Ομοβροντίες κατά του νέου του νομοσχεδίου –αντιμεταρρύθμιση σύμφωνα με πολλούς –για τα πανεπιστήμια εξακολουθεί να δέχεται ο Κώστας Γαβρόγλου. Εχω πλέον χάσει τον λογαριασμό για το πλήθος των κριτικών από την αντιπολίτευση, τους πανεπιστημιακούς, τα ΤΕΙ, τους φοιτητές, τους συνδικαλιστές ακόμα και από πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο χτύπημα ήταν «εσωτερικό» καθώς προήλθε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο, που είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νοµική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης.

Ο Χρυσόγονος, σε σχόλιό του στην ιστοσελίδα διαβούλευσης του νομοσχεδίου, εντόπισε προβλήματα αντισυνταγματικότητας σε διάταξη για αποκλεισμούς υποψηφίων στις διαδικασίες ανάδειξης πρυτανικών Αρχών. «Η απαγόρευση άμεσης επανεκλογής αποθαρρύνει εμμέσως και κατ’ αποτέλεσμα τη διεκδίκηση δεύτερης τετραετούς θητείας, οδηγεί δηλαδή de facto στον κανόνα της μίας μόνο θητείας. Και τούτο, διότι δεύτερη θητεία μπορούν να προσδοκούν μόνον οι καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές που έχουν τουλάχιστον δώδεκα χρόνια μέχρι την αποχώρησή τους λόγω ορίου ηλικίας, όσοι δηλαδή είναι κάτω από 55 ετών», έγραψε μεταξύ άλλων.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων

Αλλά και η Σύνοδος Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων που συνήλθε εκτάκτως προχθές και συζήτησε το νομοσχέδιο έκανε λόγο για «υπερ-ρυθμίσεις που φτάνουν σε επίπεδο καταστρατήγησης του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων», ενώ για το άσυλο ζήτησε να παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα η πολιτεία σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των ΑΕΙ, σε αντίθεση με την επαναφορά που προτείνει ο Γαβρόγλου.

Να θυμίσω ότι ήδη κόμματα, πρωτοβουλίες πανεπιστημιακών, σύγκλητοι και συμβούλια μεμονωμένων ΑΕΙ – ΤΕΙ (Οικονομικό, Αιγαίου, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ.ά.) φοιτητές αλλά και η Ακαδημία Αθηνών έχουν επικρίνει διάφορες προβλέψεις του νομοσχεδίου όπως αυτές για τα μεταπτυχιακά, την επαναφορά των φοιτητών στα όργανα διοίκησης ή τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων, τα διετή προγράμματα που θα οργανώνουν τα ΤΕΙ κ.ά.

Αλλά ο Γαβρόγλου επιμένει: «Αρχισαν να φαίνονται τα αντανακλαστικά εκείνων που δεν θέλουν τίποτε να αλλάξει στον τόπο μας», δήλωσε (Στο Κόκκινο fm) και επιτέθηκε και στην Ακαδημία, η οποία είπε «έχει πάντα κι ένα πρόβλημα με τον χρονικό ορίζοντα όπως ξέρουμε και παλιά με το λεξικό»…