«Θα σχηματίσω μια νέα κυβέρνηση. Το Συντηρητικό Κόμμα απέσπασε τις περισσότερες έδρες, είναι λοιπόν απόλυτα ξεκάθαρο πως μόνον αυτό και το DUP μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση του Brexit σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της χώρας… Και τώρα δουλειά!». Ακούγοντας κανείς την Τερίζα Μέι να μιλάει μπροστά στη διάσημη μαύρη πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τη 15λεπτη συνάντησή της στα ανάκτορα με τη βασίλισσα Ελισάβετ, θα νόμιζε πως το κλίμα στη μετεκλογική Βρετανία είναι «business as usual». Αλλά το παγωμένο πρόσωπό της καταμαρτυρούσε τον κόλαφο που υπέστη στην πραγματικότητα στις κάλπες∙ τις πιέσεις που δεχόταν χθες, τόσο από τους Εργατικούς όσο και από το εσωτερικό του κόμματός της, να παραιτηθεί∙ και την πίεση που έφτανε στο Λονδίνο από τις ανήσυχες Βρυξέλλες, μόλις λίγες ημέρες πριν από την προκαθορισμένη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, στις 19 Ιουνίου.

«Συγχαρητήρια στην Τερίζα Μέι. Ευθύνη μας είναι εφεξής να διασφαλίσουμε ένα Brexit που θα επιφέρει τη λιγότερη δυνατή αναστάτωση» διαμήνυσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Λίγες ώρες νωρίτερα, πριν ανακοινώσει η Μέι τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη στήριξη των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), ο Τουσκ είχε στείλει ένα άλλο tweet: «Δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Brexit. Γνωρίζουμε πότε πρέπει να ολοκληρωθούν. Κάντε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε μια “μη συμφωνία” ως αποτέλεσμα “μη διαπραγματεύσεων”». «Με έναν αδύναμο διαπραγματευτικό εταίρο, υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθούν άσχημα οι διαπραγματεύσεις και για τις δύο πλευρές» επεσήμαινε ο ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ. Ο Γκι Φέρχοφστατ ήταν σαφώς πιο αιχμηρός: «Ακόμη ένα αυτογκόλ, μετά τον Κάμερον τώρα η Μέι, που θα κάνει τις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις ακόμα πιο περίπλοκες».

Με τις δέκα έδρες του DUP, η Μέι ξεπερνά το απαιτούμενο όριο πλειοψηφίας των 326 εδρών –αν και ουσιαστικά, με τους επτά βουλευτές του Σιν Φέιν να αρνούνται παραδοσιακά να καταλάβουν τις έδρες τους, το όριο «πέφτει» στις 322 έδρες. Αλλά η συμμαχία προαγγέλλεται εύθραυστη και οι όροι που θέτει το DUP παρέμεναν χθες άγνωστοι. Πρώτα θύματα της κάλπης ήταν ο ηγέτης του UKIP Πολ Νατάλ, που παραιτήθηκε αφού ο πρωτεργάτης του Brexit έχασε και τη μοναδική έδρα που διέθετε, καθώς και το όνειρο της σκωτσέζας πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον, που είδε το κόμμα της να χάνει 21 έδρες, να διοργανώσει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Ενδεχομένως να έπονται κι άλλα.