαν Φρίντλαντ το τελευταίο του άρθρο πριν από τις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Βρετανία, στη σκιά των δύο τζιχαντιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν μέσα σε ισάριθμες εβδομάδες και ενώ το θέμα της ασφάλειας έχει υποσκελίσει το Brexit –και ας ήταν αυτό το τελευταίο που ώθησε την πρωθυπουργό της χώρας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 18 Απριλίου, βέβαιη τότε πως οι κάλπες θα ενίσχυαν τη θέση της ενόψει των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, πως θα την έχριζαν αδιαφιλονίκητη «βασίλισσα» των Τόρις.
Εως και 24 μονάδες προβάδισμα έναντι του Τζέρεμι Κόρμπιν, του ηγέτη των Εργατικών, της έδιναν τότε οι δημοσκοπήσεις. Στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, το 2015, οι Συντηρητικοί είχαν εξασφαλίσει το 36,9% των ψήφων, έναντι 30,04% των Εργατικών του Εντ Μίλιμπαντ, μια διαφορά 6,5 μονάδων που κατέληξε στο σημερινό κοινοβουλευτικό σκηνικό, όπου οι Τόρις ελέγχουν τις 330 από τις 650 έδρες της Βουλής.
Η Μέι ρίχτηκε στην προεκλογική εκστρατεία πιστεύοντας ότι μπορούσε να κερδίσει τουλάχιστον ακόμα 30 έδρες. Σύμφωνα τις χθεσινές προβλέψεις του YouGov, οι Τόρις θα αποσπάσουν σήμερα 42% και 302 έδρες, 24 λιγότερες από όσες απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ οι Εργατικοί θα αποσπάσουν 38% και 269 έδρες. Οι βρετανικές δημοσκοπήσεις βέβαια καταλήγουν σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, το προβάδισμα που δίνουν στους Συντηρητικούς κυμαίνεται από μία έως 12 μονάδες. Οι 13 σελίδες που αφιέρωσε ωστόσο χθες η «Ντέιλι Μέιλ» προκειμένου να πείσει το κοινό (της) πως ο Κόρμπιν και οι στενοί συνεργάτες του δεν είναι τίποτε άλλο παρά «απολογητές της τρομοκρατίας», είναι αρκετές για να καταλάβει κανείς πως η θριαμβευτική πορεία προς τις κάλπες που περίμενε η Μέι εξελίχθηκε σε δρόμο μετ’ εμποδίων –και αβέβαιο αποτέλεσμα. Μέσα σε έναν μήνα, ο Κόρμπιν κατάφερε με την καλή του καμπάνια, το ακραιφνώς αριστερό πρόγραμμά του και την απήχησή του στους νέους να κερδίσει 15 μονάδες αξιοπιστίας –αυτός τον οποίο η πλειοψηφία των Εργατικών βουλευτών περιέγραφε ως loser. Την ίδια περίοδο, η Μέι έχασε δέκα μονάδες αξιοπιστίας.
Οι λόγοι έχουν αναλυθεί ήδη: ο διαβόητος πια «φόρος άνοιας» τον οποίο αρχικά πρότεινε και στη συνέχεια αναγκάστηκε να πάρει πίσω. Η κακή δημόσια παρουσία της, η άρνησή της να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον Κόρμπιν, η εντύπωση που έδινε σε κάθε δημόσια ομιλία ή συνέντευξή της πως αυτό που κάνει της είναι ιδιαίτερα επώδυνο –πρόσφατα κλήθηκε να αποκαλύψει τη μεγαλύτερη αταξία που είχε κάνει ως παιδί και η απάντησή της περιελάμβανε τρέξιμο μέσα σε σταχοχώραφα. Και φυσικά, οι κριτικές που δέχθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις με τους 22 νεκρούς στο Μάντσεστερ και τους οκτώ νεκρούς (χθες ανασύρθηκε η σορός ακόμη ενός γάλλου πολίτη μέσα από τον Τάμεση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Γάλλων μεταξύ των νεκρών σε τρεις) στο κέντρο του Λονδίνου το περασμένο Σάββατο, για τις περικοπές που είχε επιβάλει ως υπουργός Εσωτερικών στην αστυνομία, τους 20.000 λιγότερους αστυνομικούς που διαθέτει σήμερα η Βρετανία. Και η πίεση όμως που δέχεται η MI5 αντανακλά στη Μέι, για την αδυναμία της να αποτρέψει τις επιθέσεις παρότι τόσο ο τρομοκράτης στο Μάντσεστερ όσο και δύο από τους τρεις τζιχαντιστές του Λονδίνου, ο Ιταλομαροκινός Γουσέφ Ζάγκμπα και ο Βρετανοπακιστανός Κουράμ Μπατ ήταν ή θα έπρεπε να της είναι γνωστοί –όσον αφορά τον Ζάγκμπα, οι Ιταλοί επιμένουν πως είχαν προειδοποιήσει γραπτώς το Λονδίνο, και αυτό το αρνείται.
Παραμονή των εκλογών, η Τερίζα Μέι προσπάθησε να επαναφέρει τη συζήτηση στο Brexit. «Το πρωταρχικό ερώτημα είναι ποιον εμπιστεύεστε να αναλάβει την ισχυρή και σταθερή ηγεσία που θα εξασφαλίσει την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία στην Ευρώπη» δήλωσε. Αν όμως το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα απογοητεύσει το κόμμα της, η Μέι κινδυνεύει, όπως επισημαίνει η «Μοντ», να βρεθεί από αύριο στο έλεος των «εξτρεμιστών brexiters του κόμματός της», εκείνων που θέλουν βίαιη ρήξη με την ΕΕ, που ονειρεύονται να μεταμορφώσουν τη Βρετανία σε ανεξέλεγκτο φορολογικό παράδεισο. Στην πραγματικότητα, το ίδιο το Brexit συζητήθηκε τόσο λίγο προεκλογικά, τόσο από τη Μέι όσο και από τον Κόρμπιν, και το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τόσο αβέβαιο, που για μία ακόμη φορά η Ευρώπη δεν (μπορεί να) ξέρει τι την περιμένει.