Ολοένα περισσότεροι νέοι τραυματίζονται και αρκετοί χάνουν τη ζωή τους την ώρα που προσπαθούν να αυτοφωτογραφηθούν με το κινητό τους στις πιο απίθανες στιγμές.
Μετά τις πρόσφατες αναφορές για θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς σε Ευρώπη και Αμερική (ακόμα και στη Ζάκυνθο υπήρξε θανατηφόρο περιστατικό πριν από λίγες μέρες), γιατροί από την Ιρλανδία επαναφέρουν το θέμα στο προσκήνιο με άρθρο τους στην επιθεώρηση Irish Medical Journal.
Σε αυτό περιγράφουν τις περιπτώσεις τεσσάρων συμπατριωτών τους, οι οποίοι υπέστησαν κατάγματα μέσα σε μία εβδομάδα πέρυσι το καλοκαίρι και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκόλγουεϊ.
Όπως γράφουν οι γιατροί από το Τμήμα Ατυχημάτων & Ορθοπεδικής Χειρουργικής, και οι τέσσερις ασθενείς έσπασαν τον καρπό τους την ώρα που προσπαθούσαν να τραβήξουν selfie, όπως είθισται να αποκαλείται η αυτοφωτογραφία.
Οι ασθενείς, ηλικίας 13 έως 40 ετών, υπέστησαν κάταγμα στον καρπό του χεριού που ΔΕΝ κρατούσε το κινητό, γεγονός που υποδηλώνει ότι «την ώρα που έπεφταν, η έγνοια τους ήταν να σώσουν το τηλέφωνό τους», γράφουν οι γιατροί.
Όπως εξηγούν, το πρώτο περιστατικό ήταν ένα 13χρονο κορίτσι που προσπάθησε να βγάλει selfie την ώρα που έκανε άλματα στο τραμπολίνο μαζί με μία φίλη της. Το επακόλουθο ήταν να συγκρουστούν τα δύο κορίτσια και η 13χρονη να σπάσει σε δύο σημεία τον καρπό της και να μείνει στον γύψο για έξι εβδομάδες.
Το δεύτερο περιστατικό ήταν μία 17χρονη, η οποία αποφάσισε ότι η καλύτερη στιγμή για να βγάλει selfie ήταν την ώρα που ανέβαινε τρέχοντας μια πέτρινη σκάλα σε έναν παραθαλάσσιο δρόμο. Και αυτή είχε το χέρι της στον γύψο για έξι εβδομάδες.
Το επόμενο θύμα ήταν μια 27χρονη που έπεσε από μια σκάλα την ώρα της selfie με φίλους της και το τελευταίο μία 40χρονη η οποία βρισκόταν σε ένα τουριστικό θέρετρο και στην προσπάθειά της να αυτοφωτογραφηθεί την ώρα που περπατούσε σε ανώμαλο έδαφος, παραπάτησε και έπεσε σε πέτρες.
Οι γιατροί του Γκόλγουεϊ προειδοποιούν ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις – και σε δεκάδες χιλιάδες άλλες που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο – το πρόβλημα είναι η διαταραχή τηςιδιοδεκτικότητας, δηλαδή της αντίληψης της θέσης μας στο χώρο και των κινήσεών μας.
Η ιδιοδεκτικότητά μας μειώνεται όταν αυτοφωτογραφιζόμαστε διότι «η προσοχή μας εστιάζεται σε μία κινητή συσκευή», γράφουν.
Όταν όμως ένας άνθρωπος παύει να αντιλαμβάνεται που ακριβώς βρίσκεται και δεν αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του, μπορεί κάλλιστα να πέσει θύμα ατυχήματος – όπως ακριβώς συμβαίνει ολοένα συχνότερα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, το καλό σενάριο είναι να τραυματιστεί ελαφρά, αλλά όπως αποδεικνύεται υπάρχουν και περιπτώσεις μόνιμων αναπηριών ή ακόμα και θανάτων.