Σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας και χωρίς διάθεση υπαναχωρήσεων, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ ως παρατηρητής επιστρέφουν ξανά, στις 28 Ιουνίου, στη Γενεύη της Ελβετίας για να αναζητήσουν την άκρη του νήματος στο Κυπριακό.
Με την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, όπως προκύπτει και από δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, να προεξοφλεί ναυάγιο λόγω διαφωνίας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων –που, ως γνωστόν, αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι -, Αναστασιάδης και Ακιντζί συντάσσουν τις γραμμές άμυνάς τους σε ανοιχτή γραμμή με Αθήνα και Αγκυρα αντίστοιχα.
Αναβαθμισμένο ρόλο στις διαβουλεύσεις του δεύτερου γύρου για το Κυπριακό διεκδικεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος, αφού πρώτα στράφηκε κατά του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα, τον οποίο και κατηγόρησε για εξυπηρέτηση της τουρκικής ατζέντας, τώρα προειδοποιεί και τους Βρετανούς για τη στάση με την οποία θα προσέλθουν στη διπλωματική αρένα της Γενεύης.
«Να θυμούνται πάντα οι Βρετανοί ότι από τη στάση τους απέναντι στο Κυπριακό θα εξαρτηθούν και σε μεγάλο βαθμό οι δικοί μας χειρισμοί σε ζητήματα μεγάλου δικού τους ενδιαφέροντος» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, συνδέοντας ευθέως τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Ο Νίκος Κοτζιάς, που το τελευταίο διάστημα συνομιλεί συχνά με τον νορβηγό διαμεσολαβητή –τον οποίο δεν αποκλείεται να συναντήσει προσεχώς στις Βρυξέλλες -, εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για όσα ήδη έχουν δρομολογηθεί παρασκηνιακά.
Επαφές Αγκυρας – Αθήνας. Στο προσκήνιο πάντως έχουν ήδη αρχίσει οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας – Αγκυρας, με τη συνάντηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Δημήτρη Παρασκευόπουλου και Ουμίτ Γιαλτσίν, ωστόσο οι επαφές αυτές φαίνεται πως είναι περισσότερο τυπικές και λιγότερο ουσίας αφού η Τουρκία έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο την αδιαλλαξία της –μεταξύ άλλων στήνοντας σχεδόν καθημερινά σκηνικά έντασης σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.
Σε αντίθεση με τον περασμένο Ιανουάριο, αυτή τη φορά ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος για την καταγραφή ουσιαστικής προόδου στο Κυπριακό, για δύο λόγους. Αφενός γιατί η ημερομηνία που επελέγη για τη σύγκλιση της διάσκεψης είναι πολύ κοντά στις προγραμματισμένες για αρχές Ιουλίου γεωτρήσεις της Τotal στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αφετέρου γιατί ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ολοκλήρωση της θητείας του νορβηγού διαμεσολαβητή Αϊντα, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το καθόλου ανώδυνο καθήκον να διαμορφώσει το κοινό έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Το έγγραφο του Αϊντα. Το εν λόγω έγγραφο, καίτοι μη δεσμευτικό, θα λειτουργήσει ως η συγκολλητική ουσία των επικείμενων διαπραγματεύσεων αφού ουσιαστικά θα καταγράφει τις θέσεις και θα δίνει το στίγμα της συζήτησης που θα ακολουθήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χωρίζεται σε δύο σκέλη και θα ορίζει τη σειρά συζήτησης των ανοιχτών θεμάτων στη βάση δύο αρχών: πρώτον, ότι όλα τα θέματα συζητούνται ταυτόχρονα και παράλληλα, δεύτερον, τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, αν όλα δεν έχουν συμφωνηθεί.
Οσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα των συνομιλιών επί ελβετικού εδάφους, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι θα έχουν διάρκεια, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η έναρξη των εργασιών θα γίνει παρουσία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο και πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό η συμφωνία για το νέο ραντεβού στη Γενεύη.