Εξαιρετικά επισφαλής η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του Μνημονίου χωρίς τυχόν συμφωνία για το χρέος, εκτιμά ο ΣΕΒ υποννοώντας ότι το αφήγημα της κυβέρνησης είναι πλέον ανέφικτο. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, τη διαφαινόμενη αναβολή των αποφάσεων για το χρέος και την παραπομπή της συζήτησης για την επόμενη χρονιά, ο ΣΕΒ επισημαίνει με νόημα στο εβδομαδιαίο του δελτίο ότι μόνο «μετά από συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, θα μπορεί πλέον η χώρα να επανέλθει κανονικά στις αγορές, ενδεχομένως στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού προγράμματος στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». Και τονίζει ότι «οι εξελίξεις αυτές καθιστούν επισφαλές το σενάριο εξόδου στις αγορές πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς η επενδυτική κοινότητα στερείται της απαραίτητης πληροφόρησης όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους».
Τυχόν έξοδος στις αγορές νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται, λέει ο ΣΕΒ, προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση έχει ενστερνισθεί την ανάγκη διατήρησης και επιδιώκει ενεργά την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων σε μεσοπρόθεσμη βάση. Αλλά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν πρόκειται να προσδιορισθούν με περισσότερη σαφήνεια, στην παρούσα συγκυρία. Η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου 2016 προβλέπει πως τα μέτρα θα αποσαφηνισθούν με την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου στα μέσα του 2018.
Στην πραγματικότητα αυτό που λέει ο ΣΕΒ είναι ότι η κυβέρνηση σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη για το χρέος ενώ δεν είχε λόγο να το κάνει, θυσίασε στο όνομα του «καθαρού διαδρόμου» τον δρόμο προς την ανάπτυξη και υποβάθμισε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις πολιτικές που θα μπορούσαν να φέρουν επενδύσεις και εμπιστοσύνη. Στην ουσία, το μήνυμα του επιχειρηματικού κόσμου είναι ότι ναι μεν η δημοσιονομική πειθαρχία θα είναι για πάρα πολλά χρόνια το κυρίαρχο εργαλείο πολιτικής, δεν έχουμε ωστόσο ακόμη δει τις αναπτυξιακές πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις για να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα. Προς το παρόν οι μεταρυθμίσεις ταυτίζονται με την αύξηση των φόρων και των εισφορών ενώ αγνοούνται η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας και η κατάργηση ειδικών προνομίων στο Δημόσιο.
Ο επιχειρηματικός κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ως εκ τούτου δεν είναι τυχαία η επισήμανση του ΣΕΒ να αποφευχθεί κλίμα δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης «σε τυχόν ενεργοποίηση του εκλογικού κύκλου νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας». Επισήμανση που συνδέεται με την αναφορά ότι η πολιτική προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, έτσι όπως περιγράφεται στο Μεσοπρόθεσμο, είναι ανησυχητική.