«Δεν είμαστε έτοιμοι να εκχωρήσουμε και ποτέ δεν θα είμαστε έτοιμοι να εκχωρήσουμε, την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής μας» διατράνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Τάνι. «Μας έχουν απομονώσει γιατί είμαστε επιτυχημένοι και προοδευτικοί» επέμεινε. «Είμαστε ένα βήμα ειρήνης, όχι τρομοκρατίας. Αυτή η διαμάχη απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής». Ως προς αυτό το τελευταίο, ουδείς αμφιβάλλει. Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος, ωστόσο, εντείνουν την πίεση στο Κατάρ και οι παράλληλες διπλωματικές προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης δεν δείχνουν να αποφέρουν, προς το παρόν τουλάχιστον, καρπούς. «Η αίσθηση εδώ είναι πως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Το ζητούμενο τώρα είναι μάλλον να μη χειροτερέψουν τα πράγματα» έλεγε χθες διπλωμάτης του Κουβέιτ.

Χθες, λίγες ώρες αφότου καταγγέλθηκε από τη σαουδαραβική εφημερίδα «al Watan» ως μία από τις οκτώ «εξτρεμιστικές οργανώσεις» που εργάζονται, με βάση το Κατάρ, για την αποσταθεροποίηση της περιοχής και αφού το ίδιο υποστήριξε πως το κλείσιμό του είναι ένας από τους 10 όρους που θέτει το Ριάντ για την αποκατάσταση των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων, το παναραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα κατήγγειλε ότι δεχόταν απανωτές κυβερνοεπιθέσεις. Και αυτή ήταν η τρίτη καταγγελία κυβερνοεπιθέσεων εις βάρος καταριανών οργανισμών τους τελευταίους 14 μήνες.

Τα λύτρα. Την ίδια ώρα, αξιωματούχος των ΗΑΕ κατηγορούσε το Κατάρ για κλιμάκωση της σύγκρουσης και το προειδοποίησε ότι η αναζήτηση βοήθειας από το Ιράν και την Τουρκία μπορεί να φέρει ένα «νέο τραγικό κεφάλαιο» στη διαμάχη. Ενώ η Αίγυπτος καλούσε επισήμως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ερευνήσει τις καταγγελίες ότι το Κατάρ κατέβαλε λύτρα έως και ένα δισ. δολάρια σε μια «τρομοκρατική ομάδα ενεργή στο Ιράκ» ώστε να εξασφαλίσει την απελευθέρωση μελών της βασιλικής οικογένειας που είχαν απαχθεί. Είκοσι έξι Καταριανοί, συμπεριλαμβανομένων μελών της βασιλικής οικογένειας, που σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή βρίσκονταν σε κυνηγετική εξόρμηση στο Νότιο Ιράκ, πράγματι κρατήθηκαν όμηροι επί 18 μήνες από αγνώστους πριν αφεθούν τελικά ελεύθεροι, τον Απρίλιο –αλλά η Ντόχα διαψεύδει την καταβολή λύτρων. Το Ριάντ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον οικονομικών κυρώσεων στο Κατάρ, πέραν του διπλωματικού και οικονομικού αποκλεισμού του, ενώ το Μπαχρέιν ακολούθησε χθες το παράδειγμα των ΗΑΕ, ποινικοποιώντας την έκφραση οποιασδήποτε συμπάθειας προς την Ντόχα μεταξύ των πολιτών του.

Αφού πρώτα πήρε ανοιχτά το μέρος της Σαουδικής Αραβίας, ο Ντόναλντ Τραμπ «συνεχίζει να μιλάει με όλους τους εταίρους στη Μέση Ανατολή για την αποκλιμάκωση της έντασης». Ωστόσο οι θύελλες που ο ίδιος ενδεχομένως έσπειρε κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ, κυρίως με την πολεμική ρητορική του έναντι του Ιράν, μοιάζει να συνεχίζουν το έργο τους ανεξάρτητα από τη θέλησή του. «Δεν ζητήσαμε διαμεσολάβηση, πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα μπορεί να διευθετηθεί μεταξύ των κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ αλ-Τζουμπεΐρ.