Στο πρώτο Athens Pride το 2005 συμμετείχαν μετά βίας περίπου 500 άτομα. Ακόμη κι αυτά, όμως, κρύβονταν ή επέλεξαν να πάρουν μέρος στην εκδήλωση όταν πια ο ήλιος είχε πέσει, έχοντας την ασφάλεια του σκοταδιού. Εντεκα χρόνια μετά, ο κόσμος που πήρε μέρος στο Φεστιβάλ και την Παρέλαση Υπερηφάνειας έφτασε τις 42.000!

Σήμερα το απόγευμα το κέντρο της Αθήνας θα γεμίσει με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Επίκεντρο του Athens Pride, του Φεστιβάλ Ορατότητας και Υπερηφάνειας της LGBTQI κοινότητας, είναι για πρώτη φορά η Πλατεία Συντάγματος, το κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας. Από το πρωί έχουν προγραμματιστεί μία σειρά από δράσεις που θα κορυφωθούν στις 6.30 το απόγευμα με την καθιερωμένη παρέλαση. Ενώ για έκτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (14-17 Ιουνίου) το Thessaloniki Pride.

Η συνέντευξη Τσίπρα. Μόλις λίγες μέρες πριν δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Antivirus», που απευθύνεται στη LGBTQI κοινότητα της χώρας μας, η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο δεν είναι πολυτέλεια για τον καιρό της κρίσης, αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ» δήλωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως τα ομόφυλα ζευγάρια περπατάνε μαζί στον δρόμο γιατί νιώθουν πως είναι πια αποδεκτοί και αποδεκτές, πως έχουν περάσει από το σκοτάδι στο φως και δεν θα δεχτούν να γυρίσουν ποτέ πίσω. «Θεωρώ τον εαυτό μου και φιλοδοξώ, από τη θέση του Πρωθυπουργού, να είμαι υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μου. Των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων που είτε δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμα πλήρως είτε αμφισβητούνται εκ νέου. Κατ’ αυτή την έννοια, να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα της νέας μητέρας, του επισφαλώς εργαζομένου, του τρανς παιδιού, των ηλικιωμένων, των προσφύγων».

Οι ανατροπές. Από το πρώτο κιόλας Athens Pride η Αντρεα Γκίλμπερτ ήταν στην οργανωτική επιτροπή. Αλλωστε, ήταν τότε η πρώτη γυναίκα της επιτροπής που μίλησε ανοιχτά για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό. «Εχουν αλλάξει πολλά από το πρώτο Athens Pride. Παλέψαμε μέχρι το 2011 να πάρουμε την αιγίδα του Δήμου της Αθήνας και τα καταφέραμε. Το 2008, χρονιά όπου τελέστηκαν οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο, λανσάραμε το λογότυπο του Pride, που ήταν η Ακρόπολη στα χρώματα του ουράνιου τόξου, και βγήκαμε στους δρόμους με το σύνθημα “Δικαίωμά μας”. Ολα αυτά τα χρόνια αυτό που στην πραγματικότητα καταφέραμε είναι να βοηθήσουμε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουίρ, Ιντερσεξ άτομα) κοινότητας να βγουν από την αφάνεια, να μη ντρέπονται γι’ αυτό που είναι και αισθάνονται» τονίζει στα «ΝΕΑ». Φέτος, μάλιστα, για πρώτη φορά η επιτροπή του Athens Pride πήρε έγκριση από το ΕΣΡ για να παίζει το διαφημιστικό σποτ του Φεστιβάλ.

Δεκατρία χρόνια μετά το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ, σύμφωνα με τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, να συνεχίσουν τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, διεκδικώντας ισότητα απέναντι στον νόμο για όλους. Αλλωστε, όπως εξηγούν, η ομοφοβία και η τρανσφοβία –όπως κι άλλες ρατσιστικές μορφές βίας –δεν θα εξαφανιστούν ποτέ, είναι βαθιά ριζωμένες συμπεριφορές, όσο προοδευτική κι αν είναι η κοινωνία.

«Τα Pride ανά τον κόσμο γίνονται για την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη που στερούνται οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι. Στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την πλήρη θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, αλλά και όπου η ομοφοβική και τρανσφοβική βία βρίσκονται σε έξαρση, η ανάγκη για Pride είναι ακόμα πιο επιτακτική. Αντιθέτως με την πεποίθηση πολλών, το σύμφωνο συμβίωσης ήταν μόνο η αρχή στον αγώνα που δίνουμε. Το δικαίωμα στον γάμο και την τεκνοθεσία, η αναγνώριση των ομογονεϊκών οικογενειών και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι κάποια από τα αιτήματα που συνεχίζουμε να διεκδικούμε» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride Θάνος Βλαχογιάννης.

