Ο εορτασμός των 182 χρόνων από την ίδρυση του Αρείου Πάγου προκαλεί εσωτερικούς τριγμούς στον χώρο της Δικαιοσύνης, εγείρει ενστάσεις για την «πηγή» της χρηματοδότησης της εκδήλωσης και προκαλεί αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων. Ακόμα και μία απλή εορταστική εκδήλωση –έστω κι αν διαφωνεί κανείς για τον εορτασμό των 182 χρόνων του Ανώτατου Δικαστηρίου, αν και σε ανάλογες περιστάσεις είθισται να εορτάζονται τα 100, 150 ή 200 χρόνια λειτουργίας –δείχνει ότι τα «τραύματα» στον χώρο της Δικαιοσύνης μετά τις πρόσφατες… τρικυμίες δεν έχουν ακόμα επουλωθεί.
Αυτό που συζητείται περισσότερο στα δικαστικά και εισαγγελικά γραφεία είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά γίνεται μία τέτοια εκδήλωση και παραμένει επτασφράγιστο μυστικό το πρόσωπο που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση του εορτασμού σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με περίπου 300 προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οπως λέγεται μάλιστα, πολλοί ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς, εν ενεργεία αλλά και επίτιμοι, έχουν απαντήσει αρνητικά στην εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα το απόγευμα και συμπίπτει χρονικά με την αποχώρηση στο τέλος του μηνός της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου. Στις ηχηρές απουσίες περιλαμβάνεται και αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος όπως γνωστοποίησε το γραφείο του «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στην εκδήλωση».
Το όλο θέμα πήρε διαστάσεις όταν Το Ποτάμι απηύθυνε ερώτηση στον υπουργό Δικαιοσύνης για τα έξοδα της δεξίωσης, στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, ενώ χθες εξέφρασε την αντίθεσή της και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση δικαστών, που τα μέλη της είχαν παλαιότερα τιμήσει με την ψήφο τους τη σημερινή πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία είχε διατελέσει και πρόεδρος της ΕΔΕ.