Το τελευταίο πρωτοσέλιδο του «L’Express», ενός καθ’ όλα σοβαρού γαλλικού περιοδικού, παρέπεμπε περισσότερο σε… περιοδικά τύπου «Μανίνα» και «Κατερίνα»: ένας χαμογελαστός Εμανουέλ Μακρόν υπό τον τίτλο «MacronMania», σε φόντο ροζ και κίτρινο, γεμάτο αστεράκια, φιλάκια και smiley, πλαισιωμένα από τιτλάκια τύπου: «Τσουνάμι στις κοινοβουλευτικές εκλογές»∙ «Θα σώσει τον πλανήτη απέναντι στον Τραμπ»∙ «Τον Πούτιν; Σιγά μην τον φοβηθεί!»∙ «Περπατάει πάνω στο νερό». Εντάξει, μια δόση ειρωνείας ήταν διακριτή. Το πρωτοσέλιδο είναι ωστόσο αποκαλυπτικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί στη Γαλλία έναν μήνα μετά την ανάδειξη του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία, παραμονή του πρώτου γύρου των κοινοβουλευτικών εκλογών. Το «αλλά» που συνόδευσε την εκλογή του Μακρόν –«αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα καταφέρει να εξασφαλίσει τον Ιούνιο την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» –έχει λίγο-πολύ διαγραφεί. Χθεσινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos θέλει το La République en Marche (LRM), το κίνημα του Μακρόν, να αποσπά στο πέρας των δύο κοινοβουλευτικών γύρων, από κοινού με τον κεντρώο σύμμαχό του, το MoDem, από 397 έως 427 έδρες, πολύ περισσότερες από τις 289 που χρειάζεται για την απόλυτη πλειοψηφία –και τα υπόλοιπα κόμματα να «μοιράζονται τα ψίχουλα» μιας Εθνοσυνέλευσης που αριθμεί 577 έδρες.
Το Ipsos δίνει 31,5% των ψήφων στο LRM, 22% των ψήφων και από 95 έως 115 έδρες στους Ρεπουμπλικανούς και το UDI (από 225 στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση), 18% των ψήφων και από 5 έως 15 έδρες στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν (από έναν βουλευτή στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση), 11,5% των ψήφων και 11-21 έδρες στην Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν (το Μέτωπο της Αριστεράς, η σύμπραξη Μελανσόν και Κομμουνιστών, διέθετε 10 έδρες) και τέλος 8% των ψήφων και 22-32 έδρες στους Σοσιαλιστές και τους συμμάχους τους (από 328 έδρες που διέθεταν στο πάλαι ποτέ λαμπρό παρελθόν τους…). Μια άλλη δημοσκόπηση του Elabe, βέβαια, ήθελε το LRM να αποσπά 29% των ψήφων, έχοντας χάσει τέσσερις μονάδες τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Είμαι επιφυλακτικός γιατί το παράδειγμα της Βρετανίας που μόλις παρακολουθήσαμε, η προσωπική μου εμπειρία με τον Αλέν Ζιπέ με κάνουν να πιστεύω πως όλοι εκείνοι που κάνουν όνειρα πριν από τις εκλογές καμιά φορά υφίστανται σοκ μετά τις εκλογές» δήλωσε χθες ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. «Αυτό που ξέρω είναι πως η ερώτηση στην οποία καλούνται οι Γάλλοι να απαντήσουν είναι η εξής: Θέλουν κάποιου είδους συγκατοίκηση ή συνδυασμό ανάμεσα στα κόμματα ή θέλουν να δώσουν στην κυβέρνηση μια σταθερή και ισχυρή πλειοψηφία, που θα της δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσει αυτή την επιχείρηση ανάκαμψης της χώρας;».
Ο Φιλίπ ορθώς εμφανίζεται επιφυλακτικός –αν μη τι άλλο, διότι η αποχή προαναγγέλλεται σημαντική, μόλις ένας στους δύο ψηφοφόρους δήλωνε μέχρι την τελευταία στιγμή «απόλυτα βέβαιος» πως θα προσέλθει στην κάλπη. Οι Γάλλοι δείχνουν ωστόσο αποφασισμένοι, όπως επισήμαινε τις προάλλες η «Monde», να δώσουν στον Εμανουέλ Μακρόν «την ευκαιρία του». Τόσο, που η εφημερίδα κατακλύστηκε από διαμαρτυρίες για την ενδελεχή της έρευνα και τα συνεχή αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της όσον αφορά τον Ρισάρ Φεράν, τον υπουργό Εδαφικής Συνοχής και στενό συνεργάτη του Μακρόν, που κατηγορείται ότι «προίκισε» πολλούς οικείους του με συμβάσεις την περίοδο που ήταν γενικός διευθυντής του Ταμείου Αλληλασφάλισης της Βρετάνης, από το 1998 έως το 2012, αλλά και μετά την εκλογή του ως βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το 2012. Μετά τις απανωτές αποκαλύψεις, η γαλλική Εισαγγελία ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα. «Οδεύετε προς την κατεύθυνση των εξτρεμιστικών κομμάτων, τροφοδοτείτε τη ρητορική τύπου “όλοι είναι σάπιοι”» διαμαρτυρήθηκε ωστόσο ένας αναγνώστης της «Monde». «Ας δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτόν τον νέο πρόεδρο για τον οποίο πολλοί Γάλλοι πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι».