Παρασκευή απόγευμα. Ντάουνινγκ Στριτ, Κεντρικό Λονδίνο. Ο πιο διάσημος δρόμος της Βρετανίας είναι ίσως ο μοναδικός τον οποίο κανείς δεν μπορεί να διασχίσει. Στην κυριολεξία μια ιδιωτική οδός, η Ντάουνινγκ Στριτ ρυμοτομήθηκε το 1680 και από το 1735 στεγάζει τους βρετανούς πρωθυπουργούς. Η κατάμαυρη, ατσαλένια καγκελόπορτα στη διασταύρωση του δρόμου με την οδό Ουάιτχολ «φωνάζει» σε όποιον βρεθεί απέναντί της ότι η πορεία του πρέπει να σταματήσει εκεί. Εκτός αν είναι η Τερίζα Μέι. Ή αν δείξει στον –συνήθως βλοσυρό –φρουρό δημοσιογραφική ταυτότητα. Περνάω τον απαραίτητο έλεγχο ασφαλείας και βρίσκομαι απέναντι από τον αριθμό 10. Το σπίτι, δηλαδή, της Μέι τους τελευταίους 11 μήνες. Για πόσο ακόμη;

Η είδηση ότι οι Συντηρητικοί δεν απέσπασαν αυτοδυναμία και η απειλή πολιτικού χάους από το Κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία, σπέρνει φήμες για παραίτηση της Μέι και νέες εκλογές. Η φημολογία διαψεύδεται. Παρά τον εκλογικό όλεθρο, η Μέι επιχειρεί να αποδείξει ότι είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει. Αρνείται να εγκαταλείψει τον θώκο της και, έστω και σοβαρά λαβωμένη, ανακοινώνει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη των Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, δύο μόλις μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, η Μέι ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και συναντήθηκε με τον μεγιστάνα των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος στη Βρετανία ελέγχει τον τηλεοπτικό κολοσσό Sky, τους «Τάιμς» και τη «Σαν». Η τελευταία κυκλοφόρησε μία ημέρα πριν από τις εκλογές με πρωτοσέλιδο στο οποίο άφηνε υπόνοιες για σχέσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν με συμπαθούντες τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, σε μια προσπάθεια να κόψει ψήφους από τους Εργατικούς.

Το σχέδιο δεν έπιασε. Είτε επειδή πολλοί –και κυρίως οι νέοι –δεν διαβάζουν τα ταμπλόιντ, είτε απλά επειδή δεν τα πιστεύουν. Σήμερα, οι περισσότεροι ενημερώνονται από τα κοινωνικά δίκτυα. «Τα ταμπλόιντ θα έχουν όλο και λιγότερη επιρροή στο αποτέλεσμα των εκλογών. Τα κοινωνικά δίκτυα απευθύνονται σε όλο και περισσότερους» έγραψε στο facebook (πού αλλού;) ένας αναγνώστης της «Γκάρντιαν».

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ. Μία από τις εκπλήξεις των εκλογών ήταν η μεγάλη συμμετοχή των νέων (κατά κύριο λόγο, ψήφισαν Κόρμπιν). Η βαρύτητα που έδωσε το επιτελείο των Εργατικών στα social media φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς. Για πρώτη φορά, το κόμμα έκανε χρήση ενός προγράμματος με την ονομασία Promote το οποίο έστελνε σε ψηφοφόρους στοχευμένα μηνύματα στο facebook.

Κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Μέι να φύγει ίσως ακόμη και μετά τον καθιερωμένο Λόγο του Θρόνου που θα εκφωνήσει η βασίλισσα Ελισάβετ την ερχόμενη Δευτέρα. Το Σαββατοκύριακο δεν έλειψαν τα αστειάκια του τύπου «June marks the end of May» (λογοπαίγνιο με το επώνυμο της βρετανίδας πρωθυπουργού). Και κάπως έτσι κυλάει το καλοκαίρι στη Βρετανία…