Ένα στα πέντε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στη Βρετανία πιστεύουν ότι τα στικ ψαριών αποτελούνται από… κοτόπουλο, ενώ ένα στα τρία ότι το τυρί φυτρώνει στα δέντρα.
Επιπλέον, πάνω από ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 5-7 ετών και ένα στα δέκα ηλικίας 8-11 ετών πιστεύουν ότι τα ζυμαρικά προέρχονται από ζώα.
Αυτά είναι μερικά από τα ανησυχητικά ευρήματα που αποκαλύπτει μία νέα, μεγάλη δημοσκόπηση του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής (BNF), η οποία πραγματοποιήθηκε σε 5.040 παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 έως 16 ετών, με αφορμή την Εβδομάδα Υγιεινής Διατροφής (HEW)που άρχισε σήμερα.
Το 29% των παιδιών ηλικίας 5-7 ετών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση είπαν ότι τα τυριά προέρχονται από φυτά – μία άποψη την οποία ενστερνίζεται και το 25% των παιδιών ηλικίας 8-11 ετών.
Επιπλέον, το 22% των μικρότερων παιδιών και το 13% των μεγαλύτερων είπαν ότι τα ζώα είναι αυτά που μας εφοδιάζουν με ζυμαρικά, ενώ αντίστοιχα το 18% και το 6% είπαν ότι τα στικ ψαριών αποτελούνται από κοτόπουλο (και όχι από μπακαλιάρο, όπως ισχύει στην πραγματικότητα).
Ανάλογη άγνοια παρατηρήθηκε και σε άλλα τρόφιμα: το 22% των παιδιών ηλικίας 5-7 ετών είπαν ότι οι γαρίδες προέρχονται από τα φυτά και το 20% ότι τα τσιπς είναι ζωικής προελεύσεως τρόφιμο.
Από τα ζώα προέρχεται και το ψωμί, σύμφωνα με το 10% των παιδιών ηλικίας 8-11 ετών.
Μεγάλη άγνοια φάνηκε να υπάρχει και στους εφήβους, αφού το 11% όσων είχαν ηλικία 11-14 ετών και το 10% στις ηλικίες 14-16 ετών δήλωσαν ότι οι τομάτες αναπτύσσονται κάτω από το χώμα (ως άλλα γεώμηλα, δηλαδή).
Μετά από αυτή την απάντηση, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στην ίδια ερώτηση το 40% των παιδιώνηλικίας 5-7 ετών απάντησαν πως οι τομάτες μεγαλώνουν στα… αμπέλια και το 22% σε θάμνους, ενώ στα παιδιά8-11 ετών τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 49% και 18%.
Τα εντυπωσιακά ευρήματα, όμως, έχουν και συνέχεια. Το 11% των εφήβων ηλικίας 11 έως 16 ετών δήλωσαν πως οι καραμέλες με γεύση φρούτων μετράνε στα τρία φρούτα (!) που συνιστώνται καθημερινά για καλή υγεία, ενώ το 27% των παιδιών ηλικίας 5-7 ετών και το 26% των παιδιών ηλικίας 8-11 ετών είπαν ότι το ίδιο ισχύει για τη… μαρμελάδα φράουλα!
Συνολικά, μόνο το 31% των εφήβων ηλικίας 11-14 ετών και το 28% όσων είχαν ηλικία 14-16 ετών γνώριζαν πολλά για την υγιεινή διατροφή και δήλωσαν πως προσπαθούν να τα τηρήσουν.
«Τα σχολεία και οι οικογένειες μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν για να εκπαιδεύσουν καλύτερα τα παιδιά και να τα παρακινήσουν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στη διατροφή τους», δήλωσε ο λ. Ρόϋ Μπάλαμ, διευθύνων σύμβουλος της BNF.