Ακόμα περισσότερο περιπλέκεται η κατάσταση στο ήδη δύσκολο παζλ της κόντρας σουνιτών – σιιτών στον ισλαμικό κόσμο, με τη χθεσινή επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας και ενόπλων στο Κοινοβούλιο του Ιράν και στο Μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη. Από τη διπλή επίθεση στην καρδιά της Τεχεράνης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει ενόπλους να μπαίνουν στο κτίριο της Βουλής και έναν άνδρα, που φαινόταν τραυματισμένος, να κείτεται στο έδαφος.
Οι επιθέσεις αυτές ήταν οι πρώτες που πραγματοποίησαν οι σουνίτες τζιχαντιστές στο έδαφος σιιτικής χώρας. Το Ιράν είναι από τα κράτη που ηγούνται του αγώνα εναντίον των φανατικών του Ισλαμικού Κράτους στο γειτονικό Ιράκ και πιο πέρα, στη Συρία. Οι Φρουροί της Επανάστασης κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις που έγιναν σε μια περίοδο κατά την οποία το Ριάντ σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στο Κατάρ, τη μόνη χώρα της περιοχής του Κόλπου που κρατούσε μετριοπαθή στάση απέναντι στο Ιράν. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι θα υπάρξει εκδίκηση για τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους –κάτι που προμηνύει νέο κύκλο αίματος. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τις επιθέσεις, τις οποίες ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν χαρακτήρισε «πυροτεχνήματα» που δεν θα επηρεάσουν τη χώρα του.
Οι ένοπλοι, ντυμένοι γυναίκες με μπούρκες εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο από την κύρια είσοδό του, στο κέντρο της Τεχεράνης. Ο ένας δέχθηκε πυροβολισμούς και έπεσε αμέσως νεκρός, ο άλλος όμως πρόλαβε και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Περίπου πέντε ώρες μετά τις πρώτες αναφορές για την επίθεση, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι τέσσερα άτομα που επιτέθηκαν στο Κοινοβούλιο ήταν νεκρά. Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν από τους ενόπλους. «Ημουν μέσα στο κτίριο όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. Ολοι ήταν σοκαρισμένοι και φοβισμένοι. Είδα δύο άνδρες να πυροβολούν αδιακρίτως» περιέγραψε δημοσιογράφος.
Λίγο μετά την επίθεση στο Κοινοβούλιο, ένας άλλος καμικάζι πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε, κοντά στο Μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, μερικά χιλιόμετρα μακριά. Ενας δεύτερος καμικάζι σκοτώθηκε από αστυνομικούς. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν άλλη μια «τρομοκρατική ομάδα» που σχεδίαζε και τρίτη επίθεση.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μερικές εβδομάδες μετά την επανεκλογή του προέδρου Χασάν Ροχανί, ενός μετριοπαθούς κληρικού έναντι πιο συντηρητικών υποψηφίων τους οποίους υποστήριζαν οι σκληροπυρηνικοί κληρικοί και οι Φρουροί της Επανάστασης. «Υπάρχει ένταση στην ατμόσφαιρα. Οι επιθέσεις αποτελούν πλήγμα για τον Ροχανί» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερ. «Πώς είναι δυνατόν τέσσερις ένοπλοι να εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο όπου υπάρχουν τόσο αυστηρά μέτρα ασφαλείας;» αναρωτήθηκε.
Οπως παρατηρούν οι αναλυτές, βάζοντας στο στόχαστρο την ιρανική Βουλή και τον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Χομεϊνί, οι τρομοκράτες επέλεξαν τα δύο πιο ισχυρά σύμβολα της ισλαμικής επανάστασης του 1979 που ανέτρεψε τον σάχη. Για τους ιρανούς πολίτες, που ένιωθαν σχετικά ασφαλείς τα τελευταία χρόνια από τέτοια περιστατικά, οι επιθέσεις αλλάζουν το τοπίο. Με τους Φρουρούς της Επανάστασης να κατηγορούν τη Σαουδική Αραβία ότι κρύβεται πίσω από τους τρομοκράτες –όποια και αν είναι η αλήθεια –φαίνεται ότι θα υπάρξουν μεγάλες πολιτικές επιπτώσεις πολύ πέραν του Ιράν, εντείνοντας την ένταση με την Ουάσιγκτον, το Ριάντ και τις σουνιτικές μοναρχίες στον Περσικό Κόλπο.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος φέρει την ευθύνη των επιθέσεων, θα είναι το πρώτο του χτύπημα στην καρδιά του Ιράν, καθώς θεωρείται ότι έχουν γίνει αρκετές απόπειρες στο παρελθόν. Σε βίντεο των τζιχαντιστών που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο, ένοπλοι εμφανίστηκαν να παίρνουν όρκο ότι «θα κατακτήσουν το Ιράν και θα αποκαταστήσουν τους σουνίτες όπως τους πρέπει». Οι τζιχαντιστές ισχυρίζονται ότι ο κλήρος του Ιράν αλλά και οι πέρσες πρόγονοί τους κακομεταχειρίζονταν τους σουνίτες επί αιώνες.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται μήπως η ανοιχτή εχθρότητα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς την Τεχεράνη ενθαρρύνει απόπειρες αποσταθεροποίησης του Ιράν που είχαν γίνει και παλιότερα, γράφει η «Γκάρντιαν». Ανατρέποντας την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα για περιορισμένες αντιπαραθέσεις, ο Τραμπ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο Ιράν τον περασμένο μήνα. Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ριάντ, απαίτησε τη διεθνή απομόνωση της Τεχεράνης, βρίσκοντας απολύτως σύμφωνη την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που μάχεται με το Ιράν για την επιρροή στον μουσουλμανικό κόσμο, μέσω της παμπάλαιας διαμάχης σιιτών – σουνιτών.