O πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ κατηγόρησε, στη διάρκεια της χθεσινής του κατάθεσης σε ειδική επιτροπή της Γερουσίας, τον πρόεδρο Τραμπ ότι τον απέλυσε σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών για πιθανή συμπαιγνία μεταξύ στελεχών της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 με τη Ρωσία.

Στην πιο πολυαναμενόμενη κατάθεση στο Κογκρέσο εδώ και χρόνια, ο Κόμεϊ περιέγραψε πως ο Τραμπ, αφότου τον απέλυσε στις 9 Μαΐου, είπε ψέματα για εκείνον μέσω συνεργατών του και προσπάθησε να τον δυσφημήσει. Βέβαια, ο πρόεδρος αργότερα παραδέχθηκε ότι τον απέλυσε λόγω της έρευνας για τις σχέσεις με τη Ρωσία. «Κάτι στον τρόπο με τον οποίο διεξήγα την έρευνα φαίνεται ότι του ασκούσε πίεση, κάπως τον εκνεύριζε και αποφάσισε λόγω αυτού να με αποπέμψει». Το στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είπε στους γερουσιαστές ότι πίστευε πως ο Τραμπ του έδωσε οδηγία να σταματήσει την έρευνα για τον πρώην συνεργάτη του προέδρου Μάικλ Φλιν, η οποία γινόταν στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για τα πάρε-δώσε με το Κρεμλίνο.

Ομως υπήρξε μια σημαντική διαφοροποίηση σε σύγκριση με αυτά που είχαν διαρρεύσει ότι θα δηλώσει ο Κόμεϊ. Ο πρώην επικεφαλής του FBI αρνήθηκε να πει εάν πιστεύει ότι ο πρόεδρος προσπάθησε να παρακωλύσει τη Δικαιοσύνη. «Δεν είναι δική μου υπόθεση να πω εάν η συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο ήταν απόπειρα παρακώλυσης» κατέθεσε. «Πάντως θεώρησα τη συζήτηση ενοχλητική, πολύ ανησυχητική». Ουσιαστικά ο Κόμεϊ, στη δίωρη κατάθεσή του, επιβεβαίωσε τα όσα είχαν ήδη δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα. Είπε ότι ο Τραμπ δεν του ζήτησε να σταματήσει όλη την έρευνα για τις διασυνδέσεις με τη Ρωσία, αλλά μόνο το κομμάτι που αφορούσε τον Φλιν.

Οι κατηγορίες, που πλέον έχουν διατυπωθεί επισήμως στην επιτροπή της Γερουσίας για τις μυστικές υπηρεσίες, θα αυξήσουν τις νομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τραμπ, καθώς ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μίλερ και αρκετές άλλες επιτροπές του Κογκρέσου ερευνούν τις καταγγελίες για αλλεπάλληλες ρωσικές προσπάθειες να επηρεαστούν η προεκλογική εκστρατεία του 2016 στις ΗΠΑ και οι επαφές συνεργατών του Τραμπ με τους Ρώσους. Ο δικηγόρος του αμερικανού προέδρου κατηγόρησε τον Κόμεϊ για «αποκαλύψεις χωρίς εξουσιοδότηση» μιας «ιδιαίτερης επικοινωνίας».

Κίνδυνος παραπομπής. Τώρα, το μέγα ερώτημα είναι εάν η κατάθεση του Κόμεϊ θα δώσει τα επιχειρήματα που χρειάζονται για να την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ και την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του –μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αποπομπή του από την προεδρία. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι περιγραφές του πρώην επικεφαλής του FBI για τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Τραμπ και των συζητήσεών τους αποτελούν ισχυρές αποδείξεις για απόπειρα παρακώλυσης της Δικαιοσύνης καθώς και προσπάθεια να υπονομευθεί η έρευνα για τις επαφές των στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με την Μόσχα. Ομως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το εάν τα στοιχεία αρκούν για καταδίκη ή παραπομπή. Η διαδικασία της παραπομπής θα περάσει από τη Βουλή –στην οποία την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, οι περισσότεροι των οποίων χθες φάνηκαν να παραμένουν πιστοί στον Τραμπ, παρά τις λεπτομέρειες της κατάθεσης Κόμεϊ.

Οι αντιθέσεις. Μάλιστα, πολλοί παρατήρησαν ότι η κατάθεση του Κόμεϊ έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είχε δηλώσει ο Τραμπ για τις συζητήσεις τους. Για παράδειγμα, ο Κόμεϊ δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ζήτησε να του είναι πιστός, κάτι που ο Τραμπ έχει διαψεύσει. Εάν ο πρόεδρος επαναλάβει τα ίδια λόγια έχοντας πάρει όρκο, μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα την κατηγορία της ψευδορκίας.

Τι μάθαμε από τη γραπτή κατάθεση Κόμεϊ στη Γερουσία

Μια ημέρα πριν από τη χθεσινή κατάθεσή του ο Τζέιμς Κόμεϊ παρέδωσε γραπτή κατάθεση στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας. Ιδού τι μάθαμε:

6 Ιανουαρίου, πρώτη συνάντηση Τραμπ – Κόμεϊ

Στελέχη των μυστικών υπηρεσιών αποφάσισαν να ενημερώσουν τον Τραμπ για τα ανεπιβεβαίωτα στοιχεία που είχε συλλέξει ο πρώην βρετανός κατάσκοπος Κρίστοφερ Στιλ σχετικά με τους υποτιθέμενους δεσμούς του με τη Ρωσία. Αποφάσισαν ότι την ενημέρωση έπρεπε να την κάνει ο Κόμεϊ ιδιωτικά ώστε να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση μπροστά σε πολλούς αξιωματούχους. O Kόμει άρχισε να καταγράφει τις συζητήσεις, διότι όπως είπε φοβήθηκε ότι ο Τραμπ «μπορεί να πει ψέματα».

27 Ιανουαρίου,δείπνο Τραμπ – Κόμεϊ

Ο Τραμπ ρωτά τον Κόμεϊ εάν θέλει να παραμείνει στο τιμόνι του FBI, κάτι που ακούγεται «περίεργο» στο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, επειδή ήδη είχε ερωτηθεί από τον Τραμπ δύο φορές και είχε απαντήσει καταφατικά. Του δημιουργείται η εντύπωση ότι ο νέος πρόεδρος θέλει να τον πατρονάρει. Ο Τραμπ αρνείται, έξαλλος, ότι οι πληροφορίες για τις σχέσεις με τη Ρωσία είναι πραγματικές και λέει ότι σκέφτεται να διατάξει έρευνα.

14 Φεβρουαρίου,συνάντηση Τραμπ – Κόμεϊστο Οβάλ Γραφείο

Ο Τραμπ αρχίζει να υπερασπίζεται τον Μάικλ Φλιν που είχε παραιτηθεί την προηγούμενη ημέρα από τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, επειδή είχε κρύψει από τον αντιπρόεδρο Πενς τις συναντήσεις του με ρώσους αξιωματούχους. Εκεί διατυπώθηκε εμμέσως το αίτημα να σταματήσει η έρευνα εις βάρος του Φλιν.

30 Μαρτίου,τηλεφωνική συζήτηση

Ο Τραμπ είπε στον Κόμεϊ ότι το «σύννεφο» της ρωσικής έρευνας τον εμποδίζει στη διακυβέρνηση και ζήτησε από τον Κόμεϊ «να διαλύσει το σύννεφο».