Ο βασιλιάς επέστρεψε στον θρόνο του. Ο Ράφα Ναδάλ κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός για 10η φορά στην καριέρα του και έπεισε όλους ότι όχι απλώς αγωνίζεται και πάλι σε υψηλό επίπεδο, αλλά παραμένει ο κορυφαίος σε χωμάτινα γήπεδα. Στο φετινό Ρολάν Γκαρός είχαμε και τη Γέλενα Οσταπένκο, την αθλήτρια-φαινόμενο από τη Ρίγα, η οποία έγινε η πρώτη που κατέκτησε Γκραν Σλαμ (μετά τη Βρετανίδα Μάργκαρετ Σκρίβεν το 1933) χωρίς να είναι στο γκρουπ των ισχυρών.

Ο 31χρονος Ισπανός με μία καταπληκτική εμφάνιση επικράτησε εύκολα με 6-2, 6-3, 6-1 του Ελβετού Σταν Βαβρίνκα. Από το ντεμπούτο του στο τουρνουά του Παρισιού το 2005 έχει χάσει μόλις δύο φορές! Η χθεσινή νίκη του ήταν η 79η. Είναι ο μοναδικός τενίστας (από το 1968, που αρχίζει η σύγχρονη εποχή στα Γκραν Σλαμ) ο οποίος έχει κατακτήσει 10 φορές τον τίτλο στο ίδιο τουρνουά. Απομένει άλλος ένας για να ισοφαρίσει το απόλυτο ρεκόρ που κατέχει η Μάργκαρετ Κορτ (νικήτρια 11 φορές στο Οπεν της Αυστραλίας).

«Η ένταση που αισθάνομαι όταν αγωνίζομαι σε αυτό το τουρνουά είναι απίστευτη. Είναι δύσκολο να συγκρίνω το Ρολάν Γκαρός με κάποιο άλλο τουρνουά» είπε απευθυνόμενος στο κοινό ο Ναδάλ, ο οποίος έφτασε τους 15 τίτλους Γκραν Σλαμ. Ο Βαβρίνκα δεν κατάφερε σε κανένα σημείο να αντιδράσει και αυτός ήταν ο πρώτος τελικός Γκραν Σλαμ στον οποίο γνώρισε την ήττα.

ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. Η Γέλενα Οσταπένκο, η 20χρονη από τη Λετονία, Νο 47 στην παγκόσμια κατάταξη, έκλεψε την παράσταση στο Παρίσι κατακτώντας τον πρώτο επαγγελματικό της τίτλο, στη δεύτερη μόλις εμφάνισή της στο Ρολάν Γκαρός. Πέρυσι είχε αποκλειστεί στον πρώτο γύρο. Με απίστευτο επιθετικό παιχνίδι και ρισκάροντας συνεχώς, επικράτησε με 4-6, 6-4, 6-3 της Ρουμάνας Σιμόνα Χάλεπ, η οποία με νίκη θα ανέβαινε στο Νο 1. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Οσταπένκο είχε 54 κερδισμένους πόντους και 54 λάθη, ενώ η Χάλεπ 8 και 10 αντίστοιχα!

Η 20χρονη Λετονή έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και αυτό το απέδειξε λέγοντας: «Οταν είμαι σε καλή ημέρα, όλα μπορούν να συμβούν. Οταν έμεινα πίσω στο σκορ αγχώθηκα, αλλά σκέφτηκα πως δεν είχα τίποτα να χάσω».