Εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια έχει ψηφιστεί ο νόμος για τη μετεγκατάσταση των περίπου 180 κατοίκων της Κοινότητας Αναργύρων, σπίτια των οποίων υπέστησαν ρωγμές έπειτα από τη μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου Φλώρινας, δίχως ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα.
Αλλά από τον Μάρτιο του 2011, οπότε και ο νόμος πήρε ΦΕΚ, μέχρι και σήμερα καμία από τις τρεις κυβερνήσεις που πέρασαν δεν δρομολόγησε τις διαδικασίες για να εφαρμοστούν αυτά που ψήφισε τότε η Βουλή (Ν. 3937/2011, άρθρο 28) για τη μεταφορά των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων του Νομού Φλώρινας.
Αυτό αποδεικνύει τη διαχρονική αδιαφορία που επέδειξαν οι πάντες πάνω στο επίμαχο θέμα και εκθέτει όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει χθες ως υπεύθυνη την κυβέρνηση.
Στην πραγματικότητα, ο νόμος του 2011 προέβλεπε πως η δαπάνη μεταφοράς και μετεγκατάστασης των δύο οικισμών βαραίνει κατά 50% τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά 50% τη ΔΕΗ, η οποία ακριβώς για τον σκοπό αυτόν όφειλε να υποβάλει το συντομότερο δυνατό στο υπουργείο Ενέργειας σχετικό σχέδιο.

Επειτα από πάμπολλες διαφωνίες για τη νέα τοποθεσία των δύο οικισμών, τελικά στα τέλη 2013 – αρχές 2014 η ΔΕΗ παρουσίασε ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που ουδέποτε ωστόσο εφαρμόστηκε λόγω του νόμου της Μικρής ΔΕΗ, ο οποίος συμπεριελάμβανε τις μονάδες Αμύνταιο Ι και ΙΙ, μαζί με το ομώνυμο ορυχείο. Στην πράξη, όσοι χειρίζονταν την εποχή εκείνη την υπόθεση πάγωσαν τη μετεγκατάσταση, με το σκεπτικό ότι το κόστος θα το αναλάμβανε ο… μελλοντικός αγοραστής της Μικρής ΔΕΗ. Δεν έλαβαν ωστόσο υπ’ όψιν το ενδεχόμενο είτε να ναυαγήσει η πώληση –όπως και τελικά συνέβη –είτε μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονοβόρος διαδικασία του διαγωνισμού να συμβεί κάποια μεγάλη κατολίσθηση και να θρηνήσουμε θύματα.

ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕΗ. Τη σκυτάλη της κωλυσιεργίας παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που δυόμισι χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό για τη μεταφορά των οικισμών, παρότι παρέλαβε έτοιμα σχέδια από την προηγούμενη κυβέρνηση. Κατόπιν εορτής, αφού συνέβη η πρωτοφανής σε μέγεθος κατολίσθηση του Σαββάτου, που μετατόπισε 80 εκατομμύρια κυβικά χώματα τα οποία καταπλάκωσαν τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς του ορυχείου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επισκέφθηκε την περιοχή και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τον νόμο του 2011.

Εν προκειμένω προτίθεται να φέρει ρύθμιση στη Βουλή που να αφορά μόνο την Κοινότητα Αναργύρων καθώς η διαδικασία που προέβλεπε ο νόμος 2011 ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα, με προβλεπόμενη ολοκλήρωση τα… 10 χρόνια από την έναρξή του. Τώρα το υπουργείο δεσμεύεται ότι θα προηγηθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση –που θα πληρώσει η ΔΕΗ –και θα ακολουθήσει η μετεγκατάσταση, δίχως να δίνει πληροφορίες για το πώς θα γίνει αυτό, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι οι 180 κάτοικοι θα πάρουν τα χρήματα της αποζημίωσης για να μετακομίσουν όπου θέλουν εκείνοι.

Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι η ζημιά που υπέστη η ΔΕΗ, στελέχη της οποίας την αποτιμούν σε πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Καταρχήν, το ορυχείο διαθέτει ακόμη 30 εκατ. τόνους κοιτάσματα λιγνίτη, που αποτιμώνται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, ουδείς ωστόσο μπορεί να προβλέψει αν η ζημιά επιτρέπει την εκμετάλλευσή του. Από εκεί και πέρα το κόστος για τους τέσσερις κατεστραμμένους εκσκαφείς υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ για όσο διάστημα παραμένει κλειστό το ορυχείο τίθενται εκτός λειτουργίας και οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (600 μεγαβάτ), τις οποίες και τροφοδοτεί. Οι τελευταίες βρίσκονταν σε συντήρηση, εφόσον όμως οι καλοκαιρινές ανάγκες το απαιτούσαν, θα έμπαιναν σε λειτουργία. Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τον χειμώνα οι κάτοικοι του Αμυνταίου, αφού οι μονάδες τούς εξασφάλιζαν τηλεθέρμανση.