«Θρίαμβος μεν, αλλά»: σε αυτές τις τρεις λέξεις θα μπορούσε να συνοψιστεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών σε ό,τι αφορά τον Εμανουέλ Μακρόν. Η παράδοση που θέλει τους ψηφοφόρους να επικυρώνουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις κοινοβουλευτικές εκλογές που ακολουθούν κατά πόδας, από τότε που έγινε πενταετής (και) η προεδρική θητεία στη Γαλλία, επιβεβαιώθηκε. Και κάτι παραπάνω: το κίνημα του γάλλου προέδρου, La République en Marche (LRM), απέσπασε από κοινού με τον κεντρώο σύμμαχό του, το MoDem, 32% των ψήφων και εκτιμάται πως θα κατακτήσει την ερχόμενη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο, 415-455 έδρες, πολύ περισσότερες από τις 289 που χρειάζεται για την απόλυτη πλειοψηφία. Για την ιστορία, το 2002, μετά τη μονομαχία του με τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο Ζακ Σιράκ είχε εξασφαλίσει «μόλις» 398 έδρες. Στην πραγματικότητα, πρέπει να ανατρέξει κανείς στην Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις εκλογές του 1993, με 472 βουλευτές της Δεξιάς (RPR και UDF) σε σύνολο 577, για να «δει» το σώμα περισσότερο μονόχρωμο. «Αλλά»: η αποχή έφτασε το 51,2%. Λιγότερο από ένας στους δύο Γάλλους πήγε χθες να ψηφίσει, παρά την πληθωρική προσφορά 7.882 υποψηφίων. Ενδεχομένως να ευθύνεται η κόπωση των ψηφοφόρων από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις ή και η προαναγγελθείσα νίκη του LRM -γαλλική έρευνα έδειξε πως η καλοκαιρία, που επικρατούσε χθες στη Γαλλία, στην πραγματικότητα αυξάνει κατά μία μονάδα το ποσοστό της συμμετοχής. Γεγονός πάντως είναι πως «η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ξεκινήσει με ένα πρωτοφανές έλλειμμα νομιμότητας: αυτό του να έχει εκλεγεί από μία μειοψηφία των Γάλλων», σημείωνε αργά χθες στη «Monde» ο Νικολά Σαπουί.
Η Δεξιά, που ονειρευόταν να επιβάλει μια «συγκατοίκηση» στον Μακρόν, με έναν πρωθυπουργό πάντα δικό της και όχι πρώην δικό της όπως ο Εντουάρ Φιλίπ, αρκέστηκε χθες σε ένα 21,2% των ψήφων και θα αρκεστεί όπως εκτιμάται σε 70-110 έδρες, από 225 στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση. Τη μεγαλύτερη καταστροφή, όμως, υπέστησαν αναμφισβήτητα οι Σοσιαλιστές: με μόλις 10% των ψήφων και μόλις 20-30 έδρες στην επόμενη Εθνοσυνέλευση, οι άλλοτε κυρίαρχοί της επιβεβαιώνουν πως «είναι εφεξής ένα είδος υπό εκλογική εξαφάνιση». Τρεις ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, οι Γάλλοι μετρούσαν ήδη 70 σοσιαλιστές απερχόμενους βουλευτές που αποκλείστηκαν, αφού δεν συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο από το 12,5% των εγγεγραμένων. Απεναντίας, ο Μανουέλ Βαλς, που στηρίζει πλέον ανοιχτά τον Μακρόν, κατάφερε να έρθει πρώτος στην 1η περιφέρεια της Εσόν με 25,5% των ψήφων και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με την υποψήφια της Ανυπότακτης Γαλλίας, Φαριντά Αμρανί, που απέσπασε 17,6% –το LRM δεν είχε κατεβάσει υποψήφιο απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό.
Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν κατόρθωσε να ξεπεράσει οριακά σε ψήφους το PS, δείχνει ωστόσο να έχει πια σπαταλήσει το κεφάλαιο που συγκέντρωσε κατά τις προεδρικές εκλογές: με 10,9% των ψήφων, μπορεί να ελπίζει σε μόλις 8-18 έδρες. Οσο για το Εθνικό Μέτωπο, εισέρχεται σε ζώνη αναταράξεων: από το ρεκόρ των 11 εκατομμυρίων ψήφων που είχε αποσπάσει στον δεύτερο προεδρικό γύρο, αρκέστηκε χθες στην τρίτη θέση με 13,9% των ψήφων. Η Μαρίν Λεπέν, βέβαια, ήρθε πρώτη στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλέ με 46,02% και έχει αρκετές πιθανότητες να καταφέρει, στην τρίτη της προσπάθεια, να εισέλθει στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, δεδομένου ότι θα μονομαχήσει την ερχόμενη Κυριακή με την Αν Ροκέ, την υποψήφια του LRM, που απέσπασε μόλις 16,43% των ψήφων –εκτός αν λειτουργήσει στην εντέλεια το «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» και συνασπιστεί απέναντί της το υπόλοιπο 53,98%. Οι προβλέψεις, σε κάθε περίπτωση, δίνουν στο FN μόλις 1-5 έδρες.
Η Λεπέν κάλεσε χθες βράδυ τους «πατριώτες ψηφοφόρους» να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή ώστε να εκλέξουν «πραγματικούς βουλευτές αντιπολίτευσης στην καταστροφική πολιτική που προετοιμάζει ο Εμανουέλ Μακρόν».
Εκκληση για μαζική συμμετοχή στον δεύτερο γύρο απηύθυνε και ο Φρανσουά Μπαρουάν, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στις κοινοβουλευτικές εκλογές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «να συγκεντρωθούν όλες οι εξουσίες σε ένα και μόνο κόμμα». Στην «αναγκαιότητα να προσέλθουν μαζικά οι ψηφοφόροι στις κάλπες» την ερχόμενη Κυριακή επέμεινε και ο πρωθυπουργός του Εμανουέλ Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ –αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. «Πολύ αγαπητοί συμπατριώτες, η Γαλλία επέστρεψε» δήλωσε ο Φιλίπ. «Εδώ και έναν μήνα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάφερε να ενσαρκώσει την εμπιστοσύνη, τη βούληση και την τόλμη. Η νέα Εθνοσυνέλευση θα ενσαρκώσει το νέο πρόσωπο της Δημοκρατίας μας, μια Δημοκρατία ισχυρή, ενωμένη, που υπηρετεί τις ανάγκες όλων, τη Γαλλική Δημοκρατία».