Τη φράση «στρίβειν διά του αρραβώνος» (που ακούσαμε από τον Αντώνη – Στέφανο Στρατηγό το 1962 στην κωμωδία «Ο Ατσίδας») τη γνωρίζουμε όλοι. Αρκετοί τη χρησιμοποίησαν κιόλας ως ελιγμό με στόχο την ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων. Αλλά δεν ήταν το Ελληνικό Δημόσιο ούτε υπουργοί!

Γιατί αυτή η φράση μού ήρθε στο μυαλό χθες, όταν έγινε γνωστό πως το Δημόσιο προσφεύγει σε διαιτησία κατά της Ελληνικός Χρυσός «προς διασφάλιση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας σχετικά με την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας».

Πριν σκεφτώ… πονηρά, ρώτησα και τις δύο πλευρές. Ακρη όμως δεν έβγαλα. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θέλησαν να πουν τίποτα με τη δικαιολογία ότι μπορεί (αν γίνουν πιο συγκεκριμένοι) να επηρεάσουν την απόφαση… Από την Ελληνικός Χρυσός έκαναν τους ανήξερους μην μπορώντας (όπως είπαν) να φανταστούν κάποιο συγκεκριμένο λόγο.

Αναγκαστικά λοιπόν πάμε σε εικασίες. Και λέω εγώ (και όχι μόνο εγώ): Μήπως ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης δεν θέλει να χρεωθεί τις αντιδράσεις όσων –κυρίως στη Χαλκιδική –αντιτίθενται στην επένδυση και ρίχνει την μπάλα (της ευθύνης εννοώ) στο διαιτητικό δικαστήριο; Μήπως;

Το όνομα ξανά στο τραπέζι

FYRMacedonia. Αυτό είναι το όνομα με το οποίο οι γείτονές μας στα Σκόπια –κατά δήλωση του νέου πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στο MRTV –θα ήθελαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αν καταφέρουν να πείσουν (που το αποκλείω) τον Νίκο Κοτζιά. Αυτό γιατί για την Αθήνα είναι ξεκάθαρο πως η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία δεν είναι εφικτή χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας. Πάντως, μαθαίνω ότι είναι θέμα χρόνου να ανοίξει ξανά το κεφάλαιο αυτό αφού (και) ο αμερικανικός παράγων έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του. Για τις ΗΠΑ, η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα κατευνάσει τη φλεγόμενη βάτο των Βαλκανίων. Ετσι, με την τράπουλα στη γειτονιά μας να ξαναμοιράζεται, θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συνάντηση που θα έχει στα μέσα του μήνα ο ΥΠΕΞ με τον σκοπιανό ομόλογο του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος έχει υποσχεθεί «σοφή και συνετή πολιτική» στο θέμα του ονόματος.

Οι υποψήφιοι θα ανοίγουν λογαριασμό

Ανάμεσα στις τροπολογίες με τις «ουρές» των προαπαιτουμένων που κατατέθηκαν στη Βουλή χθες το βράδυ, περιλαμβάνεται και αυτή που αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, αυτό που αλλάζει είναι ότι στο εξής οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και γενικώς όλοι οι υποψήφιοι υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν αυτοπροσώπως στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου το άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού για τα έσοδα και τις δαπάνες τους. Επίσης, επανακαθορίζονται οι περιορισμοί ως προς τη χορήγηση τραπεζικών δανείων στα πολιτικά κόμματα με ενέχυρο την κρατική επιχορήγηση που δικαιούνται.

Ειδικά για το δεύτερο, η νέα διάταξη ορίζει πως δεν μπορεί να χορηγηθεί δάνειο με ενέχυρο μελλοντική κρατική επιχορήγηση ή αν η εγγύηση του δανείου υπερβαίνει το 50% της τακτικής ετήσιας επιχορήγησης.

Ο Ανδρουλάκης για τους ασκουμένους

Την πρόταση της Ενωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών έφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με γραπτή ερώτηση ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η πρόταση που παρουσιάστηκε πρόσφατα, αφορούσε τη συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών Δικηγορικών Συλλόγων και αυτών των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα σε ασκούμενους δικηγόρους να πραγματοποιούν ένα διάστημα άσκησης σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία σε άλλο κράτος-μέλος από αυτό όπου απέκτησαν το πτυχίο τους.

Ο Ανδρουλάκης κάλεσε την Επιτροπή να εξετάσει αν μια τέτοια κίνηση μπορεί να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Erasmus+, το γνωστό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που επιτρέπει σε φοιτητές να φεύγουν για πρακτική σε άλλα μέρη της ΕΕ. Η κινητικότητα μέσα στην Ενωση, άλλωστε, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο.