Το πράσινο φως για την υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων των εταιρειών Vodafone και Wind σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (NGA) άναψε πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Με την απόφαση αυτή εκχωρούνται επισήμως στις δύο εταιρείες οι περιοχές που οι ίδιες είχαν ζητήσει στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας για την πρώτη ανάθεση περιοχών με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου VDSL Vectoring ή τεχνολογίας – αρχιτεκτονικής που προσφέρει ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο έως 100 Mbps. Εχει ήδη προηγηθεί η εκχώρηση άλλων περιοχών στον Ομιλο ΟΤΕ.

Το όλο εγχείρημα της δημιουργίας NGA δικτύων, το οποίο θα εξελιχθεί με βάση τον ειδικό κανονισμό της ΕΕΤΤ και θα απελευθερώσει συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, θεωρείται σημαντικό τεχνολογικό βήμα καθώς το φθινόπωρο του 2019 εκτιμάται ότι περίπου το 60% με 70% των νοικοκυριών θα έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ με ταχύτητες της τάξεως των 100 Mbps, με τις οπτικές ίνες να φθάνουν τουλάχιστον μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες αντικαθιστώντας το σημερινό δίκτυο χαλκού.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δηλώνουν έτοιμοι να επιταχύνουν τις επενδύσεις τους σε δίκτυα νέας γενιάς NGA, ωστόσο, ζητούν την αρωγή της πολιτείας προκειμένου να διευκολυνθούν ουσιαστικά οι αδειοδοτικές διαδικασίες. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «τοθεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές, όμως θα πρέπει και να εφαρμόζεται από όλους τους φορείς συμπεριλαμβανομένων των δήμων».

Η Vodafone

Η διοίκηση της Vodafone επισημαίνει ότι η εγκατάσταση των δικτύων NGA θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020 σε δίκτυα νέας γενιάς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας για αναβαθμίσεις προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και για την αναβάθμιση του δικτύου των καταστημάτων της.

Η Vodafone αναλαμβάνει 25 αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένα τέταρτο αυτών των περιοχών θα εγκατασταθούν οπτικές ίνες ώς τα σπίτια (FTTH). Ηδη επεκτείνει το δίκτυό της σε νέες περιοχές, όπως Νέα Ιωνία, Φρεαττύδα, Γηροκομείο Αθηνών, Παγκράτι, Βύρωνας και Νέος Κόσμος.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης, «η εταιρεία επεκτείνει το δίκτυό της και υλοποιεί το πρώτο μεγάλης κλίμακας σχέδιο εφαρμογής δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, γυρίζοντας μία νέα σελίδα στις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας». Εχουμε δεσμευτεί, πρόσθεσε, «να παρέχουμε τις καλύτερες τεχνολογίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις προκειμένου να συμμετάσχουν ισότιμα στην ψηφιακή οικονομία του μέλλοντος». Και συμπλήρωσε: «Με το επενδυτικό μας σχέδιο ενισχύουμε την οικονομία της χώρας και θέτουμε τις βάσεις για την κοινωνία των Gigabit, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα ως στρατηγικός επενδυτής την εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα και τις προοπτικές της».

Η Wind

Επίσης, η εταιρεία Wind, σύμφωνα με το τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ, στις γεωγραφικές περιοχές που θα δραστηριοποιηθεί για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς θα καλύψει έως και 500.000 γραμμές. Αναλαμβάνει 23 αστικά κέντρα ενώ εκτιμάται ότι με FTTH θα καλύψει περίπου το ένα τέταρτο των κέντρων αυτών. Η Wind θα αναπτύξει τα νέα δίκτυά της σε επιλεγμένες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη, στην Καλαμάτα, στη Λάρισα και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Μάλιστα, με το πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας που ήδη λειτουργεί στην Καλαμάτα και τη Νέα Σμύρνη, έχουν καλυφθεί συνολικά 3,5 χιλ. γραμμές και 277 σπίτια, ενώ 100 τελικοί χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι με ταχύτητες 1 Gbps!

Στην κρισιμότητα του έργου για την ελληνική οικονομία και κοινωνία στέκεται ιδιαίτερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής: «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι γιατί οι αποφάσεις της ΕΕΤΤ σηματοδοτούν την επόμενη μέρα στις τηλεπικοινωνίες και την είσοδο της χώρας μας στο ψηφιακό μέλλον. Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι η Wind Ελλάς θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι οι διοικήσεις των Vodafone και Wind έχουν ήδη προαναγγείλει ότι ανάλογα με το εμπορικό ενδιαφέρον τα δίκτυα οπτικών ινών θα επεκτείνονται συνεχώς.

Ο ΟΤΕ

Από την πλευρά του, ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει πως μέσα στην επόμενη τετραετία θα επενδύσει στα δίκτυα σταθερής στην Ελλάδα περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφαταπρόσθεσε άλλα 200 εκατ. στις συνολικές επενδύσεις του Ομίλου (σταθερή, κινητή σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται). Οι συνολικές επενδύσεις στην τετραετία θα διαμορφωθούν στο 1,5 δισ. αντί 1,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για περιοχές που δεν έχουν περιληφθεί στα αρχικά πλάνα (στις πρώτες δύο φάσεις) δημιουργίας δικτύων νέας γενιάς οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών καλούνται από την ΕΕΤΤ να υποβάλουν αίτημα ανάθεσης περιοχών έως τις 7 Ιουλίου 2017 (γ’ φάση).

Η Forthnet

Η Forthnet, η οποία επίσης είχε ζητήσει να αναλάβει ορισμένες περιοχές (ίδιες με αυτές των άλλων δύο εταιρειών), αποκλείστηκε από τη συγκεκριμένη φάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες της ΕΕΤΤ δεν ενέκριναν τα αιτήματά της εκτιμώντας ότι δεν απέδειξε ικανοποιητικά τη δυνατότητά της να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, ενώ και ο σχεδιασμός που κατέθεσε κρίθηκε ελλιπής, καθώς μεταξύ άλλων δεν ελάμβανε υπόψη του την πραγματική εικόνα (π.χ. σε κάποιες από τις καμπίνες που ζήτησε να αναπτύξει δικό της δίκτυο κατά 100% υπήρχε κάλυψη από τον ΟΤΕ). Η διοίκηση της Forthnet δεν συμμερίζεται τις αιτιάσεις αυτές και αναμένεται να προσφύγει κατά της απόφασης της ΕΕΤΤ, με πρώτη κίνηση την κατάθεση Αίτησης θεραπείας.