Στα μέσα Ιανουαρίου, λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο γύρω από τον Φρανσουά Φιγιόν, ο Μπρουνό Λεμέρ αναζητούσε διάφορους τρόπους να στηρίξει την υποψηφιότητά του. Αποφάσισε λοιπόν να εκτοξεύσει στον κυριότερο αντίπαλό του τη χειρότερη δυνατή κατηγορία: «Ο Μακρόν είναι σοσιαλιστής» έγραψε στο twitter. «Εντάξει, έχει ένα πιο προσηνές πρόσωπο, αλλά ο σοσιαλισμός δεν αλλάζει!». Τις επόμενες ημέρες τον χαρακτήρισε άνθρωπο χωρίς πρόγραμμα και πειθώ, τον κατηγόρησε ότι δεν έχει θέση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης και τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από τους Γάλλους επειδή χαρακτήρισε την αποικιοκρατία έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Κι ύστερα ήρθαν οι αποκαλύψεις του «Κανάρ Ανσενέ», και ο Λεμέρ έμεινε χωρίς υποψήφιο. Οι επιθέσεις του εναντίον του Μακρόν ξαφνικά αραίωσαν. Ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών δήλωσε ότι θα τον ψήφιζε για να μη βγει η Λεπέν. Και την επομένη του δεύτερου γύρου ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών. Με αυτή την ιδιότητα προσκομίζει σήμερα στην Αθήνα τη γαλλική πρόταση για το χρέος.

Η πρόταση είναι λογική. Αφού το Βερολίνο και το ΔΝΤ δεν μπορούν να συμφωνήσουν στις προβλέψεις τους για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ας υπάρξει ένας συμβιβασμός. Αν η ανάπτυξη πάει καλά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, και δικαιωθεί το ΔΝΤ, θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής. Κι όλοι θα ‘ναι ευχαριστημένοι.

Το Παρίσι θέλει να εκμεταλλευτεί τη «Μακρονμάνια», που επιβεβαιώθηκε και στις χθεσινές εκλογές, για να εξισορροπήσει και να ενδυναμώσει τον γαλλογερμανικό άξονα. Το Βερολίνο όμως έχει μπροστά του εκλογές και δεν μπορεί να κάνει παραχωρήσεις. Και η Αθήνα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο Σόιμπλε δεν είναι η χειρότερη λύση: αν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου προκριθεί η «τζαμαϊκανή λύση», μπουν δηλαδή στη γερμανική κυβέρνηση οι Φιλελεύθεροι αντί για τους Σοσιαλδημοκράτες, τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Γιατί το μικρό αυτό κόμμα δεν συμφωνεί με τα προγράμματα διάσωσης. Ούτε τρελαίνεται με την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καίγεται λοιπόν για μια λύση τώρα, κι ας έχει γαλλικό, γερμανικό ή βελγικό χρώμα. Από τη στιγμή που αποκλείστηκε τόσο η περίπτωση της ρήξης όσο και μια νέα αναβολή για τη Σύνοδο Κορυφής, όλα πρέπει να κλείσουν μέχρι την Πέμπτη. Οπως είπε χαρακτηριστικά κι ένας από τους 53+ την ώρα που είχε φουντώσει η συζήτηση για τους όρους που πρέπει να θέσει η Αθήνα για να κλείσει η αξιολόγηση και να πάρει τη δόση, «εγώ λέω να δεχθούμε ό,τι μας δώσουν».

Ο «Κοκίτο», όπως αποκάλυψε ο Λεμέρ ότι τον φωνάζει η γυναίκα του, θα έχει κέφια σήμερα: στην περιφέρειά του έλαβε χθες 45% και την ερχόμενη Κυριακή λογικά θα εκλεγεί βουλευτής και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη σωτηρία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τελικά δεν είναι κι άσχημη η παρέα με τους σοσιαλιστές.