Η ιδέα γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια. Οταν το animation γιόρταζε τα 70 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα. Για να πραγματοποιηθεί, ωστόσο, έπρεπε οι ελληνικές παραγωγές να πολλαπλασιαστούν, η δημιουργία animation να γνωρίσει σημαντική άνθηση και το κινηματογραφικό αυτό είδος να διανύσει την καλύτερη περίοδό του. Παράλληλα, έπρεπε και οι άνθρωποι του χώρου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμπράξουν με κρατικούς φορείς αλλά και ξένα ιδρύματα. Κάπως έτσι, το όνειρο της εξωστρέφειας του ελληνικού animation έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίησή του, με την παρουσία του για πρώτη φορά στο πιο φημισμένο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στον κόσμο, στο Ανεσί της Γαλλίας, από 12 έως 17 Ιουνίου. Μότο της συγκεκριμένης κίνησης, το #GreekAnimationRocks.
Η «Εθνική Ελλάδας» του animation θα απαρτίζεται από τις δύο ολοκληρωμένες ταινίες που θα δοκιμάσουν την τύχη τους στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. Το «Αίνιγμα» των Αρη Φατούρου και Αντώνη Ντούσια και η«Εθνοφοβία» του Γιάννη Ζιόγκα επιλέχθηκαν από τους υπευθύνους της διοργάνωσης ανάμεσα σε 2.600 άλλες παραγωγές από όλο τον κόσμο, που κατέθεσαν υποψηφιότητα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ελληνική δημιουργία κινουμένων σχεδίων βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση πια. «Είναι ένα πολύ καλό momentum για την προσπάθεια προώθησης του ελληνικού animation στο εξωτερικό» λέει στα «Πρόσωπα» ο Αρης Φατούρος. Ο ίδιος μετά τη βράβευση του «Αινίγματος» στο φεστιβάλ της Δράμας ως καλύτερης ταινίας animation και την επικράτησή του στη νέα κατηγορία καλύτερου animation στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με ορισμένους από τους καλύτερους δημιουργούς στη Γαλλία.
Μύθος και σύμβολα
Η ταινία, διάρκειας 10 λεπτών, είναι εμπνευσμένη από τη σουρεαλιστική ζωγραφική του Θόδωρου Πανταλέοντος και παρουσιάζει όλο του το έργο, χωρίς ωστόσο να περικλείει αυτούσιους τους πίνακές του. «Με το δικό του αλφάβητο συνθέσαμε το δικό μας ποίημα. Η ταινία μας κινείται στα σύνορα κινηματογράφου και ζωγραφικής, ήταν ένα στοίχημα να δημιουργήσουμε μια κινηματογραφική αφήγηση με στοιχεία ζωγραφικής και να φτιάξουμε έτσι μια εικαστική δραματουργία» τονίζει ο δημιουργός. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε ήταν η στερεοσκοπική τρισδιάστατη αναπαραγωγή των εικόνων, πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα των κινουμένων σχεδίων. Ως προς τη θεματική, λειτουργεί σαν ρέκβιεμ για τη μορφή, τη γυναίκα-θεά και την τέχνη και κατεδαφίζει τη διαχωριστική οθόνη ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα. «Οι τρεις πράξεις της ταινίας περιλαμβάνουν τη γέννηση, την παρακμή και τον θάνατο. Διηγούμαστε έναν μύθο αλλά το πώς θα γίνει αντιληπτός εξαρτάται από το ποιος θα τον βλέπει. Εχουμε χρησιμοποιήσει αρκετά σύμβολα και η ερμηνεία τους εξαρτάται από τον θεατή» επισημαίνει με τη σειρά του ο Αντώνης Ντούσιας, animator του φιλμ.
Ηρωες από πλαστελίνη
Η έτερη προσπάθεια για διάκριση στο Ανεσί, η «Εθνοφοβία» του Γιάννη Ζιόγκα, στα 14 λεπτά της προσωποποιεί την επιβίωση, τη σύγκρουση και τη συμβίωση σε μικρούς ήρωες από πλαστελίνη. Ολοι τους είναι βαμμένοι κόκκινοι, πράσινοι και μπλε, στις ίδιες αποχρώσεις με τα ελληνικά κόμματα εξουσίας και πέρα από την αδιαμφισβήτητη πολιτική αναφορά, δίνει ένα ερέθισμα σκέψης για θέματα όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Χάρη στο ιδιαίτερο στυλ της, το φιλμ έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα 11 βραβεία σε φεστιβάλ Ελλάδας και εξωτερικού, ενώ έχει συμμετάσχει 42 φορές σε διαγωνιστικά τμήματα μεγάλων διοργανώσεων. Ανάμεσά τους και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όπου το 2015 απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του animation. Με αυτόν τον τρόπο ξόρκισε τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά την παραγωγή του φιλμ εξαιτίας του λουκέτου στην ΕΡΤ το 2013 (που ήταν συμπαραγωγός) με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν οι εργασίες επεξεργασίας της το 2015 όταν άνοιξε και πάλι η δημόσια τηλεόραση.
Στο πιο σημαντικό φεστιβάλ animation παγκοσμίως, η ελληνική αντιπροσωπεία της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, της ελληνικής ένωσης κινουμένων σχεδίων, σε συνεργασία με την ΑΣΙΦΑ Κύπρου, θα στήσουν για πρώτη φορά περίπτερο. Εκεί θα παρουσιαστούν 17 σχέδια παραγωγής ή ολοκληρωμένες ταινίες ελλήνων και κυπρίων δημιουργών προς αναζήτηση διεθνών συμπαραγωγών, που συγκεντρώθηκαν έπειτα από ολιγοήμερο ανοιχτό κάλεσμα στην κοινότητα των κινουμένων σχεδίων. Επίσης, το «παρών» θα δώσει και η τηλεοπτική εκπομπή Animert που φιλοξενείται στη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης αλλά μπορεί να μεταπωληθεί στο εξωτερικό. Παράλληλα θα δίνονται πληροφορίες για την εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία animation, για τις κινήσεις της ΑΣΙΦΑ Ελλάς, αλλά και για τα τέσσερα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εντός συνόρων, μαζί με την αντίστοιχη κυπριακή διοργάνωση.
Σε όσους animators βρεθούν στη Γαλλία θα δοθεί η ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια σειρά από στοχευμένες δράσεις για την προώθηση των δικών μας σχεδίων στο διεθνές κοινό του χώρου. Επίσης θα μπορέσουν να ανταλλάξουν ιδέες με ξένους συναδέλφους τους και να εφαρμόσουν τις καλύτερες από αυτές εντός συνόρων. Η πιο σημαντική πλευρά της δράσης #GreekAnimationRocks θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φόρουμ «Territory focus» του φεστιβάλ, όπου τα μέλη της ένωσης κινουμένων σχεδίων θα παρουσιάσουν την ιστορία, το παρόν και το μέλλον του animation made in Greece, αποκαλύπτοντας όλο το επιχειρηματικό και πολιτιστικό πλάνο τους. Επιπλέον, οι σκηνοθέτες θα δώσουν τα δικά τους διαπιστευτήρια, μιλώντας για τα πρότζεκτ τους που καταφέρνουν να ξεπερνούν τα εμπόδια που τους βάζει η οικονομική κρίση και στρέφουν το βλέμμα τους προς τη διεθνή αγορά.