Διπλή είναι όπως όλα δείχνουν η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Γαλλία στην προσπάθειά της για αύξηση της απασχόλησης. Η χώρα δεν έχει μόνο πρόβλημα υψηλής ανεργίας, για τα δεδομένα της, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 9,6%. Εχει επίσης το πρόβλημα ότι πολλές εταιρείες δεν μπορούν να το βρουν το εξειδικευμένο προσωπικό που αναζητούν, με αποτέλεσμα πολλές θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές. Αυτόν τον γρίφο θα προσπαθήσει να λύσει τώρα ο νέος πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θέλει να πείσει τα συνδικάτα να γίνουν πιο εύκολες οι απολύσεις και οι προλήψεις. Θέλει ακόμη να επενδύσει πάνω από 15 δισ. ευρώ στην επιμόρφωση νέων και μακροχρόνια ανέργων, ώστε να μπορούν να βρουν ευκολότερα δουλειά. Μέρος του προβλήματος είναι ότι όταν μια εταιρεία προσλάβει έναν εργαζόμενο με σύμβαση μακροχρόνιας διάρκειας, είναι πολύ δύσκολο μετά να τον απολύσει εάν οι δουλειές δεν πάνε καλά.

Παρόμοιες μεταρρυθμίσεις έχουν προσπαθήσει να περάσουν στο παρελθόν και άλλοι πολιτικοί, αλλά οι προσπάθειές τους συνάντησαν μεγάλες αντιδράσεις από το Κοινοβούλιο. Πολλές φορές επίσης έχουν ξεσπάσει βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους από εργαζομένους και συνδικάτα.

Ο Μακρόν από την πλευρά του φαίνεται πρόθυμος να προσπαθήσει να περάσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις και ήδη έχει αρχίσει επαφές με εργατικά συνδικάτα για να μειωθούν οι μεγάλες αντιδράσεις.

Την ίδια στιγμή ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να αλλάξει το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας επενδύοντας στην εκπαίδευση των εργαζομένων. Πρώτη προτεραιότητά του είναι να εξοικειωθούν περισσότεροι νέοι και παλιοί εργαζόμενοι με τη σύγχρονη τεχνολογία, η οποία είναι πλέον απαραίτητη σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, από τις υπηρεσίες μέχρι τη βιομηχανία. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η Γαλλία δαπανά κάθε χρόνο 32 δισ. ευρώ για εκπαίδευση εργαζομένων, ποσό που αναλογεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Από αυτό το ποσό όμως μόλις το 15% διατίθεται για την εκπαίδευση όσων αναζητούν εργασία, σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία.