Πήγε και στάθηκε μπροστά του με body language χωροφύλακα. Με τον χαρακτηριστικό αργόσυρτο τόνο της φωνής της άρχισε να τον επιπλήττει. «You should pay back the German restitutions. You should pay back the German restitutions to the victims» (πρέπει να πληρώσετε τις γερμανικές αποζημιώσεις). Την ώρα που η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδινε μια ακόμη παράσταση «αντίστασης» ενώπιον του γερμανού πρεσβευτή στο Δίστομο (κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης της σφαγής των 228 κατοίκων του χωριού από τους Ναζί το 1944) ακούγονταν διάφοροι που φώναζαν «μπράβο», «αίσχος», «όνειδος», «υποκρισία».
Σύμφωνα, βέβαια, με αυτόπτες μάρτυρες, δεν επρόκειτο για αυθόρμητες αντιδράσεις του πλήθους που επικροτούσε την κίνησή της. Ηταν στελέχη της Πλεύσης Ελευθερίας. Αυτό που θα λέγαμε, οι προσωπικοί της κλακαδόροι. Οι υπόλοιποι παριστάμενοι πάγωσαν όταν ξεκίνησε η κωνσταντοπουλική περφόρμανς. Και παρ’ ότι όσοι βρίσκονταν κάτω από τη λευκή τέντα των επισήμων, με πρώτο τον δήμαρχο Διστόμου, παρότρυναν τον γερμανό πρεσβευτή να την αγνοήσει και να καταθέσει το στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων, εκείνος δεν ήθελε να προκαλέσει. «Δεν πειράζει, θα πάω μετά» τους έλεγε.
Ωσπου ανέλαβε να δώσει λύση ο Μανώλης Γλέζος. Πήρε από το χέρι τον γερμανό πρεσβευτή, παρέκαμψε τη γεννημένη διαμαρτυρόμενη και τον οδήγησε στο σημείο όπου κατέθεσε το στεφάνι. Εκείνη παρέμεινε στη θέση της για μερικά δευτερόλεπτα. Μέχρι να καταλάβει ότι έπρεπε να αποχωρήσει. Πράγμα το οποίο έκανε, «σκυθρωπή» και «με κομμένα τα φτερά», όπως έλεγαν πηγές από την περιοχή, ενώ οι παρευρισκόμενοι χειροκροτούσαν τον Γλέζο.
Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς που βρέθηκε στο Δίστομο, μάλιστα, αναφέρει ότι «το σόου που προσπάθησε να κάνει τής γύρισε μπούμερανγκ. Γιατί κάποιος που έχει στο ενεργητικό του μια μεγάλη αντιστασιακή πράξη, την οποία έκανε με κίνδυνο της ζωής του –κι όχι με χαβαλέ –την έβαλε στη θέση της». Και δεν έμεινε μόνο στις συμβολικές κινήσεις. Αργότερα, στην ευχαριστήρια ομιλία του ο Γλέζος, αφού τον ανακήρυξαν επίτιμο δημότη Διστόμου, είπε: «Οφείλω μια εξήγηση: το παιδί του εγκληματία, όσα εγκλήματα κι αν έχει κάνει ο πατέρας του, η μάνα του, δεν ευθύνεται για αυτά».
Ο Τσόρτσιλ είχε πει κάποτε για έναν πολιτικό του αντίπαλο πως «κάθησε στα κάγκελα τόσο πολύ καιρό που στο τέλος το σίδερο μπήκε στην ψυχή του». Κάτι παρόμοιο έχει πάθει κι η Κωνσταντοπούλου.
Μαθηματικά
Φόρεσε ένα φούξια σακάκι και το χαμόγελο της πασαρέλας και στις 8 και 21 πρώτα λεπτά η Ελενα Κουντουρά βγήκε στο «Καλημέρα Σκάι». Εκεί, λοιπόν, η υπουργός Τουρισμού είπε πολλά. Οπως, ας πούμε, ότι έχουν «καταφέρει να έχουμε έκρηξη επενδύσεων». «Μόλις» δε «κλείσει η συμφωνία και εφαρμοστεί, θα γίνει έκρηξη στην ανάπτυξη». Επίσης πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν κάνει μεταρρυθμίσεις, έχουν μειώσει την ανεργία, αύξησαν τις εξαγωγές και έχουν επιτύχει ρεκόρ προσλήψεων.
Και τα ανδραγαθήματά τους –γιατί δεδομένων των συνθηκών δεν είναι απλά επιτεύγματα, αγγίζουν τα όρια του ηρωικού κατορθώματος –δεν τελειώνουν εκεί. Οπως, τουλάχιστον, εξήγησε η Ανεξάρτητη Ελληνίδα σχολιάζοντας αυτόν τον αδαή, τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που τόλμησε να πει πως η Ελλάδα θα είχε βγει από την κρίση αν δεν είχαν γίνει τα λάθη της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα.
«Το 2015, όταν εμείς κάναμε τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε με περισπούδαστο ύφος, «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπογράψει μέτρα 20 δισ. Τι μέτρα πάρθηκαν; 5 δισ.! Αρα γλιτώσαμε, με τη διαπραγμάτευση τη σκληρή, 16 δισ. μέτρα!». Α! Και ο Ρέγκλινγκ δεν ήξερε, λέει, «τη συμφωνία που είχαν κάνει οι προηγούμενοι που θα μας είχαν δεσμεύσει σε 20 δισ. μέτρα». Τώρα αν όλοι οι υπόλοιποι θυμούνται ότι πάνω στο τραπέζι, πριν αναλάβει η πρώτη φορά Αριστερά, βρισκόταν το e-mail Χαρδούβελη το οποίο περιελάμβανε μέτρα ύψους 980 εκατ. ευρώ, είναι μια άλλη ιστορία.
Τα μαθηματικά της Κουντουρά διέπονται, μάλλον, από βαρουφακική δημιουργική ασάφεια. Οσο για τα αποτελέσματα, οικονομικά μιλώντας, της περήφανης διαπραγμάτευσης του 2015; Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, πέρυσι τον Μάιο από το LSE, είχε κάνει μια αποτίμηση τού πόσο μας κόστισε. «Οι γενναίες διαπραγματεύσεις είχαν και ένα κόστος: τα 86 δισ. του τρίτου Μνημονίου και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά την εκροή 45 δισ. σε καταθέσεις» είχε πει ο Γιάννης Στουρνάρας.