13/6/2017
Στις 16-18 Ιουνίου 2017 θα διεξαχθεί εφέτος το 13ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Αμαλία, με στόχο τη μεταλαμπάδευση νέων γνώσεων στον Έλληνα καρδιολόγο, ειδικευμένο και ειδικευόμενο.
Όπως αναφέρει στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, Καθηγητής Καρδιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Καρβούνης, «το πρόγραμμα του Συνεδρίου και φέτος θα είναι καινοτόμο, με εισηγήσεις επάνω σε επίκαιρα καρδιολογικά θέματα, όπως οι Αρρυθμίες, η Καρδιαγγειακή Απεικόνιση, οι Βαλβιδοπάθειες, η Επεμβατική Καρδιολογία, η Προληπτική Καρδιολογία, η Καρδιακή Ανεπάρκεια, Διαβήτης και Καρδιά, οι Μυοκαρδιοπάθειες και ο Αιφνίδιος Θάνατος. Ειδικό βάρος θα δοθεί και στην ανάλυση δύσκολων κλινικών περιστατικών».
Και συμπληρώνει ότι «το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας, πιστό στον ιδρυτικό και καταστατικό του ρόλο, για τη μεταλαμπάδευση νέων γνώσεων στον Έλληνα καρδιολόγο, ειδικευμένο και ειδικευόμενο, εγγυάται ένα ακόμα εποικοδομητικό εκπαιδευτικό τριήμερο».
Ο Ιωάννης Λεκάκης, καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής της Β’Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας αναφερόμενος στις θεματικές που ξεχωρίζουν από το φετινό πρόγραμμα σημειώνει ότι «στο συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα νεώτερα δεδομένα από τον χώρο της καρδιαγγειακής ιατρικής. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις Αρρυθμίες, θα παρουσιαστούν δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή, που αποτελεί μια ιδιαίτερα συχνή αρρυθμία ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και συχνό αίτιο αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, θα παρουσιαστεί ο αλγόριθμος προσέγγισης της εκτακτοσυστολικής αρρυθμίας πού σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μυοκαρδιοπάθεια.
Σεό,τι αφορά την Καρδιαγγειακή Απεικόνιση, θα γίνει αναφορά στις νεώτερες ηχοκαρδιογραφικές τεχνικές αλλά και στις δυνατότητες της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερτερεί της ηχοκαρδιογραφικής μελέτης. Στον τομέα της Επεμβατικής Καρδιολογίας, θα συζητηθεί η δυνατότητα αντιμετώπισης της νόσου του κύριου στελέχους με αγγειοπλαστική αντί αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, ενώ σε ότι αφορά την καρδιακή ανεπάρκεια θα εστιάσουμε στις νέες φαρμακευτικές αντιμετωπίσεις της αλλά και στη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας με χημειοθεραπευτικά σχήματα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Στο στρογγυλό τραπέζι για τις μυοκαρδιοπάθειες, θα παρουσιαστεί ο αλγόριθμος αντιμετώπισης της αρτηριακής υπέρτασης, αλλά και μια μορφή μυοκαρδιοπάθειας -η αρρυθμιογόνος δυσπλασία της αριστεράς κοιλίας- που μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο. Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα συζητηθεί η σχέση αυτοάνοσων νοσημάτων και καρδιοπαθειών, όπως επίσης του διαβήτη με την καρδιά. Τέλος, την τελευταία ημέρα θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν ενδιαφέροντα περιστατικά βαλβιδοπαθειών, αρρυθμιών και καρδιακής ανεπάρκειας».
Και ο Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός, καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ και γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, συμπληρώνει ότι «ειδικά στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις Βαλβιδοπάθειες, θα συζητηθούν κυρίως οι εξελίξεις στα δύο συχνότερα προβλήματα των βαλβιδοπαθειών, δηλαδή της στένωσης αορτής και της πρόπτωσης μιτροειδούς βαλβίδας. Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο θέμα της διάγνωσης και της θεραπείας υπό το πρίσμα των σύγχρονων μη χειρουργικών επεμβατικών πράξεων. Συγκεκριμένα, για τη στένωση αορτής θα συζητηθούν οι ενδείξεις της μη χειρουργικής αντικαταστάσεως της αορτικής βαλβίδας (TAVI)».
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME-UEMS, χορηγεί 13 μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης στους ιατρούς που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο.