Με την επικράτηση των αγορών και της παγκοσμιοποίησης, χάθηκαν οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες, χάθηκε κι ο στοιχειώδης μπούσουλας της πολιτικής, οι ιδέες. Επεβλήθησαν τα χρηματοπιστωτικά και οι «οίκοι»!
Οι πολίτες άγονται και φέρονται πληρώνοντας τα σπασμένα. Κανείς δεν τους λέει πού πάμε, όλοι τούς λένε ότι χρειάζονται θυσίες, ότι «τα φάγανε» και τώρα πρέπει να τα επιστρέψουν με τόκο! Λες και δεν υπήρχαν νόμοι, συντάγματα, κυβερνήσεις, τράπεζες, διεθνείς οργανισμοί, εποπτείες. Μόνος του ενήργησε ο πολίτης και τώρα –τι να κάνουμε; –πρέπει να επανορθώσει!
Της κατάστασης αυτής και της συνακόλουθης σύγχυσης επωφελούνται κάθε είδους σωτήρες, οι οποίοι δημοκρατικά ανεβαίνουν στη εξουσία πουλώντας φούμαρα, γρήγορα όμως,αποδεικνύονται επικίνδυνοι ολετήρες της σταθερότητας, της ασφάλειας, της κοινωνικής συνοχής.
Οι ΗΠΑ, ισχυρότερη χώρα του κόσμου, εξέλεξε μετα τον Ομπάμα τον κ. Τραμπ. Δεν χρειάζονται περισσότερα, καθημερινά παρακολουθούμε τα καθέκαστα, που προλέγουν ή ακολουθούν τα tweets (!)του κ. προέδρου!
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κάμερον έκανε δημοψήφισμα παίζοντας με το μέλλον της χώρας του και την έστειλε στο Brexit! Η κ. Μέι που τον διαδέχτηκε, θέλοντας να «παίξει» τη «Σιδηρά Κυρία», απαίτησε σκληρή διαπραγμάτευση απέναντι στην ΕΕ και προκήρυξε εκλογές ώστε να ενισχύσει τη δύναμή της. Εχασε τα αβγά και τα καλάθια!
Από την άλλη, ο ηγέτης των Εργατικών κ. Κόρμπιν, που παρουσιάστηκε από όλα τα μίντια, ως γραφικός, οπισθοδρομικός κ.λπ., βγήκε εμφανώς κερδισμένος. Οσοι τον κατέκριναν ρωτούν με περίσσια αθωότητα πώς συνέβη αυτό. Ελα ντε!
Κατ’ αναλογία, ο διεκδικητής του χρίσματος στο αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα κ. Σάντερς, ένας ηλικιωμένος με λόγο που ενέπνεε τους νέους και τα πιο προοδευτικά στρώματα στις ΗΠΑ, είδε να σηκώνεται ένα τείχος μπροστά του ακόμα κι από το κόμμα του. Το αποτέλεσμα το είδαμε!
Η Γαλλία «κρέμεται» όλη στον Μακρόν, που θυμίζει κατά αναλογία τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος κληθείς ήρθε στην Αθήνα έφτιαξε κόμμα εκ του μηδενός και θριάμβευσε, μόνο που αυτός ηταν μπαρουτοκαπνισμένος. Ας ελπίσουμε ότι κι ο «άκαπνος» κ. Μακρόν θα μας εκπλήξει ευχάριστα. Οι αληθινοί Ευρωπαίοι το εύχονται.
Στην Ιταλία, προσεχώς έχουμε να δούμε πολλά!
Οσο για εμάς, τα λέμε και τα ξανάλεμε, κυρίως όμως τα υφιστάμεθα. Εχουμε αντιληφτεί ότι τα Μνημόνια είτε έτσι είτε αλλιώς, θα μας καθορίζουν για πολλά χρόνια.
Οι υπεύθυνοι, για να ξορκίσουν το κακό, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις «διόρθωσαν» το κείμενο του Θεοτοκά και το «κακός πρωθυπουργός” το έκαναν «κακός επιστήμονας»! Κάτι θα ξέρουν!
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός