Τέλος στις δωρεάν πλαστικές σακούλες από τα σουπερμάρκετ μπαίνει από το 2018 και στη χώρα μας, καθώς οι καταναλωτές θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να τις πληρώνουν. Το δε κόστος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 8-10 λεπτά.
Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας εναρμόνισης της χώρα μας με την κοινοτική οδηγία για τη μείωση της χρήσης σε όλες της χώρες της ΕΕ με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Τη χρέωση της πλαστικής σακούλας από τα σουπερμάρκετ θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο θα ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία για τη μείωση της χρήσης της, οδηγία η οποία θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο από τον περασμένο Νοέμβριο του 2016.
Μάλιστα, η προσαρμογή θα γίνει σε δυο φάσεις: το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα εφαρμοστεί η μισή χρέωση από αυτή που θα αποφασισθεί –δηλαδή οι καταναλωτές θα πληρώνουν για κάθε πλαστική σακούλα μιας χρήσης έως 5 λεπτά και από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοσθεί πλήρως η νέα νομοθεσία. Στόχος της πολιτικής αυτής δεν είναι άλλη από την μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα καθώς σήμερα εκτιμάται ότι οι σακούλες που χρησιμοποιούνται φτάνουν τα 4,3 δισεκατομμύρια ετησίως και κοστίζουν περίπου 320 εκατ. ευρώ. Από αυτές περί τα 2,7 δισ. εκτιμάται ότι προέρχονται από τα σουπερμάρκετ.
Πρόσφατα σε μια προσπάθεια που εντάσσεται στην αλλαγή συμπεριφοράς των καταναλωτών και στη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, τα τέσσερα μεγαλύτερα σουπερμάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, My Market, Σκλαβενίτης) συνασπίστηκαν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής από τις 20 Ιουνίου σε τουλάχιστον 1.500 καταστήματα θα τοποθετηθεί ειδική ενημερωτική αφίσα για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την υπερβολική χρήση πλαστικής σακούλας ενώ θα γίνουν και άλλες δράσεις και προωθητικές ενέργειες για τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών.
Ερευνα του ΙΕΛΚΑ στην Ελλάδα δείχνει ότι από τα 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες ετησίως μόλις το 1% ανακυκλώνεται. Στην Ευρώπη η κατά κεφαλήν χρήση πλαστικής σακούλας φθάνει τις 175 κατά μέσον όρο, κάτι που δείχνει πόσο ψηλά βρίσκεται η Ελλάδα.
Από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι σε κάθε επίσκεψη ο έλληνας καταναλωτής παίρνει κατά μ.ό. 4 σακούλες και από αυτές γεμίζει μόνο το 50% της αντοχής και χωρητικότητάς τους. Από αυτούς οι 8 στους 10 τις χρησιμοποιούν στη συνέχεια για τη μεταφορά των απορριμμάτων τους. Σε περίπτωση χρέωσης ένας στους 10 δηλώνει πως θα πληρώνει για την πλαστική σακούλα ενώ το 57% ότι θα χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενη. Πάντως σήμερα ένα στα δύο απορρίμματα στον βυθό των ελληνικών θαλασσών είναι πλαστικό με δραματικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.
Σημειώνεται ότι η κοινοτική οδηγία την οποία οφείλει να εφαρμόσει και η Ελλάδα προβλέπει ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις παρακάτω πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος:
n Λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025.
n Εκδοση αποφάσεων που θα εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.