Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα στη Μεγάλη Βρετανία για λόγους «ευγένειας και σεβασμού», είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος στο Βερολίνο Ουλρίκε Ντέμερ. Εστιάζει την προσοχή της στις συνέπειες από τη διαπραγμάτευση για το Brexit. «Η ΕΕ είναι προετοιμασμένη για όλες τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε. Και στο ζήτημα αυτό τίποτα δεν άλλαξε με τις εκλογές στη Βρετανία.

Κανείς στο Βερολίνο δεν περίμενε ήττα παρόμοιων διαστάσεων των Συντηρητικών και της Τερίζα Μέι. Ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι δέχτηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εκλογική άνοδο του Εργατικού Κόμματος. Ο πρόεδρος του SPD χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «ηχηρή ήττα» της Μέι και χαιρέτισε τη «μεγάλη επιτυχία» του ηγέτη των Εργατικών Κόρμπιν. Επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά και συμφώνησαν να συναντηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο Κόρμπιν ανέδειξε τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους στην Ευρώπη, σημείωσε ο Σουλτς. Ελπίζει ότι μετά την ήττα της Μέι θα τερματιστεί και η σκληρή αντιευρωπαϊκή γραμμή που ακολουθούσε η βρετανίδα πρωθυπουργός. «Ακόμη και αν η Μεγάλη Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, χρειαζόμαστε τη συνεργασία και όχι την αντιπαλότητα. Διότι η Μεγάλη Βρετανία θα αποτελεί πάντα μέρος της Ευρώπης», είπε ο Σουλτς.

Ο γερμανός ρεαλιστής Σουλτς δεν έχει πολλά κοινά με τον βρετανό τροτσκιστή Κόρμπιν. Ωστόσο ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος βλέπει στην εκλογική επιτυχία του αδελφού Εργατικού Κόμματος μια ευκαιρία και για τον ίδιον. Ο Κόρμπιν και οι Εργατικοί κατάφεραν κυριολεκτικά στην τελική ευθεία να ανατρέψουν την εικόνα και να βγουν κερδισμένοι στις εκλογές μολονότι παρέμειναν δεύτεροι.

Η ανάκαμψη στην τελική ευθεία είναι και η μόνη ελπίδα για τον Μάρτιν Σουλτς. Διότι όσο ραγδαία ήταν η δημοσκοπική εκτίναξη του SPD και του ιδίου όταν ανέλαβε το τιμόνι των Σοσιαλδημοκρατών άλλο τόσο απότομη είναι τώρα και η πτώση του. Τελευταία δημοσκόπηση για το πρώτο γερμανικό κανάλι ARD δείχνει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα με άνοδο στο 38% και τη Μέρκελ με τα υψηλότερα ποσοστά δημοφιλίας από το 2015. Αντίθετα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα χάνει τρεις μονάδες και πέφτει στο γνώριμο για χρόνια 24%.

Με τέτοια νούμερα η βρετανική έκπληξη ήταν ένεση αισιοδοξίας για το Σουλτς.