Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου, έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα και τα τουρκικά παράλια.
Λίγα λεπτά πριν από τις 3 και μισή το μεσημέρι, οι κάτοικοι στα νησιά της Λέσβου και της Χίου πετάχτηκαν πανικόβλητοι στους δρόμους από τον πολύ μεγάλης έντασης και διάρκειας σεισμό, με το εστιακό του βάθος να εντοπίζεται, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στα 10χλμ.
Το χωριό Βρίσα στα νότια της Λέσβου αλλά και το Πλωμάρι είναι οι περιοχές, στις οποίες έχουν καταγραφεί οι περισσότερες ζημιές.
Κλιμάκια του δήμου, της περιφέρειας αλλά και του υπουργείου Υποδομών έφτασαν στη Βρίσα αντικρίζοντας εικόνες βιβλικής καταστροφής: το χωριό σχεδόν ισοπεδωμένο, σπίτια κατέρρευσαν, το σχολείο του χωριού υπέστη σοβαρές ζημιές, οι δρόμοι είναι αδιάβατοι από σκεπές και τοίχους σπιτιών που έχουν πέσει, ενώ οι κάτοικοι κάνουν λόγο για μεγάλες ζημιές στο 90% των κατοικιών.
Συνεργεία της Πυροσβεστικής, που έφτασαν στο χωριό, από την πρώτη στιγμή ανέσυραν τραυματίες από τα χαλάσματα. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα υπήρξε συντονισμένη επιχείρηση αναζήτησης μιας 43χρονης γυναίκας, η οποία είχε καταπλακωθεί από τα ερείπια του σπιτιού της. Τελικά, λίγο μετά τις 8, η γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή. Το μεσημέρι είχε ανασυρθεί από τα ερείπια του σπιτιού τους ο σύζυγος της γυναίκας, ο οποίος είναι και ο πιο σοβαρά τραυματισμένος. Ενώ γύρω στις 7 χθες το απόγευμα απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο του νησιού ένα ζευγάρι ηλικιωμένων.
«Ηταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός, με μεγάλη διάρκεια. Ολες οι υπηρεσίες του δήμου είναι σε πλήρη κινητοποίηση για να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές. Τα προβλήματα και οι μεγάλες υλικές ζημιές εντοπίζονται στο χωριό Βρίσα και στο Πλωμάρι, όπου είχαμε και απεγκλωβισμούς κατοίκων από τα χαλάσματα» λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
Με ελικόπτερο μετέβησαν χθες στο νησί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, μηχανικούς και ομάδα της ΕΜΑΚ.
Λόγω της κατάστασης στη Βρίσα, δόθηκε εντολή σε λεωφορεία των αστικών ΚΤΕΛ να είναι έτοιμα στην περίπτωση εκκένωσης του χωριού για λόγους ασφαλείας. Οπως τόνισε η περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, χθες το απόγευμα ο Στρατός έστηνε σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν σεισμοπαθείς της περιοχής, ενώ για τον ίδιο λόγο κι ο Δήμος Λέσβου αποφάσισε να ανοίξει δωμάτια σε ξενοδοχεία αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών.
Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στο Πλωμάρι. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο πρώην δήμαρχος Πλωμαρίου Μιχάλης Μαμάκος, «είχαμε τις περισσότερες ζημιές μαζί με τη Βρίσα. Αρκετά σπίτια έπεσαν, σε πολλά υπάρχουν ρωγμές. Ο τρούλος του Αγίου Παντελεήμονα έπεσε, ενώ πολύ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι παλιές εκκλησίες Αγιος Νικόλαος και Αγία Παρασκευή. Μάλιστα, στον δεύτερο ναό υπάρχει εξωτερικά ρωγμή από πάνω μέχρι κάτω, ενώ και στις δύο εκκλησίες έχουν καταστραφεί παλιές αγιογραφίες. Αυτό, όμως, για το οποίο ανησυχούμε ιδιαίτερα είναι τα δύο καμπαναριά, που είναι αρκετά ψηλά και είναι έτοιμα να καταρρεύσουν».
Τα πρώτα λεπτά του σεισμού οι κάτοικοι του Πλωμαρίου βγήκαν τρομοκρατημένοι στους δρόμους και για ώρες ήταν συγκεντρωμένοι στην προκυμαία. «Ακόμη και από τα κατοικήσιμα κτίρια, εκτιμάται πως το 20% έχει υποστεί ζημιές, κυρίως ρωγμές. Δεν πρόκειται να κοιμηθούμε στα σπίτια μας, ο φόβος είναι πολύ μεγάλος. Πάντως, την ώρα του σεισμού, περίπου 300 μέτρα έξω από το λιμάνι, η θάλασσα ξαφνικά σηκώθηκε δύο μέτρα» προσθέτει ο Μιχάλης Μαμάκος.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου Δημήτρη Μάντζαρη, εκτός από τις εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, κατολισθήσεις έχει ο κεντρικός δρόμος Πλωμαρίου – Μυτιλήνης με αποτέλεσμα να παραμείνει κλειστός, ενώ τεράστιοι βράχοι έπεσαν στον δρόμο από το Πλωμάρι προς το χωριό Μελίντα.