Σε….μπαλάκι ευθυνών – με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων – παραπέμπει η επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. εναντίον των γιατρών του Παίδων «Αγία Σοφία». Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος τη περασμένη Πέμπτη, καθώς οι γιατροί του νοσοκομείου δεν διαπίστωσαν εγκαίρως την αιτία θανάτου του άτυχου 11χρονου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατοι αξιωματούχοι της Ελληνικής Αστυνομίας, υπογραμμίζουν ότι «εάν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης οι γιατροί του νοσοκομείου όπου διακομίστηκε ο μαθητής, είχαν διαπιστώσει ότι δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι του, θα είχαμε αποκλείσει αμέσως την περιοχή και πιθανότατα θα συλλαμβάναμε τον δράστη».

Επιπλέον οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν τα εξής: «Εμείς ενημερωθήκαμε για το πόρισμα του ιατροδικαστή το μεσημέρι της Παρασκευής» και καταλήγουν σημειώνοντας ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος».

Παρά ταύτα, πηγές του νοσοκομείου αφήνουν από την πλευρά τους αιχμές για …άσφαιρες κατηγορίες, περιγράφοντας τις ώρες αγωνίας που διαδραματίστηκαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Όταν ο άτυχος Μάριος διακομίστηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία » οι εφημερεύοντες βρίσκονταν σε ετοιμότητα, καθώς είχαν ενημερωθεί ότι καταφτάνει ένα «δύσκολο» περιστατικό.

Η διάγνωση των επιστημόνων ήταν απογοητευτική – το νεαρό αγόρι δεν είχε σφυγμό ενώ οι ενδείξεις μαρτυρούσαν βαριά και κατά κανόνα μη ανατρέψιμη εγκεφάλικη βλάβη – παρά ταύτα δόθηκε μία μάχη που κράτησε 50 λεπτά, σε μία ύστατη προσπάθεια να μην κοπεί το νήμα της ζωής για το μικρό Μάριο.

Αυτός ήταν άλλωστε, και το ζητούμενο για το προσωπικό του νοσοκομείου: δηλαδή, η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση του αγοριού που όμως δεν απέδωσε παρά την εντατική προσπάθεια.

Πιθανότατα, όπως αναφέρουν πηγές του νοσοκομείου Παίδων η αιτία θανάτου θα γινόταν αντιληπτή στην περίπτωση αξονικής τομογραφίας. Όμως, ο μικρός δεν είχε σφυγμό, άρα δεν συνέτρεχε λόγος να υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις.

Την απάντηση έδωσε μοιραία η ιατροδικαστική εξέταση, όπου και διαπιστώθηκε ότι η σφαίρα κόστισε τη ζωή του παιδιού.

«Αλαλούμ» με τις ανακοινώσεις

Οι δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε η διοίκηση του Παίδων σε διάστημα μικρότερο των τριών ωρών, προκάλεσαν ομολογουμένως σύγχυση την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος εντυπώσεων.

Το πρώτο εκδόθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όπου και επιβεβαιώνεται ότι το παιδί εισήχθη στο νοσοκομείο σε βαριά κατάσταση. «Έφερε θλαστικό τραύμα ινιακής χώρας από πτώση εξ ιδίου ύψους.

Έγιναν άμεσα προσπάθειες ανάνηψης, οι οποίες δεν απέδωσαν. Εστάλη για νεκροψία – νεκροτομή το πρωί της 9ης Ιουνίου 2017».

Το δεύτερο δελτίο Τύπου κοινοποιήθηκε μετά τις 3 το μεσημέρι και ενώ είχε προηγηθεί ανακοίνωση από τη ΓΑΔΑ, σύμφωνα με την οποία «από τη νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι ο ανήλικος έφερε τραύμα στο κεφάλι και βολίδα πυροβόλου όπλου».

Έτσι στη νέα ανακοίνωση εκ της διοικήσεως του Παίδων διευκρινίζονται τα εξής: ο ασθενής «διεκομίσθη στο Νοσοκομείο μας διασωληνομένος, άσφυγμος και με αμφοτερόπλευρη μυδρίαση. Άμεσα ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία ανάνηψης, η οποία αν και εφαρμόσθηκε για 50 λεπτά, απέβη άκαρπη.

Ο χρόνος κατά τον οποίο το παιδί παρέμεινε στην αίθουσα ανάνηψης των Επειγόντων Εξωτερικών Ιατρείων αναλώθηκε αποκλειστικά στη προσπάθεια ανάνηψης και όχι στη διερεύνηση αιτίας θανάτου, η οποία αποτελεί αντικείμενο έρευνας από Ιατροδικαστή, όπου και παραπέμφθηκε».