Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν ήθελε να χάσει τη μοναδική ευκαιρία: στην έδρα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κάνει στον γερμανό υπουργό Οικονομικών ένα μάθημα συνέπειας. «Ο κ. Σόιμπλε είναι πρότυπο τήρησης των κανόνων», είπε ο Πρόεδρος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» ενόψει της επίσκεψής του στο Βερολίνο, χθες και σήμερα, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ (φωτογραία από την υποδοχή).

«Συνεργάστηκα μαζί του επί τέσσερα χρόνια όταν ήμασταν και οι δύο υπουργοί Εσωτερικών. Ζητούσε πάντα από τους άλλους να τηρούν τους κανόνες», πρόσθεσε. «Τώρα ήρθε η δική μου ευκαιρία να ζητήσω από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να τηρήσει τους κανόνες. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυστηρός, αλλά δίκαιος και γι’ αυτό θα βρει μία φόρμουλα η οποία θα μας επιτρέπει να μειώσουμε πραγματικά αυτό το βουνό χρέους», σημείωσε ο Παυλόπουλος.

Και κατέληξε σχολιάζοντας την εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας: «Ζητώ να μην επηρεαστεί στην απόφασή του από τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Εδώ διακυβεύεται κάτι μεγαλύτερο, το ζήτημα είναι η Ευρώπη. Πάντως και η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έχουν κάνει τόσο πολλά για τη Γερμανία, ώστε δεν πιστεύω ότι οι Γερμανοί θα εξαρτήσουν την ψήφο τους στις εκλογές από το εάν η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση του χρέους ή όχι».

«Θα κοστίσει ακριβότερα»

Οπως μου μετέδωσε όμως ο ανταποκριτής μας Γιώργος Παππάς, είναι μάλλον απίθανο να ανταποκριθεί ο Σόιμπλε στις εκκλήσεις του Προέδρου. Το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει τίποτα νεότερο σχετικά με το ελληνικό χρέος, ό,τι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε». Αρα, στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης θα συζητηθεί ξανά ο γνωστός συμβιβασμός Βερολίνου και ΔΝΤ που απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση τον Μάιο (όπως θα διαβάσετε και στα σχετικά ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», στις σελίδες 15 και 16-17).

Κόντρα στον Σόιμπλε κινούνται οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες που θέλουν εμφανώς διακριτή στάση από τους Χριστιανοδημοκράτες στο θέμα της Ελλάδας, μου υπογράμμισε ο Παππάς. Αλλωστε «ο Σόιμπλε μιλάει για το CDU και όχι για την κυβέρνηση», είπε χθες στους δημοσιογράφους ο Κάρστεν Σνάιντερ, Σοσιαλδημοκράτης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επί δημοσιονομικών θεμάτων.

Ο Σνάιντερ θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ελληνικό χρέος πριν τις γερμανικές εκλογές για να «μη χαθεί πολύτιμος χρόνος». «Εάν υπάρξει καθυστέρηση, θα κοστίσει ακριβότερα στη Γερμανία», επιμένει.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ», ο Σνάιντερ σημείωσε ότι η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τού είναι παντελώς αδιάφορη. «Το ΔΝΤ ήταν το φάρμακο της Μέρκελ για τις Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές της. Δεν θα φορέσουμε το δικό τους πουκάμισο», επισήμανε.

Ο Σνάιντερ δεν θα είχε αντίρρηση να πάει ξανά το θέμα στη γερμανική Βουλή εάν φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Για ένα είναι σίγουρος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD μπαίνοντας στη θερμή φάση του προεκλογικού αγώνα: «Δεν θα λύσουμε τα προβλήματα του CDU στην πλάτη των Ελλήνων».

Συναντήσεις

«Γερμανική», αλλά από τη μεριά του SPD, ήταν και η χθεσινή ημέρα του Αλέξη Τσίπρα, που συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB) Reiner Hoffmann.

Συμπτώσεις

Ευτυχώς που ο Προκόπης ήταν στη Γερμανία γιατί χθες βαδίζοντας από τη Βουλή στη Βασ. Σοφίας με έναν φίλο είδαμε τον υπασπιστή του καραμανλισμού Βαγγέλη Αντώναρο με μικρή σακούλα στα χέρια που περιείχε δωράκι να κατηφορίζει την Ηρώδου Αττικού προς το Προεδρικό Μέγαρο. Και τι μου είπε ο αθεόφοβος: «Να τος, πάει στον Παυλόπουλο!». «Λείπει», το ξεκόβω. Αλλά είναι καλύτερα να μη σου βγει το όνομα…