Στον αέρα βρίσκεται το κυβερνητικό αφήγημα για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ αφαιρούνται άλλα 250 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των συνταξιούχων λόγω του παγώματος για ακόμη έναν χρόνο (έως και το 2022) των συντάξεων, όπως αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ».

Αυτό προκύπτει από τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στο βράδυ στη Βουλή, με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα για να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου. Με τις νέες ρυθμίσεις τροποποιείται επί το δυσμενέστερον η αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων σε καθορισμένη ημερομηνία. Μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση ορίζεται ρητά ότι προϋπόθεση για την επαναφορά τους είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Κάτι που αποτελεί πολύ αβέβαιη προοπτική.

Τι ισχύει και τι παγώνει

Στην τροπολογία ορίζεται ότι το σημερινό καθεστώς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν θα αλλάξει όσο διαρκεί το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής. Ειδικότερα, γίνεται ρητή πρόβλεψη ότι έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας θαυπερισχύεισε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, παράλληλα με τη διατήρηση σε αναστολή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων σε ολόκληρο τον κλάδο. Αυτό σημαίνει υπαναχώρηση της κυβέρνησης αφού γίνεται εξάλειψη της ημερομηνίας επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία αναφερόταν στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε στις 19 Μαΐου (σ.σ. 21 Αυγούστου 2018). Αναλυτικά, ορίζεται:

«1.Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 10 του Ν. 1876/1990 (Α’ 27) αντικαθίσταται ως εξής:“Εως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και πάντως δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους εργασίας εθνικών συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του νόμου αυτού”.

2. Η παρ. 6 του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011 (Α’ 226) αντικαθίσταται ως εξής:“Η εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 2 και 3 του άρθρου 11 του Ν. 1876/1990 αναστέλλεται έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής”».

Ως γνωστόν ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ζήτησε από το Eurogroup του Μαΐου να απαλειφθεί η ημερομηνία που έχει μπει στο νομοσχέδιο (δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2018) για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς, όπως είπε, το Ταμείο δεν είχε συμφωνήσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι αλλαγές στις συντάξεις

Οσον αφορά τις συντάξεις, σύμφωνα με τη ρύθμιση μετατίθεται για την 1-1-2023, από την 1-1-2022 που ισχύει, η έναρξη αναπροσαρμογής (αύξησης) των κύριων συντάξεων με ΚΥΑ βάσει των οριζόμενων συντελεστών (ΣΕΠ και ΔΤΚ). Το όφελος από το πάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις το 2022 κινείται στα 250 εκατ. ευρώ όπως εκτιμάται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο με ομόφωνη γνωμοδότησή του έκρινε ότι το πάγωμα των συντάξεων για έναν ακόμη χρόνο, έως και το 2022, αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση και στο Σύνταγμα. Το ίδιο είχε κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο και για το πάγωμα των συντάξεων έως το 2021 που προέβλεπε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.