Μοντέλο Αργεντινής προετοιμάζεται να εφαρμόσει στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεωρώντας μάλιστα ότι αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη ενδεδειγμένη λύση για να μην υπάρξει κίνδυνος νέας χρηματοδοτικής κρίσης στη χώρα μας τον Ιούλιο.
Ο Ράις ήταν αποκαλυπτικός. Παρότι κατέβαλε επίμονες προσπάθειες να πείσει ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να παλεύει για μια λύση (την καλύτερη) η οποία θα συνίσταται σε έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους έστω και σε βάθος χρόνου, ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της δεύτερης καλύτερης εναλλακτικής που πατά σε ένα μοντέλο της δεκαετίας του ’80, το οποίο εφαρμόστηκε εκείνη την περίοδο σε 19 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή και η Βραζιλία.
Το μοντέλο της κατ’ αρχήν συμφωνίας (approval in principle) προβλέπει ότι το Ταμείο αποδέχεται τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να εκταμιεύσει κεφάλαια μέχρι να δοθεί βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος. Είναι η ιδέα την οποία πλασάρισε ο Ντεϊσελμπλούμ στο τελευταίο Eurogroup, θεώρησε «ενδιαφέρουσα» ο Τόμσεν και απέρριψε τότε ο Τσακαλώτος υποστηρίζοντας πως είναι η χειρότερη όλων.
Αν το Ταμείο έθετε έναν όρο στους Ευρωπαίους ότι η ενδιάμεση αυτή λύση θα έχει ισχύ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για το χρέος και δεν επιδιώκει έναν βολικό τρόπο απεμπλοκής του από το ελληνικό πρόγραμμα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, το Ταμείο είχε θέσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να καλυφθούν οι προϋποθέσεις του (εν προκειμένω το χρέος) για την πλήρη συμμετοχή. Δεν είναι δεδομένο όμως ότι θα κινηθεί αναλόγως στην ελληνική περίπτωση. Ο Ράις ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν όταν έρθει η ώρα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας – μέλους.
ΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ… Τη λύση της συμμετοχής του ΔΝΤ με το ένα πόδι έχει προδιαγράψει ήδη η Κριστίν Λαγκάρντ μέσω των δηλώσεών της στη γερμανική «Handelsblatt» τις προηγούμενες μέρες, όταν εμφανίστηκε διατεθειμένη να δώσει πρόσθετο χρόνο στην ευρωζώνη για να λάβει τις αποφάσεις της.
Η ευρωζώνη παίρνει χρόνο και η ελληνική κυβέρνηση μέτρα. Μόλις χθες, μέσω τροπολογιών σε νομοσχέδιο για την αλιεία (!), κατατέθηκαν διατάξεις με τις οποίες παραμένουν παγωμένες για έναν ακόμα χρόνο έως και το 2022 οι συντάξεις, αφαιρώντας από τις τσέπες των συνταξιούχων επιπλέον 250 εκατ. ευρώ. Οσο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την οποία η κυβέρνηση είχε σπεύσει να προαναγγείλει μέσω της αιτιολογικής έκθεσης από τις 21 Αυγούστου 2018, έπειτα από απαίτηση των δανειστών αλλάζει το άρθρο και γίνεται σαφές ότι η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας θα επανέλθει μόνο «υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος» (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 15).
Το σκηνικό του συμβιβασμού, πέρα και έξω από όλες τις προηγούμενες κυβερνητικές επιδιώξεις, φαίνεται να έχει στηθεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Κομισιόν να υπάρξει λύση έστω και την τελευταία στιγμή.
Ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε χθες τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας «να μην παίζουν με τη φωτιά» σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις την ίδια ώρα προέβλεπε εκταμίευση της δόσης χωρίς προβλήματα αλλά και χωρίς την παραμικρή κουβέντα για το χρέος, ενώ πιο προχωρημένος ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, χαρακτήριζε λίγο – πολύ «γελοίες» τις προτάσεις του ΔΝΤ για να θεωρήσει το χρέος βιώσιμο.
Σε δηλώσεις του σε αυστριακή εφημερίδα, ο Βίζερ είπε ότι «το ΔΝΤ ζητά ριζική μείωση του χρέους της Ελλάδας με το να μην πληρώνει η χώρα τοκοχρεολύσια μέχρι το 2060 και μετά με ένα νέο δάνειο μέχρι το 2100 να τα αποπληρώσει όλα. Εκεί όλοι οι Ευρωπαίοι λένε: αυτό είναι γελοίο». Κατά τα λοιπά, πάντως, ο επικεφαλής του EwG (το όργανο συνεδρίασε χθες στο Βλεντ της Σλοβενίας) εκτίμησε ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες συμφωνίας, της τάξεως του 95%, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Τότε, στο ίδιο τραπέζι με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα βρίσκεται και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συναντήθηκε χθες με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Ισως στο τραπέζι να βρίσκονται και κάποια γλυκαντικά ενίσχυσης της ανάπτυξης.