Η Ιταλία επιστρέφει στο προσκήνιο των οικονομικών εξελίξεων στην ευρωζώνη και μάλιστα για τους λάθους λόγους, προκαλώντας πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες αλλά και στη Φρανκφούρτη όπου βρίσκεται η έδρα του Μάριο Ντράγκι. Το κόστος δανεισμού της γειτονικής χώρας αυξάνεται συνεχώς λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φόβοι ότι η Ιταλία με το τεράστιο εξωτερικό χρέος μπορεί να βρεθεί ξανά στο μάτι του κυκλώνα στην περίπτωση που αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ανησυχίες των επενδυτών.
Καθοριστική για την πορεία του κόστους δανεισμού της χώρας αναμένεται να είναι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους επόμενους μήνες.
Είναι ενδεικτικό ότι η διαφορά (σπρεντ) στα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας με αυτά της Ισπανίας, που έχει παρόμοια πιστοληπτική αξιολόγηση από τους οίκους, βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους του 2011.
Το επιτόκιο δανεισμού για τα 10ετή κρατικά ομόλογα της Ιταλίας διαμορφώνεται πάνω από το 2,15%, ενώ αυτό της Ισπανίας βρίσκεται κάτω από το 1,50%. Το σπρεντ μεταξύ των ιταλικών κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας με τα αντίστοιχα γερμανικά (Bund) διαμορφώνεται πάνω από τις 190 μονάδες βάσης.
Οπως μάλιστα προειδοποιεί η Pimco, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κρατικών ομολόγων στον κόσμο, η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με σενάριο «τρόμου», όπως το ονομάζει η εταιρεία.
Το σενάριο αυτό αφορά μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, κάνοντας τις αγορές να εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος δανεισμού για τη Ρώμη. Σύμφωνα με την Pimco το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γνωστό ως QE, ευνοεί αυτό το διάστημα χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, βοηθώντας να μειωθούν οι διακυμάνσεις στο κόστος δανεισμού τους.
Τα μεγάλα προβλήματα της Ιταλίας είναι: Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζές της από κόκκινα δάνεια άνω των 300 δισ. ευρώ.
Η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις λόγω της πολιτικής αστάθειας. Επίσης το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές από τις οποίες θα προκύψουν πολύ ενισχυμένα αντιευρωπαϊκά κόμματα όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Ολα αυτά αποτελούν μεγάλο δίλημμα για τον Μάριο Ντράγκι, που από τη μια έχει αρχίσει να εξετάζει πιθανή αλλαγή στη νομισματική πολιτική με λιγότερη ρευστότητα και από την άλλη ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ιταλία το κλείσιμο της στρόφιγγας. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σήμερα στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,2 τρισ. ευρώ και φτάνει στο 132% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της χώρας.