Με αντιδράσεις αυτοδικίας κορυφώνεται το δράμα στο Μενίδι, μετά τον θάνατο του 11χρονου Μάριου από «αδέσποτη» σφαίρα κατά τη διάρκεια της ετήσιας σχολικής γιορτής το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, που συγκλονίζει την Ελλάδα.

Τη στιγμή λοιπόν που στήνεται σκηνικό πολέμου και κάτοικοι απειλούν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, ο αρμοδιότερος όλων, ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (!) Νίκος Τόσκας, ομολόγησε ανοιχτά ότι «δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις τα άβατα», προκαλώντας και σε αυτό το ζήτημα την εξ οικείων σκληρή αντίδραση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου

«Ανοχή στην παραβατικότητα»

«Τα άβατα είναι οι χειρότερες εκδηλώσεις μιας γενικότερης αρρώστιας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και αυτό έχει να κάνει με την υπερβολική ανοχή σε κάθε είδους παραβατικότητα, η πολύ χαλαρή σχέση που έχουμε εμείς οι Ελληνες με τους κανόνες» είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη (Real FM) ο Χρυσόγονος.

Και συνέχισε με ευθείες βολές κατά του υπουργού, διαπιστώνοντας ανεπάρκεια. «Βέβαια δεν είναι εύκολο να αρθούν οι καταστάσεις αυτές. Το κράτος δεν μπορεί να απουσιάζει. Αν φτάσουμε σε μια κατάσταση, που η παραβατικότητα γίνεται ολοένα και περισσότερο ανοικτή από όλους και προς όλους, η βαθύτερη λογική του πράγματος είναι η αποθέσμιση, με τον ισχυρότερο να κάνει ό,τι θέλει. Πρέπει να υπάρξει μικρότερη ανοχή στην παραβατικότητα και αυτό δεν γίνεται με μαγκιές και καουμποϊλίκια, αλλά με σχέδιο. Ο υπουργός, ο κ. Τόσκας, είναι υπουργός 20 μήνες και πρέπει να μας πει τις σταδιακές παρεμβάσεις που έκανε και αν έκανε για την αποτροπή τέτοιων ενεργειών» πρόσθεσε.

Επίθεση στον καταυλισμό των Ρομά

Το απόγευμα της Κυριακής κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν και πάλι για να διαδηλώσουν, καταγγέλλοντας ότι οι πυροβολισμοί είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή. Μετά τη σαββατιάτικη επίθεση με μολότοφ στον καταυλισμό των Ρομά, ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός προειδοποίησε πως αν η πορεία καταλήξει στο σπίτι του βασικού υπόπτου, ο οποίος έχει ήδη συλληφθεί, τα πράγματα μπορεί να οξυνθούν –μολαταύτα, ένα κομμάτι της πορείας δεν άκουσε τις υποδείξεις.

Η περιοχή, μέσα στον ανείπωτο πόνο της, χρειάζεται ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, αξίωμα αυτονόητο σε μια δημοκρατία.