Μέσω Παρισίων επιδιώκει να φτάσει στις Βρυξέλλες και στο Eurogroup της Πέμπτης η κυβέρνηση, ευελπιστώντας έστω και την ύστατη στιγμή σε μια λύση που δεν θα αποτελεί τον απόλυτο συμβιβασμό. Τα περιθώρια ελιγμών παραμένουν ελάχιστα και η πόρτα κλείνει για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, παρά τα όσα διαδίδει το Μαξίμου. Ετσι, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με Τσίπρα, Τσακαλώτο και Στουρνάρα, κομίζει το γαλλικό σχέδιο που αποτελεί αυτή τη στιγμή «το μη χείρον βέλτιστον» για την ελληνική πλευρά αναφορικά με το χρέος.
Αντικειμενικός στόχος της Αθήνας είναι στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να κλείσει τουλάχιστον η αξιολόγηση και να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα μάλιστα με όλες τις ενδείξεις, η δόση αυτή θα είναι κατά τι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη των 7,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν οφειλές του Δημοσίου και να υπάρχει «μαξιλάρι» διαθεσίμων για το ελληνικό Δημόσιο. Πρόθεση, ωστόσο, των εταίρων είναι το χρέος να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.
Μολονότι πηγές του Μαξίμου διαμηνύουν πως ο Πρωθυπουργός παραμένει άτεγκτος στη λογική της πολιτικής διαπραγμάτευσης και ότι δεν θα διστάσει να θέσει το ζήτημα του χρέους στη Σύνοδο Κορυφής, εφόσον δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup, αποκλείοντας παράλληλα να πάρει η Ελλάδα «ό,τι μας δώσουν», καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει γίνει δέκτης οχλήσεων από κοινοτικούς παράγοντες ότι το ζήτημα δεν θα πρέπει να παραπεμφθεί σε υψηλό επίπεδο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, την ίδια άποψη μοιράζονται και οι Γάλλοι και γι’ αυτό εκδηλώνουν πρωτοβουλίες, ενώ στο παρασκήνιο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διεργασίες στις Βρυξέλλες, με τελικό αποδέκτη τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα την Πέμπτη στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Σε ό,τι αφορά λοιπόν τη γαλλική πρόταση για το χρέος, αυτή περιλαμβάνει «ρήτρα ανάπτυξης». Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάπτυξη που επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία τόσο μικρότερη θα είναι η ελάφρυνση του χρέους και άρα μεγαλύτερες οι πληρωμές των τοκοχρεολυσίων. Και, αντίστροφα, όσο χαμηλότερα κινείται η ανάπτυξη τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα μέτρα ελάφρυνσης και μικρότερες οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων, στη λογική του κανόνα του 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Την ίδια στιγμή, έμφαση επιδιώκεται να δοθεί σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορετικές εκτιμήσεις ανάμεσα σε Ευρώπη και ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν από την ΕΚΤ και από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, με την Αθήνα να συζητάει συμπληρωματικά και όχι διαζευκτικά τις παραπάνω προτάσεις. Εκτός του γάλλου υπουργού Οικονομικών που θα συναντήσει σήμερα το μεσημέρι στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει εντός των επόμενων 24ωρων νέο κύκλο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, με στόχο να πειστεί το Βερολίνο να συναινέσει στη γαλλική πρόταση για το χρέος και να λυθεί ταυτόχρονα ο γρίφος της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΑΝ». Το κλειδί ενδέχεται να είναι μια και μόνη διατύπωση. Οπως είπε και στη Βουλή την Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εάν απαλειφθεί η έκφραση «εάν είναι αναγκαίο» (σ.σ. να υπάρξει ελάφρυνση χρέους) από το κείμενο της απόφασης του Eurogroup του 2012 και του 2016, μπορεί να ικανοποιηθεί όχι μόνο η Αθήνα, αλλά επιπλέον να ανοίξει ο δρόμος για την ΕΚΤ προκειμένου να εντάξει τα ελληνικά ομολόγα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) –αν όχι άμεσα, το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Τηρουμένων των αναλογιών, αυτό θα παρουσιαστεί ως μεγάλη νίκη από την κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προβάλει επικοινωνιακά ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βοηθήσει την οικονομία να επιστρέψει σε «κανονικότητα», ανεξαρτήτως των αποφάσεων για το χρέος. Θα επιμείνει παράλληλα σε αναπτυξιακές προοπτικές, κάνοντας ουσιαστικά (μια ακόμη) στροφή στην πολιτική και την επικοινωνιακή τακτική της, δεδομένου ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της παραμένει έκρυθμη.