Αμείωτες συνεχίζονται οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα σε αιολικά πάρκα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Γερμανία, η Δανία και το Βέλγιο, οι οποίες δεσμεύτηκαν να εγκαταστήσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία offshore αιολικά πάρκα που θα μπορούν να παράγουν 60 γιγαβάτ. Πρόκειται για πενταπλάσια ενέργεια από αυτή που παράγεται σήμερα από αιολικά πάρκα στις χώρες αυτές, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η παραγωγή ενέργειας από offshore αιολικά πάρκα ανήλθε πέρσι σε ολόκληρο τον κόσμο σε σχεδόν 14 γιγαβάτ. Ηδη οι υπουργοί Ενέργειας της Γερμανίας, της Δανίας και του Βελγίου σε συνεργασία με τους επικεφαλής περισσότερων από είκοσι εταιρειών του κλάδου δεσμεύτηκαν να αυξήσουν στις σχετικές επενδύσεις και να μειώσουν το κόστος της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Τώρα ο σύνδεσμος των εταιρειών του κλάδου WindEurope αναμένεται ότι θα ζητήσει από άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Ο κλάδος έχει καταφέρει ήδη να πετύχει τον στόχο μείωσης του κόστους που είχε θέσει για το 2020. Για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος θα πρέπει να κατασκευαστούν πολλά νέα offshore αιολικά πάρκα, πολλές όμως ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμη εκπονήσει συγκεκριμένα προγράμματα για το πόσα τέτοια πάρκα σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Τα αιολικά πάρκα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία το τελευταίο διάστημα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Πλέον το 2,7% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ενέργεια προέρχεται από offshore αιολικά πάρκα, ενώ σε κάποιες χώρες όπως η Βρετανία το ποσοστό αυτό παραμένει πολύ υψηλότερο, φτάνοντας ακόμη και το 10%.
Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της WindEurope Ζιλ Ντίκσον, μπορεί το ποσοστό 2,7% να δείχνει με την πρώτη ματιά μικρό όσον αφορά την ευρωπαϊκή παραγωγή ενέργειας, αλλά δείχνει την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στα αιολικά πάρκα που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Η χώρα με τα περισσότερα και μεγαλύτερα τέτοια αιολικά πάρκα είναι η Βρετανία και ακολουθεί από κοντά η Γερμανία. Στο παιχνίδι έχουν μπει δυναμικά και οι εταιρείες κατασκευής ανεμογεννητριών, με κάθε αιολική τουρμπίνα να μπορεί να παράγει πλέον έως 8 μεγαβάτ.