Σημειώνει, δε, πως μια από τις βασικότερες διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων, που ικανοποιείται κατά τη διάρκεια της παρέλασης, είναι να μπορούν να είναι αυτοί που θέλουν να είναιχωρίς να κρύβονται και χωρίς να ντρέπονται. «Να μπορούν να πιάσουν το χέρι του συντρόφου τους και να μπορούν να έχουν όποια έκφραση φύλου αυτοί επιθυμούν χωρίς να κινδυνεύουν για την ασφάλειά τους ή το ποδοπάτημα της αξιοπρέπειάς τους μέσα από κακεντρεχή βλέμματα ή λεκτικές επιθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό το Pride δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για τους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους, τον οποίο κι η υπόλοιπη κοινωνία οφείλει να στηρίξει με τη συμμετοχή της. Είναι δε χαρακτηριστικό πως για πολλούς ΛΟΑΤΚΙ η ημέρα του Pride είναι από τις λίγες φορές τον χρόνο που αισθάνονται 100% ασφάλεια στον δημόσιο χώρο».

«Θέμα παιδείας». Φέτος το σύνθημα που θα στείλουν σήμερα όλοι όσοι θα κατέβουν στο Σύνταγμα για να πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ και στην Παρέλαση Υπερηφάνειας και Ορατότητας είναι «θέμα παιδείας».

«Και με τον όρο παιδεία δεν εννοούμε το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά το ευρύτερο σύστημα αγωγής που σκοπό έχει να διαμορφώσει προσωπικότητες ενημερωμένες, ανεξάρτητες και ολοκληρωμένες, ικανές να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της συλλογικής ζωής. Η παιδεία συνδέεται συχνά με έννοιες, όπως η εκπαίδευση, η αγωγή και η κουλτούρα. Εντούτοις, θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ότι διαμορφώνεται από ένα σύνολο παραγόντων, ανάμεσα στους οποίους είναι το οικογενειακό, θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζει και δρα κάθε άτομο. Επιδιώκουμε μια κοινωνία, στην οποία αξίες όπως η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο και η αλληλεγγύη θα ιεραρχούνται ευνοϊκότερα.Μια κοινωνία που θα έχει μάθει να αποδέχεται και να σέβεται όλες τις σεξουαλικότητες, τα φύλα και τα σώματα είναι τελικάμια κοινωνία με παιδεία» τονίζει ο Ραφαήλ Μπιλίδας, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Athens Pride 2017.

Η αρχή, όπως εξηγεί, πρέπει να γίνει από το ίδιο το κράτος. «Να χρησιμοποιήσει το εργαλείο του νόμου για να προστατεύσει τις μειονότητες, μια από τις οποίες είμαστε κι εμείς. Ως απάντηση στις διεκδικήσεις μας, ακόμη συχνά, πως η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για τέτοιες αλλαγές. Μα η κοινωνία δεν πρόκειται ποτέ να είναι έτοιμη εάν δεν προνοήσεις να την προετοιμάσεις. Γι’ αυτό κι ο νόμος πρέπει πάντα να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από την κοινωνία».

Στον αγώνα των ομοφυλοφίλων για δικαίωμα στον γάμο ή την τεκνοθεσία, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια οι αρμόδιοι ρίχνουν το… χαρτί της κρίσης. «Ακούμε “εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσάς σας νοιάζει η καθιέρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών”. Κι εμείς, όμως, είμαστε κομμάτι της οικονομικής κρίσης. Κι εμείς έχουμε επηρεαστεί από τα Μνημόνια. Η ζωή, ωστόσο, δεν σταματά εξαιτίας κάποιων αριθμών σε κάποιες αγορές, ούτε και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας» συμπληρώνει ο Ραφαήλ Μπιλίδας.

Στη Θεσσαλονίκη. Σε λίγες μέρες, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης οι συμμετέχοντες στο φετινό Thessaloniki Pride θα φωνάξουν «Ελα όπως είσαι», θίγοντας έτσι το θέμα των έμφυλων, σεξουαλικών και άλλων ταυτοτήτων που φέρουν οι άνθρωποι και της ελευθερίας τους να αυτοπροσδιορίζονται.