Κόλαφος για το Κίνημα των 5 Αστέρων αποδείχθηκαν οι τοπικές εκλογές στην Ιταλία, καθώς το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο έμεινε έξω από τον δεύτερο γύρο σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου διεκδικούσε τη δημαρχία. Η Κεντροαριστερά αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει ακόμη και στη Γένοβα, την πόλη του πρώην κωμικού, όπου ο υποψήφιος Τζάνι Κριβέλο θα αναμετρηθεί με τον κεντροδεξιό υποψήφιο Φεντερίκο Πιτσαρότι.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερους από χίλιους δήμους. Αν και μόνο οι τέσσερις από αυτούς ήταν πρωτεύουσες νομών –το Παλέρμο, η Γένοβα, η Βερόνα και η Πάρμα –το δείγμα των 9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων είναι κάτι παραπάνω από ικανό για να εξαχθούν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα σε μια χώρα που βρίσκεται σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο. Στις κάλπες προσήλθε περίπου το 42% των ψηφοφόρων, ενώ η μάχη δόθηκε για την κατάκτηση 83 δήμων που έως χθες ήταν στα χέρια της Κεντροαριστεράς, 40 που ήταν στα χέρια της Κεντροδεξιάς και 24 που ήταν σε εκείνα του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές έχει τη σημασία του –η συγκυρία θέλει να έχει καταρρεύσει η συμφωνία ανάμεσα στις κύριες πολιτικές δυνάμεις για τον νέο εκλογικό νόμο. Το κλίμα επομένως είναι τεταμένο, ενώ η κατάρρευση της συμφωνίας απομακρύνει το ενδεχόμενο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι είναι αρκετά εύθραυστη για να αποκλειστούν γεγονότα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις. Τον ρόλο τους σε αυτές θα παίξουν και οι χθεσινές εκλογές μολονότι ο τοπικός χαρακτήρας τους αλλοιώνει το πολιτικό τους προφίλ. Κι όλα αυτά ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι και το Κίνημα 5 Αστέρων του Γκρίλο διαγκωνίζονται στις δημοσκοπήσεις για την πρώτη θέση.