Σύμφωνα με τον γερμανό φιλόσοφο Αρθουρ Σοπενχάουερ, όποιος έχει μελετήσει το έργο «Ιστορίαι» του Ηροδότου γνωρίζει όλη την Ιστορία.
Ο συμπατριώτης του, επίσης φιλόσοφος Γκέοργκ Χέγκελ που έζησε περίπου την ίδια περίοδο με τον Σοπενχάουερ –τέλη 18ου αρχές 19ου αιώνα –το διατύπωσε αλλιώς, αλλά το νόημα παρέμεινε το ίδιο: το μόνο πράγμα που μας διδάσκει η Ιστορία είναι πως δεν μας διδάσκει τίποτα.
Αν τα Βαλκάνια ήταν μία όμορφη κόρη που αναζητούσε έναν καθρέφτη για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία της, αυτό τον ρόλο θα έπαιζε ιδανικά το ποδόσφαιρο. Τα ερείσματα του λαοφιλούς αθλήματος στη Βαλκανική Χερσόνησο μπορούν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για την έναρξη ακόμα και πολεμικών συγκρούσεων όπως συνέβη τον Μάιο του 1990 στο ματς Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Ερυθρός Αστέρας. Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη Ζένιτσα στον αγώνα της Βοσνίας με την Ελλάδα αποτελεί κομμάτι του παζλ της βαλκανικής μπαρουταποθήκης. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την Εθνική Κοσόβου. Σέρβοι και αλβανοί εθνικιστές συγκρούστηκαν πριν από τρία χρόνια στο γήπεδο όταν εμφανίστηκε η σημαία της Μεγάλης Αλβανίας. Κροάτες και σέρβοι εθνικιστές αλληλομαχαιρώθηκαν πρόσφατα στην Αττική Οδό.
Οι αναμετρήσεις της Ελλάδας με την Αλβανία προκαλούν σπίθες, ενώ δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αν η Γαλανόλευκη κληρωθεί με τη FYROM. Οπως έλεγε ο Τσόρτσιλ, τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη Ιστορία απ’ αυτήν που μπορούν να καταναλώσουν.