Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει τη διάθεσή του να επωφεληθεί από την αδυναμία της κυβέρνησης να αντεπιτεθεί πολιτικά και επικοινωνιακά για το θέμα του χρέους, στη διευθέτηση του οποίου ποντάρισε πολιτικά και επικοινωνιακά ο Αλέξης Τσίπρας, και να ανεβάσει κι άλλο τον πήχη για τη δική του παράταξη, καλλιεργώντας και προσδοκίες αυτοδυναμίας.
Για τη ΝΔ, το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό και παρότι το κυρίαρχο σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια, ο εκλογικός συναγερμός παραμένει ενεργός. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε χθες από τη σκιώδη κυβέρνησή του περισσότερη δουλειά και καλύτερες επιδόσεις στο διευρυμένο πλέον πεδίο της αντιπολιτευτικής τους δράσης, με αιχμή τόσο τα δημοσιονομικά όσο και τα θέματα της καθημερινότητας για τα οποία και έλαβαν νέες κατευθυντήριες οδηγίες.
Το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού, λύση στην οποία θα μπορούσε να καταφύγει ο Πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να ανασυντάξει τις δυνάμεις του σε περίπτωση που χαθεί και ο στόχος της εξόδου στις αγορές, με όχημα το QE, εξετάζεται και στο στρατόπεδο της ΝΔ.
Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ικανοποιημένος εν πολλοίς από τις επιδόσεις των τομεαρχών του, δεν αποκλείεται οι αλλαγές που προωθεί στην αντιπολιτευτική του γραμμή να συνοδεύονται και από αλλαγές στο σχήμα με το οποίο θα κατέβει η ΝΔ στην προεκλογική μάχη.
«Θα πάρουν ό,τι τους δώσουν»
Το σύνθημα με το οποίο εισέρχεται η ΝΔ στη νέα φάση άσκησης της αντιπολιτευτικής της εξουσίας, που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, εδράζεται στη διαπραγματευτική κόπωση της κυβέρνησης και τη διαφαινόμενη νέα συνθηκολόγησή της μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών, και δη του Βερολίνου, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
«Η κυβέρνηση θα πάρει ό,τι της δώσουν, είναι θεατής και επαίτης σε μια διαπραγμάτευση όπου τα κριτήρια δεν αφορούν τη χώρα μας, αλλά πολιτικές συγκυρίες σε άλλες χώρες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες το πρωί στους γαλάζιους τομεάρχες.
Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, εστιάζουν στη γενική εικόνα αδιεξόδου πίσω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς για να ενισχύσουν το προφίλ της παράταξης στην κοινωνία και κατ’ επέκταση το προφίλ της χώρας προς τους δανειστές, που κατά καιρούς χρησιμοποιούν ως εργαλείο της κριτικής τους το έλλειμμα αξιοπιστίας που εμφανίζει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Τους περιµένουν στη γωνία
«Μόνο μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί το μέλλον της χώρας». Με αυτή την επωδό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται το επόμενο διάστημα να εντάξει στην αντιπολιτευτική του ατζέντα και το θέμα του χρέους, όπως διαφάνηκε και από την παρέμβασή του, ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου, την περασμένη Πέμπτη, στην ευρωπαϊκή Σύνοδο του Concordia, με τοποθετήσεις που θα καθιστούν σαφή την ανάγκη μιας συμφωνίας για τη διευθέτησή του.
Αν όντως επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις στελεχών της Πειραιώς περί φτωχής συγκομιδής στο επικείμενο Eurogroup –για τους γαλάζιους επιτελείς ο υπουργός Οικονομικών θα φύγει έχοντας απλώς εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης -, τότε ανοίγει μπροστά τους μια περίοδος οξείας αντιπολιτευτικής ρητορείας που θα βασίζεται στην αδυναμία της κυβέρνησης να εκπληρώσει εγκαίρως και επιτυχώς έστω και έναν από τους στόχους που είχε θέσει από το περασμένο φθινόπωρο: από το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τη ρύθμιση του χρέους.
Ειδικά για το θέμα του χρέους, την κορυφαία πολιτική διεκδίκηση κατά το Μέγαρο Μαξίμου, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζουν στην κυβέρνηση ερασιτεχνισμό, καιροσκοπισμό, αλλά και διάθεση εξαπάτησης που επιβεβαιώνεται διά της αποσιώπησης του γεγονότος

ότι η κυβέρνηση έχει συναινέσει –μέσω επίσημων υπογραφών που έβαλαν στελέχη της ήδη από τον Μάιο του 2016 –οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.