Για τους ανθρώπους που κινούνται στον κεντροαριστερό χώρο η λέξη συνέδριο έχει ιδιαίτερη σημασία και συνήθως σηματοδοτεί νέους πολιτικούς δρόμους. Ωστόσο, το διήμερο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Βαγγέλη Βενιζέλου, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας την προσεχή Δευτέρα, δεν έχει σχέση με τα συνήθη συνέδρια της Κεντροαριστεράς –οι συνεργάτες του διαμηνύουν σε όλους τους τόνους την πρόθεσή τους να μη συνδεθεί η κίνηση με το παρόν και το μέλλον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο τίτλος του συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά» φανερώνει ότι έχει πολιτικό στίγμα. Κατά τις ίδιες πηγές, όμως, δεν έχει σχέση με μια νέα οργανωτική πρωτοβουλία στον χώρο ούτε λειτουργεί σε αντιπαράθεση με τα τεκταινόμενα στη ΔΗΣΥ, καθώς τόσο ο Βαγγέλης Βενιζέλος όσο και οι υπεύθυνοι στον Κύκλο Ιδεών επιλέγουν να απέχουν απ’ αυτά. Αντίθετα, φιλοδοξούν το πολιτικό στίγμα να είναι διακριτό και να απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας. «Είναι μια πρόσκληση σε αυτούς που θέλουν να πάνε μπροστά» εξηγεί ο πρόεδρος του Κύκλου Πέτρος Καβάσαλης. «Δυνάμεις εκσυγχρονισμού υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Εμείς θέλουμε μια κοινωνία ισχυρή και δημιουργική όπου ο καθένας τοποθετείται», συμπληρώνοντας πως «δεν πρόκειται για ένα συνέδριο της Κεντροαριστεράς, αλλά για ένα συνέδριο που ανήκει στο μέλλον».

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ. Δεν πρόκειται, επίσης, για συζήτηση που στρέφεται αποκλειστικά εναντίον του κυβερνώντος κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, προφανώς, ένα μείζον θέμα. Ομως αυτό που εκφράζει “κοιμάται” μέσα σε όλους τους πολιτικούς οργανισμούς. Αν δεν αλλάξουμε το παράδειγμα, δεν έχει νόημα», αναφέρει ο αντιπρόεδρος Χρήστος Δερβένης. Είναι προφανές πως στο μυαλό του Βενιζέλου το επόμενο βήμα για την Ελλάδα ξεκινάει μετά τις εκλογές, ωστόσο περνάει μέσα από τη συνειδητοποίηση πως η κοινωνία ούτε μπορεί να γυρίσει σε μια προηγούμενη κατάσταση ούτε να επαναπαύεται σε «ψευδοεναλλακτικές». Γι’ αυτό, άλλωστε, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί με πάθος τη δικαίωση της θέσης του για το PSI –για όσους συμμετέχουν στον Κύκλο, τότε ήταν η πρώτη φορά που μια ρεαλιστική προσέγγιση έφερε την Ελλάδα ένα βήμα μπροστά.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ. Το συνέδριο δεν αποσκοπεί να απαντήσει στο «πώς φτάσαμε ώς εδώ» αλλά στο «τι κάνουμε από εδώ και πέρα». Χρησιμοποιώντας ως αφορμή την επέτειο δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση που ακολουθεί το 2021, όπως και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (το 2022), το κεντρικό ερώτημα του συνεδρίου έχει να κάνει με την θέση της χώρας στην προσεχή δεκαετία –βρίσκεται, εν ολίγοις, πιο κοντά στην εθνική αναγέννηση ή στην εθνική καταστροφή; Για να απαντήσουν σ’ αυτό, ο Κύκλος συγκέντρωσε στα στρογγυλά τραπέζια θεωρητικούς από το ευρύτερο πολιτικό φάσμα, οι οποίοι κρατούν σταθερή θέση υπέρ των μεταρρυθμίσεων και εξηγούν τις κοινωνικές, δημοσιονομικές και θεσμικές προϋποθέσεις για να γίνουν αυτές εφικτές. Είναι άνθρωποι που «απέκτησαν εμπειρία στο επίπεδο της υλοποίησης σε μια σειρά από χώρους και θέματα». Ξεχωρίζουν προσωπικότητες όπως οι καθηγητές Θανάσης Διαμαντόπουλος, Νίκος Αλιβιζάτος, Σταύρος Τσακυράκης και Στέλιος Ράμφος, ωστόσο τα πάνελ αποτελούνται από ανθρώπους της αγοράς και πρόσωπα-έκπληξη: ο Σταμάτης Φασουλής, για παράδειγμα, θα μιλήσει για τη διανόηση στην εποχή του Διαδικτύου.

Κάποια ονόματα εμφανίζονται συχνά σε «εκσυγχρονιστικές» εκδηλώσεις, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και οι πρώην υπουργοί Τάσος Γιαννίτσης και Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ισως, τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων, μπορεί να γίνει λόγος για συγκλίσεις. Αυτές, αν και από μόνες τους δεν προσφέρουν τίποτα, πηγαίνουν τον χώρο μπροστά και κάνουν το συνέδριο του Βενιζέλου να είναι αναπόφευκτα πολιτικό.