Μεταμόρφωση
«Οι προοδευτικοί δεν πρέπει να παραδώσουν τα όπλα στη μάχη για τη μεταμόρφωση της Ευρώπης. Πρέπει να εκπονήσουν ένα σχέδιο που να απαντά με ακρίβεια στις ανησυχίες των ανθρώπων, προστατεύοντάς τους, αντί να ασχολούνται με ζητήματα που θεωρούνται προτεραιότητες από την κυρίαρχη ιδεολογία». Αυτό, λέει η πρόσκληση, είναι το πνεύμα μέσα στο οποίο η Προοδευτική Συμμαχία –μια κίνηση ευρωβουλευτών της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων –θέλει να ανοίξει τη συζήτηση για τις απαντήσεις των προοδευτικών δυνάμεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Εξού και διοργανώνει μια εκδήλωση.
Για την ιστορία, πηγές από τις Βρυξέλλες, βέβαια, λένε ότι μιλάμε για εκδήλωση αριστερών. Τέλος πάντων. Το event έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και ανάμεσα στους ομιλητές (πρώτος, ειρήσθω εν παρόδω, στη μαρκίζα της πρόσκλησης) θα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Μαζί του ο Φλαμανδός Πολ Μανιέτ, η Σκα Κέλερ, συμπρόεδρος των Πρασίνων στην Ευρωβουλή και ο Μπενουά Αμόν –ναι, ναι ο σοσιαλιστής που καταποντίστηκε στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Στη συζήτηση θα παρεμβαίνουν και οι Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς και Τζιάνι Πιτέλα, πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών.
Ωραία. Με τον Αμόν θα μεταμορφώσει την Ευρώπη ο Τσίπρας; Αυτόν που πήρε 7% στη Λιλ, η οποία θεωρείται παραδοσιακά κάστρο των σοσιαλιστών; Τον βλέπω να αποκτά άλλη μια αυταπάτη.
Φέτα
Επειδή όλοι οι υπόλοιποι είναι λίγο – πολύ γνωστοί, να σας πω ότι ο Πολ Μανιέτ, υπουργός – κυβερνήτης της Βαλονίας στο Βέλγιο, είναι ανερχόμενο αστέρι στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Η πιο μεγάλη στιγμή του, μέχρι τώρα, συνδέεται με τα ελληνικά πράγματα. Υπό μια διευρυμένη έννοια. Τον Οκτώβριο του 2016 υπήρξε ένας από τους βασικούς πολέμιους της συμφωνίας CETA, που επρόκειτο να υπογράψει η Ενωση με τον Καναδά επειδή ήταν, λέει, κακή για τους ευρωπαίους αγρότες και έδινε υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα. Με δυο λόγια, αν και σοσιαλιστής, η ρητορική του μοιάζει να έχει κοινά με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Η CETA η οποία τελικά εγκρίθηκε με πάνω από 400 ψήφους από το Ευρωκοινοβούλιο, είναι μια συμφωνία διεθνούς εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ – Καναδά, που απασχόλησε κι εμάς αρκετά λόγω φέτας. Σύμφωνα με όσα προβλέπει, μια καναδική εταιρεία που παρασκεύαζε φέτα πριν από το 2013 μπορεί να συνεχίσει να το κάνει για την αγορά του Καναδά, όχι όμως για αυτήν της Ευρώπης. Οι ελληνικές εταιρείες, πάλι, που παράγουν φέτα μπορούν να την εξάγουν στον Καναδά.
Να σημειωθεί ότι όλοι οι συριζαίοι ευρωβουλευτές είχαν καταψηφίσει τη συγκεκριμένη συμφωνία. Γιατί, όπως το είχε θέσει τότε στον Σκάι ο Στέλιος Κούλογλου, «αυτή η συμφωνία δεν κατοχυρώνει πλήρως τη φέτα, διότι δίνει τη δυνατότητα να υπάρχουν προϊόντα “τύπου φέτα”».
Παρεμπιπτόντως, πριν μιλήσει μαζί με τον Αλέξη, ο Μανιέτ είχε στείλει και μια βιντεοσκοπημένη παρέμβαση σε ποταμική εκδήλωση για την εξωτερική πολιτική πέρυσι τον Νοέμβριο.
Στήριξη
«Το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών δικαιώνει τον Τζέρεμι Κόρμπιν, που κατάφερε να μετατρέψει το Κόμμα των Εργατικών σε μια πραγματικά μεγάλη πολιτική δύναμη στη Βρετανία μετά από πολλά χρόνια και αυτό έγινε με μια επιλογή αριστερής στροφής. Ακριβώς αυτή η πολιτική στροφή έπιασε τον παλμό και τις ανάγκες της κοινωνίας». Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο του έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου για το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών από τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5. Μετά τιτίβισε και ο Πρωθυπουργός «εξαιρετικό το αποτέλεσμα του φίλου
@jeremycorbyn. Η Αριστερά που τολμά μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους λαούς». Πώς τα φέρνει ο καιρός. Τσίπρας και Τζανακόπουλος στηρίζουν τον Βρετανό Λαφαζάνη. Από την άλλη, πάλι, όπως λένε και οι συμπατριώτες του Τζέρεμι, δεν μπορείς να διδάξεις σε ένα γέρικο σκύλο νέα κόλπα.
Διάβασμα
Επί της αρχής ο Δημήτρης Μάρδας διαφωνεί με την τακτική των τροπολογιών. Οπως ενημέρωσε τους ακροατές των Παραπολιτικών, «οι τροπολογίες πρέπει να έρχονται ενσωματωμένες μέσα σε κείμενο νόμου και να σταματήσει αυτή η τακτική των τροπολογιών». Αλλά, βρε αδερφέ, για χθες μπορούσαν να κάνουν μια εξαίρεση. Γιατί; «Εως το βράδυ» είπε «υπάρχει χρόνος για να τα διαβάσουμε τα κείμενα των τροπολογιών». Μπα, διαβάζουν κιόλας πριν ψηφίσουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ; Αρα, γνωρίζουν τι ψηφίζουν.