Οσο καιρό η Δημοκρατική Συμπαράταξη ασχολείται με τα οργανωτικά της, μια άλλη, ίσως μεγαλύτερη, μάχη προκύπτει στο παρασκήνιο –η πρότερη περίοδος βρίσκεται αντιμέτωπη με τη νέα προοπτική. Μπορεί η ΔΗΣΥ να ξεφύγει από τη βαριά σκιά του ΠΑΣΟΚ;

Τον τελευταίο καιρό η Φώφη Γεννηματά κάνει συχνές αναφορές στην ιστορική διαδρομή του Κινήματος. Περνώντας από τη φάση της διαρκούς αυτοκριτικής, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ υπερασπίζει συστηματικά το παρελθόν της παράταξης. Παράλληλα, ωστόσο, η εκτενής αναφορά στην ιδέα της «αλλαγής», η οποία εμφανίστηκε στο προσχέδιο της πολιτικής εισήγησης της Συμπαράταξης, κόπηκε στο μισό στο τελικό κείμενο: «Η αλλαγή ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική, όμως, δεν πλαστογραφείται και δεν αντιγράφεται». Είναι φανερό πως τα στελέχη όλων των συνιστωσών έχουν καταλάβει πως για να έχει επιτυχία το εγχείρημα πρέπει να βρουν τη χρυσή ισορροπία, που θα δημιουργήσει ένα συνεκτικό αφήγημα για το μέλλον υιοθετώντας τα θετικά στοιχεία κάθε περιόδου διακυβέρνησης και αποδεχόμενα τα λάθη και τις παραλείψεις. Αλλιώς, δεν θα μπορέσουν να συνεφέρουν τη ΔΗΣΥ από την αναπόφευκτη σύγκριση τόσο με τις χρυσές εποχές ΠΑΣΟΚ όσο και με τη χειρότερη, λαϊκιστική πλευρά του.

Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ. «Το στοίχημα της νέας προσπάθειας είναι να καταφέρουν να συνυπάρξουν οι εποχές» αναφέρει ο Κώστας Σκανδαλίδης και συμπληρώνει πως «έτσι μόνο θα μπορέσει η ΔΗΣΥ να αφήσει το στίγμα της». Η Συμπαράταξη άλλωστε δεν έχει στόχο να αναδειχθεί ως τρίτος πόλος αλλά ως ένας από τους δύο βασικούς, να ανακτήσει δηλαδή τη θέση που παλαιότερα κατείχε το ΠΑΣΟΚ. Από μόνη της, όμως, αυτή η προσδοκία προσδίδει το ειδικό βάρος του ονόματος που κουβαλάει. «Γιατί ηττηθήκαμε;» αναρωτιέται ο Πάρις Κουκουλόπουλος. «Αναλάβαμε την ευθύνη για τα λάθος πεπραγμένα. Για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να αξιοποιήσουμε την παρακαταθήκη. Μπορούμε να πούμε όμως πως το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τη χώρα; Κάθε φορά που μπαίνω στο μετρό απολαμβάνω την πασοκική καταστροφή!» αναφέρει γελώντας.

Για άλλες συνιστώσες, η ανάγκη μιας ισορροπίας ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερη. «Είναι προφανές ότι αν και προερχόμαστε από διαφορετικούς χώρους, προσπαθούμε να βρούμε χώρους σύγκλισης. Είναι καλή η στήριξη στο παρελθόν, όμως, το συνεχές σκάλισμα υπονομεύει τόσο την παρακαταθήκη όσο και το μέλλον της προσπάθειας» αναφέρει το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης. Η ΔΗΜΑΡ, ίσως η μοναδική μη πασοκογενής συνιστώσα της ΔΗΣΥ αυτή τη στιγμή, έχει πάνω της το βάρος της κουλτούρας της Ανανεωτικής Αριστεράς, η οποία με κάποιο τρόπο πρέπει να έχει παρουσία στον νέο φορέα.

Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και οι Κινήσεις Πολιτών. «Πρέπει να προβάλλονται τα θετικά επιτεύγματα όλων των περιόδων διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, με ειλικρινή αυτοκριτική για τα αρνητικά, χωρίς στείρα παρελθοντολογία» υποστηρίζει ο Νίκος Διακουλάκης και συμπληρώνει ότι «το μέλλον κατακτιέται με ανανέωση και πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες και σύμφωνο με τις σημερινές ανάγκες της χώρας και των πολιτών».

Ο ΗΛΙΟΣ Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ… Η μάχη μεταξύ παρόντος και μέλλοντος για τη ΔΗΣΥ δεν λήγει στο Συνέδριο του Ιουνίου. Ενα από τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν το προσεχές διάστημα είναι το νέο σύμβολο –στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται από διστακτικά έως εντελώς αρνητικά απέναντι στην προοπτικής κατάργησης του πράσινου ήλιου. Η «χρυσή ισορροπία», ωστόσο λειτούργησε καταλυτικά για τη δημιουργία του Σχεδίου Ελλάδα, το οποίο παρότι ακόμα δεν έχει κλείσει δίνει ένα προοδευτικό στίγμα, κάνει άνοιγμα στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και φιλοδοξεί να οικοδομήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.