Ποιος είναι ο «κακός πρωθυπουργός» και γιατί κόπηκε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις; Ποιοι αλλοίωσαν και γιατί το αυθεντικό κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά (1905-1966), ενός από τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του ’30; Τώρα που αποκαλύπτεται δεν πρέπει κάποιος/οι να παραιτηθεί/ούν;
Μιλάω για μια ιστορία που μοιάζει απίστευτη και την οποία σας καταγράφω για να την διαβάσετε προσεκτικά.
Το κομμάτι λοιπόν του Θεοτοκά που έπεσε τη Δευτέρα στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων είναι από ένα κείμενό του που δημοσιεύτηκε το 1956. Και είναι στ’ αλήθεια συγκινητικό. Πρόκειται για τις παραινέσεις ενός πατέρα προς τον 20χρονο γιο του.
Ξεκινάει ως εξής: «Αγαπημένο μου παιδί. Ξαφνικά ψήλωσες, ωρίμασες. Παρατήρησες, άραγε, κι εσύ ότι η σχέση μας άλλαξε τον τελευταίο καιρό; Τώρα, μου φαίνεται πως δεν έχεις πια το ίδιο κέφι να βρεθούμε μόνοι οι δυο μας και να τα πούμε με τις ώρες». Συνεχίζει με μερικές ακόμη παρατηρήσεις και σ’ ένα σημείο λέει: «Να είσαι αυτό που είσαι. τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ακουσέ με. ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».
Αυτή τουλάχιστον είναι η εκδοχή που δόθηκε στα παιδιά. Τους ζητήθηκε μάλιστα και να αναπτύξουν σε 50-60 λέξεις το νόημα της τελευταίας πρότασης. Μόνο που ο Θεοτοκάς δεν γράφει αυτό. Η πρωτότυπη φράση του από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» έχει ως εξής: «Ενας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σ’ αυτήν είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό».
Με άλλα λόγια, κάποιο αόρατο χέρι αλλοίωσε το κείμενο του Θεοτοκά αντικαθιστώντας τον «κούφο πρύτανη ή κακό πρωθυπουργό» με τον «κακό επιστήμονα». Γιατί άραγε; Για να μη γίνουν συνειρμοί με τον άξιο Πρωθυπουργό μας; Ισως ο φωστήρας που είχε αυτή την ιδέα να σκέφτηκε ότι το επίθετο «κούφος» θα προκαλούσε ανάλογα προβλήματα με τις αλήστου μνήμης «αρωγή» και «ευδοκίμηση». Αλλά ο κακός πρωθυπουργός τι του έφταιξε;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ατομική πρωτοβουλία και ότι ο υπεύθυνος θα εντοπιστεί και θα μάθουμε το όνομά του. Δεν μας περνάει καν από το μυαλό δηλαδή ότι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων λογόκρινε η ίδια τον Θεοτοκά για να μη στενοχωρηθεί ο Τσίπρας. Και στη συνέχεια ζήτησε από τους μαθητές να σχολιάσουν την αλλοιωμένη φράση, θεωρώντας ότι δεν θα καταλάβει κανείς τη λαθροχειρία.
Για να έχετε ολοκληρωμένη γνώση –και χωρίς να θέλω να χρεώσω κάτι προσωπικά σε έναν διαπρεπή επιστήμονα –πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων για το 2017 (θέση την οποία τού είχαν αναθέσει και στο παρελθόν) είναι ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών ομότιμος καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Δάσιος, ο οποίος είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tennessee, ΗΠΑ, ενώ κατέχει έδρα Αριστείας Marie Curie στο Cambridge.